Artrita reumatoidă este o formă gravă a artritei, care poate avea drept consecinţă invaliditatea şi care apare în acele cazuri când sistemul dumneavoastră imunitar, din greşeală, orientează toată forţa sa distructivă împotriva ţesuturilor corpului dumneavoastră.

În acest caz, sistemul imunitar protejează omul de propriile articulaţii şi ţesuturi limitrofe, provocând senzaţii de durere, înroşire, inflamaţie, reducere a flexibilităţii articulaţiilor afectate şi - în cazul lipsei tratamentului - deformarea lor în urma distrugerii suprafeţei cartilajului de la capetele oaselor.

Bolnavul cu artrită reumatoidă trebuie să se afle în permanenţă sub supravegherea internistului, întrucât numai tratamentul rapid şi energic vă poate proteja de deformarea articulaţiilor. În cazul acestei maladii suplimentele alimentare şi alimentaţia dietetică vă pot ajuta, dar nu trebuie să încercaţi să le substituiţi preparatelor curative şi şedinţelor de fizioterapie, pe care vi le poate prescrie medicul care vă tratează.
Artrita reumatoida - o forma grava a artritei
Una dintre cauzele artritei reumatoide poate fi alimentaţia proastă. Este deosebit de important să vă alimentaţi astfel încât produsele alese în mod special să vă asigure muşchii şi alte organe (cu excepţia ţesuturilor grase) cu o cantitate suficientă de proteine slabe.

Alcătuiţi-vă o dietă care să vă asigure 1,1 g de proteine slabe complete (carne de pasăre, produse marine, albuş de ou şi carne macră de vită) pentru fiecare kg al masei fără grăsimi a corpului dumneavoastră.

Este necesară repartizarea puterii calorice a tuturor alimentelor consumate astfel: 30% dintre caloriile consumate zilnic trebuie să revină proteinelor. 40% - legumelor cu conţinut redus de amidon, fructelor proaspete, orezului şi ovăzului, iar 30% - grăsimilor animale şi vegetale. Eliminaţi complet sau străduiţi-vă să reduceţi drastic consumul produselor rafinate, cum sunt zaharurile rafinate, şi al alimentelor care conţin astfel de produse. Calculaţi în mod obligatoriu valoarea calorică a alimentelor consumate.

Rezultatele mai multor cercetări medicale atestă ameliorarea stării bolnavilor de artrită reumatoidă în urma administrării acidului pantoîeiiic; se reduce rigiditatea articulaţiilor dimineaţa, se atenuează senzaţiile de durere şi se măreşte capacitatea de desfăşurare a unei activităţi zilnice normale.

La bolnavii de artrită reumatoidă se înregistrează în mod frecvent fragilitatea vaselor capilare, îndeosebi la membrele inferioare şi, în consecinţă, în cazul celei mai mici traume apar vânătăi roşu-închis sau violete.

Numărul mare de medicamente folosite de bolnavii de artrită reumatoidă nu poate decât să le agraveze simptomele. Vitamina C contribuie la atenuarea tendinţei de apariţie a vânătăilor. Administraţi minimum câte 500 mg de vitamina C de două-patru ori pe zi.

Deficitul vitaminei E are o mare importanţă în evoluţia inflamaţiei şi în accentuarea senzaţiei de durere în cazul artritei reumatoide. S-au făcut cercetări care au demonstrat că atenuarea durerii, după administrarea vitaminei E, precum şi mărirea flexibilităţii articulaţiilor afectate de artrită sunt echivalente cu acţiunea preparatelor antiinflamatoare puternice.

Organismul utilizează acizii graşi esenţiali în calitate de materie primă pentru producerea unei serii de substanţe chimice importante ale organismului, numite eicosanoide. Unii dintre aceşti transportatori chimici sunt „buni", atenuând inflamaţia, tumefierea şi senzaţiile de durere în sectorul afectat, iar alţii „răi". Întrucât artrita reumatoidă este un proces inflamator, ea este provocată de acţiunea nedirecţionată a sistemului imunitar protector, care provoacă durere, înroşire, inflamaţi şi modificări în articulaţii. În acelaşi timp, există o mulţime de eicosanoide „bune", care vă pot ajuta.

Adăugaţi dietei de bază, care vă asigură o alimentaţie sănătoasă, acid linoleic şi untură de peşte în proporţie de 1:4, administrate în 1-3 prize pe zi. Poliena conţine deja acidul linoleic şi untura de peşte în proporţia necesară. Dacă nu puteţi face rost de acest preparat, procuraţi din magazinele cu produse naturiste untură de peşte şi ulei enoteric, care conţine acidul linoleic. Întrucât acestea nu sunt forme pure, dozarea va fi diferită.

În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte, şi stopaţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.

În medicina populară cuprul figurează ca principalul mijloc de tratare a artritei. Şi cercetările medicale moderne susţin ipoteza potrivit căreia deficitul cuprului poate avea un rol important în evoluţia artritei reumatoide. Cercetările axate pe compararea acţiunii brăţărilor de cupru cu a celor din aluminiu au demonstrat că, atâta timp cât cei 240 de subiecţi testaţi au purtat brăţări din cupru, starea lor s-a ameliorat; când au purtat brăţări din aluminiu, starea li s-a agravat.

Acţiune benefică a cuprului este greu de explicat; oricum, rezultatul experimentului nu poate fi negat. Alte cercetări au demonstrat că administrarea de scurtă durată a preparatelor cuprului poate, de asemenea, atenua simptomele artritei. Puteţi administra câte 64 mg de salicilat de cupru zilnic, în timpul mesei, pe parcursul unei perioade de maximum 10 zile. Cura va putea fi reluată de abia după minimum trei-patru luni.

În urma transformărilor care au loc în articulaţiile dumneavoastră apar o mulţime de radicali liberi, extrem de toxici. Organismul dumneavoastră are nevoie de seleniu pentru producerea glutationperoxidazei, o enzimă ce are proprietatea de curăţire a organismului de radicalii liberi, produşi de sistemul imunitar. Administraţi preparatele seleniului în cantităţi de 100-200 mcg pe zi.

Dacă artrita reumatoidă progresează, nivelul zincului în organism se reduce esenţial, iar pe măsură ce nivelul zincului se reduce, inflamaţia ia proporţii. Este un cerc vicios. Administraţi zincul sub formă de compus complex, de exemplu aspartat sau picolinat de zinc, câte 20 mg de două ori pe zi. Fiţi atenţi: administrarea zincului sub formă ionică poate provoca deficitul altor elemente, cum este cuprul, din cauza asimilării concurente în intestin. Compuşii complecşi ai acestor elemente previn o astfel de concurenţă în organism, asigurând asimilarea adecvată a fiecărui element.

Mulţi bolnavi de artrită reumatoidă se simt mult mai bine în perioadele când exclud din alimentaţie unele tipuri de produse. Sensibilitatea alimentară, deşi poate să nu fie cauza îmbolnăvirii, poate totuşi contribui la accesele de durere, inflamaţie şi reducere a flexibilităţii articulaţiilor. Întrucât orice aliment, băutură şi supliment alimentar poate fi cauza acestor dereglări, trebuie neapărat să vă adresaţi unui alergolog pentru reducerea listei substanţelor suspectate, prin intermediul unui şir de teste ale pielii şi sângelui.

Înarmându-vă cu această informaţie, puteţi exclude în mod sistematic din alimentaţie fiecare produs suspectat. Alimentaţia care conţine cantităţi importante de carne roşie şi gălbenuş de ou poate agrava procesele inflamatoare şi durerea din cauza nivelului mare de acid arahidonic din aceste alimente. Acest acid este sursa unui grup întreg de eicosanoide „rele"', care contribuie la evoluţia inflamaţiei, durerilor şi tumefierii regiunilor inflamate. Reduceţi drastic consumul acestor alimente, consumându-le cel mult o dată pe lună sau şi mai rar.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment