Sunt leziuni ale pielii şi mucoaselor produse de agenţi fizici (căldura) sau chimici (substanţe acide, alcaline, caustice). Specialiştii apreciază că majoritatea arsurilor se datorează unor accidente casnice, o mică parte sunt produse la locul de muncă şi ca urmare a accidentelor de circulaţiie.

1. Arsurile termice
După adâncimea la care a pătruns agentul termic, arsurile se împart în 3 grade;
- Arsuri de gradul întâi, uşoare, când sunt localizate numai la stratul superficial al tegumentelor. Pielea şi mucoasele devin roşii, fierbinţi, dureroase.
- Arsuri de gradul al doilea, in care apar pe piele vezicule umplute cu un lichid clar.
- Arsuri de gradul al treilea, în care, pe lângă leziunile pielii şi mucoaselor sunt cuprinse şi ţesuturile mai profunde, grăsimea, muşchii, vasele sanguine.
Arsurile - leziuni ale pielii si mucoaselor
Dar gravitatea arsurilor depinde nu numai de profunzimea ci şi de suprafaţa lor. La arsurile întinse pe o suprafaţă mare, peste 5-10%, pe lângă simptomele locale se adaugă şi semne generale: puls rapid şi slab, agitaţie, dureri insuportabile din care cauză victima este agitată, delirează ori este somnolentă şi intră în comă (şoc).

Arsurile termice sunt cele mai frecvente şi ele sunt produse de foc (flacără, jar), de obiecte înroşite în foc, de lichide fierbinţi, de grăsimi încinse, de vapori fierbinţi, de metale topite, de explozii, de razele solare, precum şi de curentul electric.

Primul ajutor. Imediat se va scoate victima din foc şi i se vor stinge flăcările de pe haine cu extinctorul, cu apă, cu pământ, nisip sau prin înăbuşirea focului cu pături, huse etc.

Victima în flăcări nu va fugi, căci. din cauza curentului, flăcările se înteţesc. Apoi, persoana care prezintă arsuri se dezbracă, eventual tăindu-i hainele pe la cusături. Când arsurile sunt întinse este mai bine să nu se dezbrace omul pierzându-se timp preţios cu tratamentul arsurilor, ci se vor lua măsuri pentru transportarea de urgenţă la spital a victimei.

In arsurile cu lichide fierbinţi se îndepărtează rapid hainele şi încălţămintea chiar de către accidentat, dacă este posibil, pentru a nu permite prelungirea acţiunii căldurii. Apoi regiunea arsa va fi introdusă imediat în apă rece, sau va fi răcită cu apă. La fel se procedează şi în cazul arsurii cu smoală. După răcire, pojghiţa de smoală nu se va îndepărta ci se lasă pe loc până la vindecarea pielii.

In arsurile de gradul întâi se aplică pe piele comprese cu apă rece, infuzie de muşeţel, iaurt etc. timp de câteva ore. Se pot folosi cu rezultate bune cataplasmele reci cu cartofi sau morcovi cruzi raşi. Se face un pansament steril.

Dacă arsura este întinsă, regiunea arsă se va acoperi cu un cearşaf umed, iar victima se transportă la spital.

Pentru calmarea durerii, care poate da naştere la şoc, înainte de evacuare la spital, i se dau accidentatului analgezice şi sedative ale sistemului nervos.

In arsunle de gradul al doilea nu se vor sparge veziculele formate, deoarece există riscul infecţiei pielii. Leziunile se spală cu un dezinfectant (apă oxigenată, permanganat de potasiu, rivanol) sau cu apă fiartă (răcită) şi săpun. Apoi pielea se unge cu un unguent şi se pansează steril. In lipsa pansamentului se pot aplica pe leziuni cârpe fierte, răcite şi stoarse. Totuşi, dacă suprafaţa arsă este mică, veziculele se pot sparge cu un ac trecut prin flacără, după ce au fost mai întâi dezinfectate. Urmează apoi să se facă un pansament steril.

Primul ajutor în arsurile de gradul al treilea se rezumă doar la cazurile care prezintă leziuni pe suprafeţe mici. Şi aici se procedează la spălare, dezinfecţie, pansament steril, ca în orice rană. Dacă arsura este întinsă, gravă şi se poate descoperi de haine se va înfăşură cu un cearşaf, prosoape sau pânză curată şi victima se va transporta aşa la spital. Nu se vor uita analgezicele, care se iau în doză dublă. în cazul în care accidentatul nu poate fi evacuat imediat la spital, va fi hidratat cu băuturi calde, îndulcite, la care se va adăuga şi puţin alcool, iar ca întăritor al inimii se va da o ceaşcă de ceai chinezesc sau cafea.

2. Arsurile solare
Se datorează acţiunii razelor solare ultraviolete şi infraroşii şi nu se deosebesc de alte arsuri termice. Dar ele sunt mai uşoare şi interesează atât pielea cât şi mucoasele buzelor şi ochilor. Simptomele sunt înşelătoare şi apar la 5-10 ore. Pielea se înroşeşte, ustură, iar în cazuri mai grave apar vezicule. Omul are o stare generală rea care se însoţeşte de febră, oboseală, insomnie.

Primul ajutor. Imediat ce s-a constatat arsura solară, se va calma usturimea şi durerea pielii printr-un duş rece, prin comprese cu apă rece ori comprese cu infuzie de muşeţel, care se schimbă din sfert în sfert de oră, până la calmarea simptomelor. După aceea se aplică pe locul arsurii unguente contra arsurilor. Dacă s-au format vezicule, acestea se sparg cu un ac sterilizat la flacără, după care locul respectiv se unge cu unguente ce conţin antibiotice şi se face un pansament steril. Pentru calmarea durerii şi neliniştii se poate lua un antinevralgic.

In cazul arsurii oculare, se vor spăla ochii cu infuzie de muşeţel răcită sau cu ser fiziologic (o linguriţă de sare la un litru de apă fiartă şi răcită). A doua zi se aplică pe marginile pleoapelor unguent oftalmic. Ochii nu vor fi pansaţi, vor fi menţinuţi la întuneric sau se vor purta ochelari fumurii.

3. Arsurile chimice
Se produc mai frecvent cu acizi: acid sulfuric (de la acumulatoare), acid azotic, acid clorhidric, acid acetic (esenţă de oţet), apoi cu baze: sodă caustică, amoniac, leşie, var nestins şi, mai rar, cu alte substanţe chimice.

Primul ajutor. Constă în rapiditatea cu care se spală substanţa chimică cu apă şi se neutralizează. In general, spălarea abundentă cu apă în primele secunde este suficientă. In cazul în care hainele victimei au fost îmbibate de substanţe chimice, aceasta se va dezbrăca rapid şi numai după aceea se va spăla. Dacă se cunoaşte natura chimică a substanţei, se poate efectua după aceea şi o neutralizare cu un antidot.

Astfel, în arsurile cu acizi, plaga se va neutraliza cu o soluţie de bicarbonat de sodiu (2 linguri la un litru de apă) sau cu carbonat de sodiu (sodă de rufe) (o linguriţă la un litru de apă). Invers, dacă arsura se datorează unei substanţe alcaline, se va încerca neutralizarea cu o soluţie acidă: o parte de oţet plus două părţi apă, cu sare de lămâie dizolvată în apă sau suc de lămâie. După aceea se tratează plaga ca şi la arsura termică. Dacă arsura este întinsă şi victima are dureri, i se vor da analgezice şi sedaţive.

O îngrijire deosebită trebuie acordată arsurilor chimice la ochi. Se va proceda rapid, chiar de către victimă, la spălarea ochilor cu multă apă, apoi cu ser fiziologic sau cu apă sărată (o linguriţă de sare la un litru de apă fiartă). Se aplică un unguent oftalmic şi se ţine pe ochi o compresă cu apă rece. Când se produce o arsură cu creion chimic, se îndepărtează colorantul cu un tampon de vată sau un colţ de batistă, după care se spală bine ochiul şi se procedează ca mai sus. In situaţia că pătrunde în ochi var nestins, după spălarea cu apă se picură în ochi apă zaharată (o linguriţă de zahăr la un pahar de apă). Prevenirea arsurilor la ochi constă în măsuri de protecţie a ochilor cu ochelari sau mască.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment