Natura a înconjurat cele mai mari articulaţii cu un înveliş special, numit bursă sinovială, care, în cazul lezării articulaţiei sau a unui supraefort, poate să se tumefieze, formând un fel de pansament protector. Uneori însă, bursa sinovială se poate inflama din cauza unei lezări, a unui supraefort sau a unei contuzii. Senzaţia de durere în articulaţie este însoţită de hipertermia zonei limitrofe, iar uneori şi de inflamarea şi înroşirea acesteia.

În mod frecvent este lezată bursa sinovială a umărului şi puteţi crede că bursita este maladia umărului. De fapt, se poate inflama bursa sinovială a oricărei articulaţii: la coapsă, cot sau genunchi. Cauzele apariţiei inflamaţiei sunt foarte asemănătoare cu cauzele artritei şi multe dintre preparatele care contribuie la tratarea artritei vor contribui şi la tratarea bursitei.

Vitamina B12
Reduce inflamaţia şi senzaţia de durere, uneori în numai câteva ore. Chiar şi în cazul bursitei calcare, o formă a bolii în cazul căreia pe partea interioară a bursei se depune calciu, vitamina B12 ameliorează situaţia. În cazul dat, este recomandată injectarea vitaminelor.

Împreună cu vitamina B12 administraţi, de asemenea, pastile sau capsule cu alte vitamine ale grupului B. Dacă această cură se va dovedi eficientă pentru dumneavoastră, vă puteţi aştepta la ameliorarea stării între zilele a cincea şi a şaptea.

Vitamina C
Necesarul de vitamina C, care contribuie la tratarea ţesuturilor, creşte în mod firesc după îmbolnăvire şi, într-o măsură şi mai mare, când ţesuturile se inflamează. Dacă administraţi deja, din diferite motive, vitamina C, creşteţi doza. În cazul stresului puteţi tolera, cu siguranţă, o doză dublă sau chiar triplă. Dacă nu aţi luat până acum vitamina C, procuraţi-o sub formă de cristale sau pulbere.

Vitamina C acţionează, de asemenea, ca mijloc profilactic pentru tratarea inflamaţiei. După un antrenament dur, un efort fizic susţinut (alergare, exerciţii fizice grele) sau în cazul unei traume, creşteţi imediat doza vitaminei C, conform schemei expuse mai sus, pentru a stopa extinderea bursitei în articulaţii şi a atenua senzaţiile de durere în muşchi, posibile după asemenea eforturi.

Vitamina E
Vitamina E grăbeşte refacerea organismului după o leziune şi reduce inflamaţia bursei sinoviale. datorită proprietăţilor sale antioxidante şi a capacităţii de a încetini apariţia în ţesuturile lezate a unor substanţe chimice toxice, caracteristice procesului inflamator.

Bioflavonoizi
Bioflavonoizii încetinesc sau previn transformarea acidului arahidonic (acizii graşi) în eicosanoide „rele", care contribuie la amplificarea senzaţiilor de durere şi a inflamaţiilor.

Untura de peşte
Cu ajutorul acidului linoleic şi a unturii de peşte, organismul produce substanţe naturale antiinflamatorii, numite prostaglandine. Dar nu toate prostaglandinele sunt „bune", adică luptă cu inflamaţiile şi senzaţiile de durere; unele prostaglandine provoacă, practic, inflamaţia. De alimentaţia dumneavoastră depinde, în mare măsură, dacă veţi obţine prostaglandine „bune" sau „rele" şi, prin urmare, dacă se vor accentua sau se vor atenua inflamaţiile şi senzaţiile de durere în articulaţiile lezate.

În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge atunci când consumaţi untura de peşte şi stopaţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment