Acneea rozacee este caracteristică persoanelor de vârstă medie, care, după toate probabilităţile, au predispoziţie ereditară pentru această boală cronică a pielii. Ea afectează mai frecvent persoanele care suferă de grave dereglări emoţionale, alcoolism cronic, sau au anumite dereglări gastro-intestinale condiţionate de aciditatea redusă.
Acneea rozacee
Schimbarea culorii pielii, care se observă în perioada apariţiei acneei, constă în îmbujorarea pronunţată sau înroşirea feţei. Pe lângă înroşirea pielii pot fi observate şi erupţii sub formă de acnee, regiuni descuamate etc.

Activitatea sporită a glandelor sebacee ale pielii nasului, caracteristică îndeosebi bărbaţilor, poate provoca creşterea atipică a ţesuturilor vârfului nasului, care îşi pierde treptat şi forma - stare care a primit denumirea de rinofimă (rhinophyma). Corectarea acestei consecinţe a acneei rozacee e posibilă numai prin intermediul chirurgiei plastice.

Denumirea acestui tip de acnee este datorată asemănării ei cu cea obişnuită; diferenţa este că acneea rozacee afectează persoanele de vârstă mijlocie, care n-au suferit de cea obişnuită în perioada maturizării sexuale. Există demonstraţii clinice (destule pentru a trezi curiozitatea şi a stimula cercetările pe viitor) ale faptului că evoluţia acneei şi descuamarea pielii pot avea loc din cauza dereglării asimilării vitaminelor grupului B şi, într-o măsură mai mare, din cauza consumului lor insuficient în alimentaţie.

Este interesant faptul că, după toate probabilităţile, în cazul acneei există doi componenţi ai deteriorării pielii: îmbujorarea pronunţată, pe de o parte, acneea şi descuamarea, pe de alta. Această presupunere se bazează pe faptul că dieta corectă contribuie la atenuarea uneia dintre manifestările maladiei şi lasă alta fără schimbări.

În cazul unor persoane care suferă de acneea rozacee poate apărea şi inflamaţia corneei (pelicula transparentă care acoperă partea colorată a ochiului), numită cheratită, care poate să aibă drept consecinţă chiar deteriorarea corneei. Dacă apariţia acneei este însoţită de această inflamaţie a corneei şi de senzaţii dureroase, este necesară examinarea minuţioasă de către oftalmolog, înainte de începerea tratamentului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment