Din pacate din ce in ce mai multe femei, mai ales tinere, au aceasta patologie. Anexitele sunt boli inflamatorii ce intereseaza in general trompele si ovarul, dar pot atinge si uterul. Se mai numesc salpingo-ovarite sau metroanexite (atunci cand intereseaza si uterul). Leziunile inflamatorii apar cel mai frecvent la nivelul trompelor, ovarul si uterul sunt mai rar interesate.

Studiile statistice arata ca o femeie din patru sufera de anexita si in 60% din cazuri aceasta infectie se cronicizeaza.

Cum se manifesta?
In general anexitele sunt infectii bilaterale insa mai accentuate intr-o singura parte, care devine mai simptomatica.
Anexita – cauza a infertilitatii
Simptomatologia formelor acute de anexite se caracterizeaza prin:
  • dureri in abdomenul inferior unilateral sau bilateral. Durerile pot fi surde si uneori devin intense, ca un junghi, exagerate de eforturi urinare sau de scaun;
  • febra;
  • secretia vaginala modificata si mai abundenta;
  • tulburari menstruale in special manifestate prin sangerare abundenta si menstra prelungita;
  • uneori femeia poate avea stari de greata cu voma, cefalee si urinari dese si in cantitate mica precum si o stare generala de indispozitie.
Care sunt cauzele?
Anexitele pot avea drept cauza o infectie transmisa in timpul unui act sexual neprotejat, iar in acest caz in protocolul de tratament intra si terapia partenerului. Alte cauze pot fi infectiile vaginale (vaginite) sau uterine ce se transmit si la nivelul trompelor uterine.

Infectiile abdominale: infectia apendiculara se poate transmite prin intermediul ligamentului ce leaga apendicele de ovar, rezultand o salpingo-ovarita secundara apendicitei (aceasta infectie este unilaterala);
Alte infectii abdominale se pot transmite la nivelul organelor genitale determinand infectii secundare.

Expunerea la frig sau alternanta cald-rece la nivelul abdomenului precum si tinuta neadecvata a tinerelor (bluzele scurte si burtica neacoperita in zilele friguroase). Asezarea pe suprafete reci (beton, scari etc.) favorizeaza de asemenea aparitia acestor infectii.

Complicatii
Din pacate cea mai grava si totodata cea mai frecventa complicatie a anexitei este infertilitatea. Pentru ca o femeie sa ramana insarcinata trebuie ca ovulul eliberat in timpul ovulatiei sa fie fecundat de o spermie, iar acest lucru se petrece la nivelul trompelor uterine, in “canalul” acestora. Daca femeia a suferit o anexita, acest “canal” se ingusteaza si este posibil ca ovulul sa nu mai poata fi eliminat, astfel femeia nu poate ramane insarcinata in mod natural.

O alta complicatie sau mai bine zis agravare o rprezinta cronicizarea.

Cum ne tratam?
Tratamentul este de obicei medicamentos si trebuie initiat cat mai rapid. Datorita multor greseli care se fac din neinformarea pacientelor de catre medici voi pune accent pe unele aspecte ale tratamentului.

Pentru ca este vorba despre o infectie, tratamentul de baza este antibiotic. Medicul ii poate sugera pacientei pana la venirea rezultatelor de la antibiograma sa ia anumite antibiotice cu spectru larg sau care s-au dovedit prin practica medicala a fi cel mai des utilizate in anexite.

Antibiograma este o analiza ce consta in prelevarea unei mostre din focarul infectios care este pusa pe medii de cultura. In aproximativ 48 de ore bacteriile vor creste pe acele medii de cultura sub forma unor colonii, ca niste punctulete pe mediul de cultura. Peste aceste punctulete se pun un fel de hartii speciale, ca niste discuri, ce contin diverse tipuri de antibiotice.

Primul disc antibiotic ce a omorat colonia va fi notat ca fiind antibioticul la care infectia pacientei este cea mai sensibila. Acel antibiotic ii va fi administrat ca tratament pacientei in cazul in care aceasta nu este alergica, iar in caz contrar se foloseste al doilea antibiotic la care coloniile au fost sensibile, tot cu conditia ca pacienta sa nu fie alergica si tot asa.

Vreau sa accentuez ideea ca acest tratament cu antibiotice trebuie urmat cu sfintenie. Orice bacterie are capacitate genetica de adaptare la agresiunea antibioticelor, insa doza de antibiotice este in asa fel stabilita incat bacteriile nu au timpul necesar adaptarii. Daca dupa cateva pastile de antibiotic durerile dispar si pacienta intrerupe tratamentul, aceste bacterii care nu au fost distruse in totalitate vor finaliza procesul de adaptare, astfel anexita va recidiva.

Pacienta nu mai este sensibila la acelasi antibiotic, caci bacteriile prezinta rezistenta si i se va da alt antibiotic la care, evident, bacteriile nu mai sut la fel de sensibile. Concluzionand, in cazul in care pacienta nu respecta in totalitate tratamentul dat de medic risca sa nu se mai vindece, adica anexita sa se cronicizeze.

In general cauze de cronicizare in anexite nu sunt in afara de tratarea incorecta a acestor infectii. Aceasta explicatie pe care am dat-o mai sus este valabila pentru orice fel de infectie careia i se administreaza un tratament cu antibiotice.

Va doresc multa sanatate si nu uitati sa va protejati, sa aveti grija de organismul vostru inainte de toate. (Sursa: Healthy)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment