Ce este anemia?
Anemia reprezinta scaderea sub valorile normale a numarului de globule rosii (hematii) si a hemoglobinei. O persoana e anemica atunci cand hemoglobina scade sub 13g% la barbati si sub 12g% la femei.

Care sunt cauzele
 • Cea mai frecventa este anemia feripriva (anemia prin deficit de fier). Motivul aparitiei acesteia difera in functie de sex si varsta.
 • La sugari si la copiii in crestere, cauza cea mai frecventa este alimentatia saraca in fier sau o tulburare a organismului, care nu poate absorbi fierul din alimente. De asemenea, poate fi vorba de faptul ca, in perioada de sarcina sau in timpul alaptarii, mama n-a consumat suficient fier.Anemia - un motiv de ingrijorare
 • La femei, o cauza frecvent intalnita este menstruatia abundenta si prelungita (menoragiile) sau pierderea de sange in afara ciclului menstrual normal (metroragiile).
Alte cauze:
 • Pierderile patologice de sange din zona digestiva. Acestea pot fi ori latente (invizibile, imperceptibile), cauzand anemierea treptata.
 • Lipsa vitaminei B12 (anemii megaloblastice), frecventa la: varstnici, vegetarieni, pacienti operati la stomac, cei cu afectiuni neoplasmice ale tubului digestiv, cu parazitoze.
 • Lipsa de acid folic, care se intalneste la alcoolici, in cazul parazitozelor etc.
 • Distrugerea globulelor rosii (anemii hemolitice).
Care sunt simptomele
 • Semnele generale: paloare, astenie, oboseala, transpiratie, modificari la nivelul limbii, palpitatii, ameteli, cefalee (dureri de cap) si, uneori, edeme (umflaturi) la nivelul membrelor inferioare.
 • Anemiile prin hemoliza sunt insotite de icter (ingalbenirea pielii si a mucoaselor), urina maronie si dureri abdominale.
Diagnosticul
De obicei, este pus intamplator, la un control de rutina. Cel mai des se intalnesc anemiile instalate lent, cand bolnavul prezinta valori extrem de joase ale hemoglobinei (mai ales la femeile cu sarcini multiple, eventual cu numeroase avorturi la activ).

Cum se trateaza
In cazurile cronice, se suplimenteaza lipsa de fier prin preparate injectabile sau orale, ca in cazul anemiilor prin lipsa de vitamina B12, de acid folic. Se recomanda o dieta bogata: carne rosie slaba, peste, legume, fructe.

Prevenirea anemiei
 • Femeile sunt mai predispuse la anemie. Cele care au cicluri menstruale abundente, sunt vegetariene, au o dieta haotica sau vor sa ramana insarcinate trebuie sa ia suplimente de fier.
 • Dieta trebuie sa includa alimente bogate in fier (carne slaba rosie, maruntaie, peste, mazare si fasole uscata, fructe uscate sau proaspete, paine integrala).
 • Vitamina C din fructe sau tablete cu vitamina C (de exemplu, Ascovit) favorizeaza asimilarea fierului apara impotriva infectiilor.
 • Unele alimente inhiba absorbtia fierului (cele bogate in acid tanic, prezent mai ales in ceaiul negru); la fel se intampla si cu medicamentele ce contin tetraciclina.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment