Cancerul de endometru este a patra formă de cancer ca frecvență la femei, după cancerul de sân, pulmonar și de colon. Este cunoscut în rândul femeilor mai degrabă sub denumirea de cancer uterin, cu toate că ea este improprie, deoarece mai există o formă de cancer uterin, numit sarcom uterin, care afectează țesutul muscular al uterului.
Cancerul endometrial (de endometru), simptome, factori de risc, tratament
De obicei, cancerul endometrial apare după vârsta de 40 de ani, chiar spre vârsta a treia, dar și femeile mai tinere pot fi afectate de această maladie. În apariția acestei forme de cancer sunt implicați hormonii estrogeni. Un nivel mărit al estrogenilor favorizează declanșarea cancerului de endometru.

Simptome
De cele mai multe ori, cancerul de endometru este depistat în stadiu precoce, deoarece produce sângerări în afara perioadelor menstruale sau după instalarea menopauzei, ceea ce poate fi un semnal de alarmă pentru femei. În cazul unei paciente care se prezintă la medic cu sângerări și are vârsta peste 40 de ani, una din primele cauze ar putea fi cancerul endometrial. Sângerările sunt continue și nu au o rezolvare imediată printr-un tratament.

Un alt simptom al cancerului de endometru este durerea pelvină, însă ea este un element caracteristic. Sunt multe alte cauze ale durerii pelvine. O ecografie poate semnala prezența unui endometru mai gros (din cauza multiplicării celulelor), ceea ce ridică suspiciunea de cancer.

Factori de risc
Utilizarea anticoncepționalelor cu preponderență estrogenică implică un risc de apariție a cancerului de endometru, ca de altfel și a celui de sân. Tratamentul de substituție hormonală după menopauză este un alt factor de risc. Substituția se face cu estrogen, de aceea tratamentul se prescrie doar când este absolut necesar. Femeile care recurg la terapia hormonală de substituție trebuie să efectueze periodic mamografii și ecografii pentru a urmări posibilele consecințe. Infecțiile virale, precum cea cu HPV, inflamațiile cronice de tipul cervicitei sau cele asociate steriletului produc modificări anormale ale celulelor și favorizează apariția cancerului de endometru.

Tratamentul
Dacă există suspiciune de cancer de endometru, se efectuează chiuretaj biopsic. El presupune îndepărtarea mucoasei uterului pentru a opri sângerarea și pentru a putea efectua o biopsie. Dacă analizele confirmă prezența cancerului, singura soluție pentru femeie este îndepărtarea chirurgicală a uterului (histerectomie) deoarece numai în acest mod poate fi oprită răspândirea celulelor canceroase. Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele ca ea să nu se răspândească la alte organe. Studiile arată că 90% dintre cancerele endometriale depistate în primul stadiul sunt tratate cu succes.

Țesutul adipos
Femeile care se îngrașă în apropierea menopauzei sau după instalarea ei, au un risc mai mare de cancer endometrial. Țesutul adipos poate metaboliza precursori de estrogeni, ceea ce poate duce la apariția acestei boli. Controlul strict al greutății poate preveni creșterea nivelului de estrogeni și instalarea cancerului.

Rețineți!
Orice sângerare care apare după instalarea menopauzei trebuie să trimită femeia de urgență la medic, deoarece probabilitatea de a fi cauzată de un cancer de endometru este mare. În plus, orice tulburare hormonală trebuie tratată, pentru că ea favorizează persistența estrogenilor în sânge, iar aceștia pot să ducă la apariția cancerului de sân și de endometru. O astfel de dereglare a estrogenilor se manifestă prin menstruație neregulată, sângerări menstruale abundente sau de lungă durată, sâni inflamați, umflați între menstruații, inflamații ale ovarelor sau chisturi ovariene.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment