Arsura este deteriorarea straturilor pielii sub acţiunea temperaturii înalte, a substanţelor caustice sau a frecării. Cauzele care provoacă arsurile sunt diferite: expunerea îndelungată la razele solare (arsură termică), luarea varului nestins cu mâinile goale (arsură chimică), căderea pe asfalt (arsură în urma frecării).

Indiferent dacă veţi face arsuri în modurile indicate, vă veţi opări cu apă fierbinte sau vă vor ajunge pe piele stropi de ulei fierbinte, în fiecare caz chiar şi cea mai mică leziune a pielii va provoca înroşirea şi senzaţia de durere.
Arsurile - deteriorarea straturilor pielii sub actiunea temperaturii inalte
Această reacţie este numită arsură superficială sau arsură de gradul I. Arsurile mai grave, adică cele care afectează straturile mai profunde ale pielii, provoacă formarea băşicilor pline cu lichid. Aceste leziuni, numite odinioară arsuri de gradul II, sunt definite în prezent drept arsuri intermediare. Indiferent de tipul de arsură de care suferiţi este bine ca. în primul rând, să udaţi cu apă rece locul afectat. Nu-l ungeţi imediat cu nici un fel de uleiuri, fiindcă acestea vor reţine surplusul de căldură şi vor agrava situaţia.

În cazul arsurilor mai grave decât cele ce provoacă apariţia unor băşici mici, folosiţi imediat apă rece şi cereţi ajutor medical calificat. Afectarea tuturor straturilor pielii se numeşte arsură profundă; dacă este afectată o porţiune mare a pielii, este necesară internarea în spital şi intervenţia chirurgicală de transplant de piele.

Bineînţeles, substanţele alimentare nu pot preveni arsurile, însă multe dintre ele pot grăbi vindecarea şi pot contribui la formarea rapidă a cicatricei.

Vitamina C este necesară pentru formarea colagenului (principala proteină a ţesutului fibrilar al cicatricei), care, la rândul său, este necesar pentru vindecarea pielii afectate de arsură. În condiţiile stresului provocat de arsură necesarul vitaminei C creşte şi el trebuie satisfăcut.

Vitamina E administrată intern sau extern - sub formă de alifie poate contribui la vindecarea pielii afectate. Când pielea începe să îşi revină, adică atunci când nu mai aveţi rană umedă deschisă, puteţi folosi o alifie care să conţină vitamina E, aplicând-o direct pe piele. Pentru vindecarea porţiunilor mari de piele puteţi amesteca o capsulă de vitamina E cu o loţiune pentru piele şi să ungeţi locul de două ori pe zi.

În perioada restabilirii după arsuri grave, care pot necesita spitalizarea şi transplantarea pielii, stresul fizic şi emoţional impune mărirea necesarului vitaminelor din grupul B. Concomitent, este utilă injectarea vitaminei B12 o dată pe săptămână, pe parcursul unei luni. Vitamina se asimilează mai bine în cazul injectării intramusculare decât în cazul administrării per os .

Evitaţi alte deteriorări ale regiunii arse; feriţi-o de căldura solară, apa şi aerul fierbinte şi, de asemenea, de substanţele chimice active.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment