La unele persoane, purtarea bijuteriilor poate atrage după sine, o problemă dermatologică datorată conținutului de nichel al acestora, cunoscută sub numele de dermatită de contact. Alergia la nichel este una dintre cele mai întâlnite cauze ale dermatitei de contact. La persoanele afectate se manifestă sub forma unei eczeme ce înroșește pielea și provoacă mâncărime, în zonele de tegument ce vin în contact cu obiecte metalice care conțin și nichel.

Zonele comune unde apare alergia la nichel sunt lobii urechilor, de la cercei sau de la ramele ochelarilor, încheieturile mâinilor de la brățară, ceas, abdomenul inferior de la nasturele metalic al jeansilor, catarama curelei etc. Însă nichelul nu este o componentă doar a accesoriilor vestimentare, ci se găsește și în obiecte de uz cotidian, de la monede la obiecte casnice.
Alergiile (dermatita de contact) provocate de bijuteriile ce contin nichel
Dermatita de contact la nichel poate apărea la orice vârstă. Odată ce o persoană a dezvoltat o reacție alergică la obiectele cu nichel, acesta va persista pentru mulți ani sau chiar întreaga viață.

Alergia la nichel este mai frecventă la persoanele de sex feminin, probabil datorită faptului că acestea vin mai mult în contact cu obiectele ce conțin nichel precum cerceii, brățările, lănțișoarele etc. Severitatea alergiei variază de la o persoană la alta. Unele persoane dezvoltă dermatită chiar de la contacte scurte cu astfel de obiecte, în timp ce la altele eczema debutează după ani de folosire a produselor cu nichel.

Simptomele dermatitei provocate de nichel
La persoanele sensibilizate, reacția alergică survine la 12 - 48 de ore de la expunerea la nichel și persistă între 2 și 4 săptămâni. De obicei, manifestările dermatitei au loc doar în zonele de tegument care au luat contact cu obiectele metalice, dar uneori pot avea și alte localizări pe corp. Semnele și simptomele dermatitei de contact provocate de alergia la nichel includ:
- înroșirea pielii și apariția unor ridicături;
- prurit (mâncărime), uneori foarte sever;
- zone de piele uscate, asemănătoare unei arsuri;
- flictene (bășici) cu scurgerea unui fluid în cazuri mai grave;

Cauzele alergiei la nichel
Alergia reprezintă o reacție anormală a sistemului imunitar, atunci când substanțe inofensive sunt percepute drept periculoase pentru organism. În acest caz, nichelul este greșit interpretat ca o substanță periculoasă (alergen), fapt ce declanșează o cascadă de fenomene ce implică substanțe și celule ale sistemului imunitar. Odată ce sensibilizarea s-a produs, sistemul imunitar va declanșa reacția inflamatorie de cate ori alergenul va fi prezent. S-a constatat că sensibilitatea la nichel este, cel puțin în parte, transmisă genetic.

Surse de nichel
Obiecte de piercing, brățări, inele, coliere, ceasuri de mână, fermoare, catarame, agrafe de păr, rame de ochelari, monede, agrafe de hârtie, obiecte de bucătărie, pixuri metalice, stilouri, chei, unelte etc.

Tratamentul
Pentru alergia la nichel nu există un tratament eficient. Odată ce a apărut sensibilitatea la acest element, simptomele vor apărea de fiecare data când pielea vine în contact cu obiecte ce conțin nichel. Pentru ameliorarea iritației, dermatologul poate prescrie un tratament cu corticosteroizi locali, generali sau antihistaminice.

Măsuri de prevenire
Cea mai bună cale de a împiedica dezvoltarea unei alergii la nichel este prin evitarea expunerii prelungite la obiecte ce conțin nichel, în special bijuterii. O persoană deja alergică trebuie să evite contactul cu metalele pentru a evita reacția alergică.

Bijuterii mai puțin alergice
Există bijuterii confecționate din materiale care nu pot declanșa o reacție alergică. Astfel de metale sunt oțelurile inoxidabile fără nichel, aurul galben fără nichel, niobium. Trebuie evitate bijuteriile cu nichel, la fel și cele cu cobalt și aur alb, deoarece și acestea pot declanșa reacții alergice.

Există substituenți pentru obiectele fabricate din metale ce conțin și nichel - curele de ceasuri de mână din piele sau plastic, fermoare din plastic sau metale acoperite cu alte materiale, rame de ochelari din plastic sau titan.

Comentarii  

#1 dorina 29-10-2016 17:00
dupa ani si ani de lupta cu alergia la nichel , am gasit un mod de a o tine sub control e. in speranta ca pot ajuta si pe ceilalati ce ca mine au aceasta allergie am creat un grup pe facebook in care se gasesc foarte multe informatii pe care putin medici le dau . https://www.facebook.com/groups/1107682412643022/
Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment