Sistemul de apărare al organismului - sistemul imunitar - are rolul de a apăra organismul de infecţiile virale, bacteriene sau micotice din mediul exterior, de celulele canceroase ale propriului organism şi de tot ce este considerat corp străin organismului.

Apărătorii noştri imuni, „celulele ucigaşe", de obicei sunt în stare să deosebească ce este al organismului de ce este străin. în ultimul caz atacând şi distrugând. Aceşti apărători recunosc ceea ce aparţine organismului, după semnele proteinice (asemeni „etichetelor nominale") de pe suprafaţa fiecărei celule.

Celulele străine, neavând aceste semne pe suprafaţa lor, sunt atacate de apărători. În tot cazul, aşa ar trebui să decurgă lucrurile; dar uneori semnele proteinice de la suprafaţa celulelor se schimbă şi sistemul imunitar începe să comită erori. Fiind incapabili să identifice aceste celule, apărătorii vor începe să atace ţesuturile propriului corp, de parcă ar fi străine.
Afecțiunile autoimune
În acest caz apar bolile autoimune (adică îndreptate împotriva propriului organism): lupus eritematos, scleroză diseminată, artrita reumatoidă, sclerodermia, diferite miopatii şi procese degenerative musculare şi psihice, Întrucât terapia cu vitamine şi microelemente este foarte asemănătoare pentru toate aceste boli, vă propunem în continuare o descrierea generală a metodelor de tratare.

Acizii graşi esenţiali joacă cel mai important rol în ameliorarea simptomelor dereglărilor autoimune. Pentru a obţine cele mai bune rezultate. începeţi prin a vă alcătui o dietă de bază corespunzătoare. Suplimentaţi această dietă de bază cu o combinaţie de 240 mg de acid linoleic şi 960 mg de untură de peşte, în raportul 1:4, de 2-6 ori pe zi.

Poliena conţine deja acid linoleic şi untură de peşte în proporţia corectă. Dacă nu puteţi face rost de acest preparat, folosiţi ulei enoteric, care conţine acid linoleic, şi untură de peşte. Întrucât acestea nu sunt forme pure, dozarea lor în mg este diferită.

Puteţi alcătui un substitut acceptabil, combinând capsule cu ulei enoteric, capsule cu untură de peşte şi vitamina E. Administraţi câte 500 mg de ulei enoteric, 1000 mg de untură de peşte şi 200 UI de vitamina E, de 1-3 ori zilnic. (In atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.)

Deşi nu au fost efectuate cercetări clinice sistematice, datele pe care le avem până acum demonstrează că vitamina C încetineşte evoluţia dereglărilor autoimune şi de aceea poate fi utilă. Pe de altă parte însă. vitamina C contribuie la producerea colagenului pe care organismul, în cazul dereglărilor autoimune (îndeosebi al aterosclerozei), îl produce în exces. Poate oare creşterea cantităţii de vitamina C să se opună acestui proces? După toate probabilităţile, răspunsul este afirmativ, dar nu există date ştiinţifice exacte care să confirme acest lucru. Totuşi, se recomandă suplimentarea alimentaţiei cu vitamina C. Dacă nu există alte motive care să impună creşterea dozelor, administraţi o cantitate zilnică de vitamina C nu mai mare de 1000 mg.

Este demonstrat faptul că vitamina E este utilă pentru pacienţii care suferă de dereglări autoimune. O ameliorare esenţială, de obicei, se observă după o cură de patru-şase săptămâni. Puteţi începe cu o doză zilnică de 100 UI de vitamină E (sub formă de succinat d-alfa-tocoferol) şi să o măriţi, la intervale de o săptămână, până la 200, 400, iar apoi până la 800 UI.

Unii bolnavi au nevoie de doza de 1200-1600 UI zilnic, însă aceste doze mari pot creşte tensiunea arterială. Dacă ameliorarea simptomelor bolii necesită astfel de doze, urmăriţi ca nivelul tensiunii arteriale să fie în diapazonul normal (nu mai mare de 140/90). Dacă nu simţiţi efectul tratamentului pe parcursul a patru-şase săptămâni, creşterea dozei vitaminei peste 1600 UI nu îşi are rostul.

Dacă aveţi tensiunea arterială mărită, adăugarea unei cantităţi mici de seleniu la doza zilnică de vitamina E va permite reducerea cantităţii de vitamina E. Dar iarăşi, asupra eficacităţii acestui tratament ne putem pronunţa abia după patru-şase săptămâni de administrare. Luaţi zilnic 140 mg de seleniu (sub formă de selenit de sodiu sau aspartat de seleniu) împreună cu 100 UI de vitamina E (sub formă de succinat d-alfa-tocoferol).

Alimentaţia care conţine cantităţi crescute de grăsimi saturate (îndeosebi de provenienţă animală) poate accelera evoluţia acestor maladii şi poate agrava simptomele lor. Indicaţia de bază care trebuie urmată este consumul zilnic a 30% din calorii sub formă de proteine slabe, 40% sub formă de carbohidraţi săraci în glucoză şi zahăr, 20% sub formă de diferite grăsimi nesaturate. Limitaţi consumul de grăsimi saturate până la 10% din cantitatea caloriilor zilnice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment