Probabil că în adolescenţa dumneavoastră mulţi aţi avut erupţii pe faţă, cunoscute sub denumirea de acnee şi, deşi este un fenomen obişnuit pentru această vârstă, cu siguranţă că majoritatea aţi fost deranjaţi de aceste erupţii care îţi găsiseră cel mai nepotrivit moment să apară.
Acneea vulgara
Deşi acneea afectează ambele sexe, aspectele bolii sunt mai vizibile la băieţi decât la fete. Nu dorim să creăm panică în rândul cititorilor, dar este cunoscut faptul că aceste simptome nu dispar întotdeauna odată cu depăşirea adolescenţei. Din fericire există metode de terapie ce constau în utilizarea preparatelor vitaminoase, care pot fi de un real folos.

De obicei acneea apare în perioada maturizării sexuale, când secreţia intensă a hormonilor sexuali (îndeosebi a hormonului sexual masculin testosteron, care este prezent, într-o diferită măsură, la ambele sexe) stimulează activitatea glandelor sebacee ale pielii.

Glandele sebacee au forma unei retorte. În cazul producerii excesive, secreţia grasă umple partea mai largă şi gâtul glandei. Microbii aflaţi pe piele pătrund în cavitatea plină cu secreţie a glandei, care devine focar de inflamaţie şi infecţie; astfel apare acneea. Ea poate fi locală sau multiplă şi poate acoperi pielea frunţii, nasului, obrajilor, bărbiei, părţii superioare a pieptului şi spatelui.

Astfel de erupţii pot avea caracter permanent, se pot extinde sau pot dispărea, în funcţie de fazele ciclului menstrual la femei sau de schimbările în secreţia organelor reproductive la ambele sexe (de exemplu, să se extindă în perioada maturizării sexuale).

Unele persoane prezintă forme grave ale acneei vulgare, transmise ereditar; aceasta este caracterizată de apariţia unor chisturi, după vindecarea cărora rămân cicatrice pe piele. La vindecarea acestei forme de acnee, numită acnee cu chisturi, contribuie administrarea cu regularitate a vitaminelor şi substanţelor minerale; în cazurile mai grave poate fi necesară utilizarea unor preparate mai puternice, pe care vi le poate prescrie doar medicul.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment