Definitie
Avortul spontan reprezinta o întrerupere spontana (fara o interventie din afara) a sarcinii înainte de termenul de viabilitate a produsului de conceptie. Conform OMS avortul este definit ca terminarea sarcinii înainte de 20-22 saptamâni de gestatie sau la expulzia unui produs de conceptie cu o greutate mai mica de 500 g. Riscul unui avort spontan la o femeie, care nu prezinta antecedente, este de 15%. La femeile, care au prezentat un avort spontan în antecedente, riscul unui AS repetat este de 20%, iar daca a prezentat doua AS consecutive acest risc ajunge la 35%.

Forme clinice
- Iminenta de avort.
- Avortul spontan incipient.
- Avortul în evolutie (în curs).
- Avortul incomplet.
- Avort spontan complet.
- Avortul retinut.
Avortul spontan
Conform termenului de gestatie când s-a produs, deosebim AS:
- precoce (înainte de 12 saptamâni de gestatie);
- tardiv (între 13 si 22 saptamâni).

Ereditatea: s-a stabilit, ca femeile, mamele carora au în anamneza pierderi de sarcini, au riscuri elevate de avortare spontana.

Incidenta: din numarul total de sarcini uterine, circa 10% se termina prin avort.

Semne si simptome
Pierderi de sânge rosu ce difera ca intensitate în dependenta de etapa AS si termenul gestational, contractii uterine dureroase exprimate prin dureri colicative lombare sau suprasimfizare.

Modificarile colului uterin depind de etapa AS:
- în iminenta de avort, colul uterin este pastrat, iar femeia acuza dureri în regiunea lombara sau suprasimfizara. Eliminarile din vagin sunt obisnuite sau putin sanguinolente;

- în avortul incipient colul uterin se scurteaza, orificiul extern se dilata. Durerile sunt însotite de aparitia eliminarilor sanguinolente. Creste excitabilitatea uterului;

- în caz de avort în evolutie colul uterin este deschis suficient pentru trecerea produsului de conceptie, hemoragia se intensifica;

- AS incomplet se defineste ca expulzie partiala a produsului de conceptie din cavitatea uterina. Contractiile sunt dureroase, hemoragia este pronuntata, cu cheaguri mari de sânge. Colul uterin este penetrabil pe tot parcursul pentru l -2 degete;

- AS complet se caracterizeaza prin expulzia totala a produsului de conceptie. Colul uterin se prezinta scurtat, canalul cervical este dilatat, se observa scurgeri mici sanguinolente din uter. La tactul bimanual uterul este dur, micsorat în volum.

Tabloul clinic difera si în dependenta de termenul de gestatie:
- în termene precoce ale sarcinii avortul spontan va debuta prin aparitia eliminarilor sanguinolente imediat dupa aparitia durerilor colicative,
- în sarcina avansata AS va evolua prin aparitia durerilor, dupa ce va urma expulzia produsului de conceptie si apoi - aparitia eliminarilor sanguinolente.

Cauze
  • Ovulare: anomaliile genetice, anomalii ale gametilor, tulburari endocrine, anomalii de placentatie.
  • Anexiale: insertia joasa a corionului (placentei), infarctele sau chisturile placentare.
  • Materne: afectiuni uterine (anomalii anatomice ale uterului, endometritele, insuficienta ismicocervicala, modificari anatomice ale miometrului); afectiuni anexiale (inflamatii sau tumori ale anexelor uterine), cauze generale (boli infectioase, endocrine materne, factori imunologici).
  • Externe: carentele alimentare, intoxicatiile exogene, traumatismele.
Factori de risc - antecedente personale, afectiunile inflamatorii ale uterului, chiuretajele cavitatii uterine în antecedente, evolutia complicata a perioadei de lauzie sau postavort.

Diagnostic diferential - sarcina extrauterina, miomul uterin, mola hidatiforma, metroragiile disfunctionale, cancerul de corp uterin.

Investigatii de laborator - analiza generala a sângelui - initial fara schimbari (în starile mai grave - anemie posthemoragica), testul la GnH - se poate negativa.

Schimbari morfologice
Sub influenta factorilor declansatori (disgravidii tardive, infectii acute si cronice) avortul poate începe cu moartea primara a embrionului, modificarile patologice duc la aparitia contractiilor uterine si expulzia ulterioara a produsului de conceptie. La moartea primara a embrionului vilozitatile coriale se golesc, membrana deciduala se dezintegreaza si se dezlipeste treptat de pe peretele uterului, în alte cazuri mai întâi apar contractiile uterine, care duc la dezlipirea corionului, iar produsul de conceptie moare secundar.

Teste speciale
- Examenul ultrasonografic - va permite aprecierea starii embrionului, gradului de decolare a corionului.
- Aprecierea indicelui cariopicnotic - în caz de AS creste peste 20%.
- Aprecierea temperaturii bazale - scade sub 37°C.

Proceduri diagnostice
- Examen în valve, care permite aprecierea starii colului uterin si cantitatea eliminarilor sanguinolente.
- Examenul ginecologic bimanual, în cadrul caruia se apreciaza dimensiunile uterului, excitabilitatea si contractilitatea lui.

Masuri generale - corectarea carentelor alimentare, prevenirea intoxicatiilor voluntare sau profesionale, asigurarea unui somn normal, reglarea tranzitului intestinal.

Regim - repaus strict la pat.

Dieta - nu se recomanda o dieta speciala.

Educatia pacientului - informarea gravidelor despre factorii de risc si despre primele simptome ale afectiunii, la fel si despre comportamentul lor în caz de aparitie a primelor simptome.

Profilaxia exacerbarilor - evitarea eforturilor fizice excesive, evitarea starilor de tensiune, depistarea cauzelor AS si înlaturarea lor (în masura posibilitatilor).

Complicatii posibile - hemoragie, complicatii septice (în caz de retentie a ramasitelor oului fetal), polipul placentar (se dezvolta în baza unui avort incomplet), complicatii tardive (sterilitatea, sinehii uterine).

Pronostic si evolutie - în caz de iminenta de avort spontan sau de avort incipient, procesul se poate remite spontan sau sub influenta tratamentului, începând cu etapa avortului în evolutie el este ireversibil.

Abrevieri - AS - avort spontan; GnH - gonadotropina corionica.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment