Prin alergie se înţelege o reacţie anormală a organismului când vine în contact repetat cu o substanţă sensibilizatoare denumită alergen.

Alergenul poate pătrunde în organism prin piele sau mucoase, pe cale respiratorie sau digestivă ori prin intermediul injecţiilor. Orice substanţă chimică organică sau minerală poate constitui un alergen pentru anumite persoane mai sensibile: alimente, medicamente, praf, polen, plante, microbi, paraziţi, înţepături de insecte, vaccinuri etc.
Alergia - reactie a organismului
Reacţia alergică apare imediat după contactul cu alergenul, de la câteva minute la câteva ore şi se manifestă mai ales prin erupţii (pete) pe corp, prin mâncărime a pielii, indispoziţie. Alteori alergenul produce strănut cu scurgeri din nas, tuse cu expectoraţie, greutate în respiraţie, astm pulmonar etc. La unele persoane reacţia alergică este foarte puternică şi produce şocul alergic. Acesta apare brusc, cu frisoane, febră, tuse sufocantă, edeme ale feţei, tulburări digestive, erupţii cutanate, pierderea cunoştinţei.

Primul ajutor. Poate fi eficient numai dacă se cunoaşte alergenul (alimentul, medicamentul, substanţa etc). In acest caz se poate îndepărta alergenul prin spălare, sau prin provocare de vărsături. Dar în marea majoritate a cazurilor nu se cunoaşte substanţa care a produs starea alergică şi atunci i se face bolnavului un tratament general.

Mai întâi se sistează orice aliment suspectat că a produs starea de alergie: ouăle, carnea de peşte, conservele şi mezelurile etc. Câteva zile bolnavul va primi o alimentaţie uşoară compusă din făinoase, lapte, brânză proaspătă, legume şi fructe, ceaiuri. Se vor evita condimentele, alcoolul. Dacă există constipaţie se va lua un purgativ uşor (Ciocolax, Laxatin, ceai laxativ).

In cazul erupţiilor pe piele se recomandă medicamente antialergice. În acelaşi scop leziunile pielii vor fi fricţionate cu spirt camforat, spirt mentolat, spirt medicinal şi pudrate cu talc, pentru a evita ca prin scărpinare să se producă infecţii ale pielii. Vitamina C şi calciul (Clorocalcin, Calciu efervescent) au efecte antialergice.
Apariţia şocului alergic, mai ales după medicamente injectabile, necesită internarea în spital, de urgenţă. Dacă starea alergică se repetă se va consulta medicul care va încerca să găsească alergenul ce cauzează boala.

Prin evitarea polenului, a prafului, a substanţelor chimice alergizante şi a alimentelor care se digeră greu, se pot preveni recidivele alergice. Acelaşi efect îl au şi schimbarea aerului, plimbările în aer curat, nepoluat.

Alergia nazală sau guturaiul alergic se întâlneşte la toate vârstele, dar mai ales la copii şi tineri. În apariţia bolii intervine atât sensibilitatea mucoasei nazale a bolnavului la diferite substanţe chimice (terenul alergic), cât şi substanţa chimică alergizantă (alergenul). În majoritatea cazurilor alergenul este constituit din polenul florilor. De aceea alergia nazală se întâlneşte în epoca când înfloresc plantele graminee.

Dar, boala poate apare în tot timpul anului, fiind provocată şi de alţi alergeni: praf de casă, păr de animale, fulgi, medicamente, insecticide, detergenţi, alimente etc. Infecţiile gâtului şi cele ale nasului, frigul, polipii, vegetaţiile, aerul poluat sunt de asemenea factori care favorizează apariţia crizei alergice.

După contactul cu alergenul, bolnavul este cuprins brusc de strănut şi tuse, are senzaţia de înfundare a nasului, de scădere a simţului mirosului şi de greutate în respiraţie. Din nas se scurge un lichid abundent, limpede, apos. Uneori ochii lăcrimează şi faţa este congestionată. Criza alergică durează de la câteva minute la câteva ore şi de multe ori se vindecă de la sine.

Prevenirea aiergiei nazale se face prin evitarea cauzelor declanşatoare, prin respirarea de aer curat (aer de munte), eventual prin schimbarea temporară a localităţii sau locuinţei. Tratamentul de bază constă din desensibilizarea la alergeni, efectuată de către medic.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Apendicita - urgență chirurgicală abdominalăApendicita - urgență chirurgicală abdominală
22.03.2019

Apendicita este cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală, și constă în inflamația apendicelui. Această afecțiune apare f [ ... ]

Xeroftalmia, sindromul ochilor uscațiXeroftalmia, sindromul ochilor uscați
22.03.2019

Sindromul ochilor uscați, numit și keratoconjunctivită uscată sau xeroftalmia, apare și din cauza lipsei îndelungate de lubrifiere și [ ... ]

Gripa, un debut brusc și violentGripa, un debut brusc și violent
20.03.2019

Gripa este o boală severă care determină niveluri ridicate ale mortalității. Se estimează că circa 5% și 15% din populația globului [ ... ]

Depresia, simptome și cauzeDepresia, simptome și cauze
20.03.2019

Stările depresive ce durează perioade îndelungate de timp nu sunt normale. În plus, de multe ori ele sunt cauzate doar de o tulburare a  [ ... ]

Acrocianoza, scăderea cantității de oxigenAcrocianoza, scăderea cantității de oxigen
20.03.2019

Acrocianoza reprezintă o afecțiune caracterizată de micșorarea cantității de oxigen care ajunge la nivelul extremităților. Mâinile  [ ... ]

Nuca, un ingredient excelentNuca, un ingredient excelent
19.03.2019

Nuca reprezintă un ingredient excelent atât pentru prăjituri, cozonaci, pâine, biscuiți, ciocolată sau înghețată, dar și pentru m [ ... ]

Aloe Vera, terapii naturisteAloe Vera, terapii naturiste
19.03.2019

Aloe Vera conține minerale care au rolul de a potoli senzația de mâncărime de la nivelul pielii. De aceea, ea este foarte des folosită  [ ... ]

Despre transpirația excesivăDespre transpirația excesivă
19.03.2019

Cu toții cunoaștem senzația neplăcută când pielea este mai mereu umedă, iar hainele se lipesc de noi. Din păcate, există persoane c [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment