Sistemul de apărare al organismului - sistemul imunitar - are rolul de a apăra organismul de infecţiile virale, bacteriene sau micotice din mediul exterior, de celulele canceroase ale propriului organism şi de tot ce este considerat corp străin organismului.

Apărătorii noştri imuni, „celulele ucigaşe", de obicei sunt în stare să deosebească ce este al organismului de ce este străin. în ultimul caz atacând şi distrugând. Aceşti apărători recunosc ceea ce aparţine organismului, după semnele proteinice (asemeni „etichetelor nominale") de pe suprafaţa fiecărei celule.

Celulele străine, neavând aceste semne pe suprafaţa lor, sunt atacate de apărători. În tot cazul, aşa ar trebui să decurgă lucrurile; dar uneori semnele proteinice de la suprafaţa celulelor se schimbă şi sistemul imunitar începe să comită erori. Fiind incapabili să identifice aceste celule, apărătorii vor începe să atace ţesuturile propriului corp, de parcă ar fi străine.
Afecțiunile autoimune
În acest caz apar bolile autoimune (adică îndreptate împotriva propriului organism): lupus eritematos, scleroză diseminată, artrita reumatoidă, sclerodermia, diferite miopatii şi procese degenerative musculare şi psihice, Întrucât terapia cu vitamine şi microelemente este foarte asemănătoare pentru toate aceste boli, vă propunem în continuare o descrierea generală a metodelor de tratare.

Acizii graşi esenţiali joacă cel mai important rol în ameliorarea simptomelor dereglărilor autoimune. Pentru a obţine cele mai bune rezultate. începeţi prin a vă alcătui o dietă de bază corespunzătoare. Suplimentaţi această dietă de bază cu o combinaţie de 240 mg de acid linoleic şi 960 mg de untură de peşte, în raportul 1:4, de 2-6 ori pe zi.

Poliena conţine deja acid linoleic şi untură de peşte în proporţia corectă. Dacă nu puteţi face rost de acest preparat, folosiţi ulei enoteric, care conţine acid linoleic, şi untură de peşte. Întrucât acestea nu sunt forme pure, dozarea lor în mg este diferită.

Puteţi alcătui un substitut acceptabil, combinând capsule cu ulei enoteric, capsule cu untură de peşte şi vitamina E. Administraţi câte 500 mg de ulei enoteric, 1000 mg de untură de peşte şi 200 UI de vitamina E, de 1-3 ori zilnic. (In atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.)

Deşi nu au fost efectuate cercetări clinice sistematice, datele pe care le avem până acum demonstrează că vitamina C încetineşte evoluţia dereglărilor autoimune şi de aceea poate fi utilă. Pe de altă parte însă. vitamina C contribuie la producerea colagenului pe care organismul, în cazul dereglărilor autoimune (îndeosebi al aterosclerozei), îl produce în exces. Poate oare creşterea cantităţii de vitamina C să se opună acestui proces? După toate probabilităţile, răspunsul este afirmativ, dar nu există date ştiinţifice exacte care să confirme acest lucru. Totuşi, se recomandă suplimentarea alimentaţiei cu vitamina C. Dacă nu există alte motive care să impună creşterea dozelor, administraţi o cantitate zilnică de vitamina C nu mai mare de 1000 mg.

Este demonstrat faptul că vitamina E este utilă pentru pacienţii care suferă de dereglări autoimune. O ameliorare esenţială, de obicei, se observă după o cură de patru-şase săptămâni. Puteţi începe cu o doză zilnică de 100 UI de vitamină E (sub formă de succinat d-alfa-tocoferol) şi să o măriţi, la intervale de o săptămână, până la 200, 400, iar apoi până la 800 UI.

Unii bolnavi au nevoie de doza de 1200-1600 UI zilnic, însă aceste doze mari pot creşte tensiunea arterială. Dacă ameliorarea simptomelor bolii necesită astfel de doze, urmăriţi ca nivelul tensiunii arteriale să fie în diapazonul normal (nu mai mare de 140/90). Dacă nu simţiţi efectul tratamentului pe parcursul a patru-şase săptămâni, creşterea dozei vitaminei peste 1600 UI nu îşi are rostul.

Dacă aveţi tensiunea arterială mărită, adăugarea unei cantităţi mici de seleniu la doza zilnică de vitamina E va permite reducerea cantităţii de vitamina E. Dar iarăşi, asupra eficacităţii acestui tratament ne putem pronunţa abia după patru-şase săptămâni de administrare. Luaţi zilnic 140 mg de seleniu (sub formă de selenit de sodiu sau aspartat de seleniu) împreună cu 100 UI de vitamina E (sub formă de succinat d-alfa-tocoferol).

Alimentaţia care conţine cantităţi crescute de grăsimi saturate (îndeosebi de provenienţă animală) poate accelera evoluţia acestor maladii şi poate agrava simptomele lor. Indicaţia de bază care trebuie urmată este consumul zilnic a 30% din calorii sub formă de proteine slabe, 40% sub formă de carbohidraţi săraci în glucoză şi zahăr, 20% sub formă de diferite grăsimi nesaturate. Limitaţi consumul de grăsimi saturate până la 10% din cantitatea caloriilor zilnice.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment