Ce este anemia?
Anemia reprezinta scaderea sub valorile normale a numarului de globule rosii (hematii) si a hemoglobinei. O persoana e anemica atunci cand hemoglobina scade sub 13g% la barbati si sub 12g% la femei.

Care sunt cauzele
 • Cea mai frecventa este anemia feripriva (anemia prin deficit de fier). Motivul aparitiei acesteia difera in functie de sex si varsta.
 • La sugari si la copiii in crestere, cauza cea mai frecventa este alimentatia saraca in fier sau o tulburare a organismului, care nu poate absorbi fierul din alimente. De asemenea, poate fi vorba de faptul ca, in perioada de sarcina sau in timpul alaptarii, mama n-a consumat suficient fier.Anemia - un motiv de ingrijorare
 • La femei, o cauza frecvent intalnita este menstruatia abundenta si prelungita (menoragiile) sau pierderea de sange in afara ciclului menstrual normal (metroragiile).
Alte cauze:
 • Pierderile patologice de sange din zona digestiva. Acestea pot fi ori latente (invizibile, imperceptibile), cauzand anemierea treptata.
 • Lipsa vitaminei B12 (anemii megaloblastice), frecventa la: varstnici, vegetarieni, pacienti operati la stomac, cei cu afectiuni neoplasmice ale tubului digestiv, cu parazitoze.
 • Lipsa de acid folic, care se intalneste la alcoolici, in cazul parazitozelor etc.
 • Distrugerea globulelor rosii (anemii hemolitice).
Care sunt simptomele
 • Semnele generale: paloare, astenie, oboseala, transpiratie, modificari la nivelul limbii, palpitatii, ameteli, cefalee (dureri de cap) si, uneori, edeme (umflaturi) la nivelul membrelor inferioare.
 • Anemiile prin hemoliza sunt insotite de icter (ingalbenirea pielii si a mucoaselor), urina maronie si dureri abdominale.
Diagnosticul
De obicei, este pus intamplator, la un control de rutina. Cel mai des se intalnesc anemiile instalate lent, cand bolnavul prezinta valori extrem de joase ale hemoglobinei (mai ales la femeile cu sarcini multiple, eventual cu numeroase avorturi la activ).

Cum se trateaza
In cazurile cronice, se suplimenteaza lipsa de fier prin preparate injectabile sau orale, ca in cazul anemiilor prin lipsa de vitamina B12, de acid folic. Se recomanda o dieta bogata: carne rosie slaba, peste, legume, fructe.

Prevenirea anemiei
 • Femeile sunt mai predispuse la anemie. Cele care au cicluri menstruale abundente, sunt vegetariene, au o dieta haotica sau vor sa ramana insarcinate trebuie sa ia suplimente de fier.
 • Dieta trebuie sa includa alimente bogate in fier (carne slaba rosie, maruntaie, peste, mazare si fasole uscata, fructe uscate sau proaspete, paine integrala).
 • Vitamina C din fructe sau tablete cu vitamina C (de exemplu, Ascovit) favorizeaza asimilarea fierului apara impotriva infectiilor.
 • Unele alimente inhiba absorbtia fierului (cele bogate in acid tanic, prezent mai ales in ceaiul negru); la fel se intampla si cu medicamentele ce contin tetraciclina.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment