Senzaţiei de umflare a abdomenului, denumită meteorism abdominal, i se spune, în mod curent, balonare. Balonarea este cauzată de un exces de gaze conţinut în stomac şi intestine.

Aerul este introdus în stomac prin înghiţire (aerofagie) în special de fumători, de persoanele nevrotice. De asemenea, copii sugări înghit o dată cu laptele şi aer, fapt ce le provoacă dureri şi vărsături. Consumul unor cantităţi mari de apă gazoasă, de bere etc, prin bioxidul de carbon pe care îl pun aceste lichide în libertate, produce umflarea şi destinderea stomacului.

Unele alimente bogate în zaharuri şi celuloză (fructe şi legume), prin fermentaţie, degajă mari cantităţi de gaze care se acumulează în intestinul subţire şi în cel gros şi presează asupra peretelui abdominal.

Datorită acestor cauze, persoana balonată este indispusă, răsuflă greu, are dureri abdominale, uneori sub formă de colici, insomnie, stare de nervozitate. Când cantitatea de gaze din tubul digestiv este prea mare, ele apasă în sus spre plămâni şi inimă, producând tulburări în respiraţie şi dureri toracice.

Primul ajutor. Se înghit dintr-o dată 4 comprimate de cărbune medicinal care are capacitatea de absorbi gazele. Timp de 24 de ore se va urma un regim alimentar uşor şi se vor bea infuzii de mentă, salvie sau muşeţel. Prevenirea balonărilor necesită educaţia actului înghiţirii pentru a nu se înghiţi „în sec", introducând aer în stomac.

Pentru aceasta se vor trata de către medic stările nevrotice, infecţiile gurii, se va renunţa la fumat. Se recomandă ca lichidele să fie băute cu paiul pentru a evita înghiţirea aerului. De asemenea, se va renunţa la mesele copioase şi băuturile gazoase. Se indică un consum redus din alimentele care fermentează în intestin: varză, fasole, ciuperci etc.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment