Cancerul gastric este înregistrat mai frecvent la bărbaţi în vârstă de peste 40 de ani şi ocupă locul opt în clasamentul maladiilor maligne ale bărbaţilor. Simptomele iniţiale ale cancerului gastric sunt aceleaşi ca în cazul arsurilor la stomac şi indigestiei: senzaţia stomacului plin, stare de greaţă, sughiţ, pierderea poftei de mâncare, îndeosebi de carne; din această cauză oamenii rareori se adresează medicului.

Cancerul gastric este înregistrat mai frecvent la persoanele care suferă de ulcer gastric cronic, iritare puternică a mucoasei, deficit de vitamina B12 şi, de asemenea, la cei care consumă abuziv alcool. Dacă simptomele descrise mai sus se menţin o perioadă de timp mai mare de una-două săptămâni - îndeosebi dacă sunteţi bărbat şi aveţi peste 40 de ani, - vizita la medic este obligatorie.

Nu ignoraţi aceste simptome, la prima vedere inofensive şi nu speraţi că vor trece de la sine. În cazul cancerului gastric (ca şi a altor maladii), este foarte important să duceţi un mod de viaţă ce ar diminua riscul îmbolnăvirii. In acest scop, vă poate fi utilă alegerea corectă a componenţilor alimentari.

Deficitul vitaminei A creşte riscul îmbolnăvirii de cancer gastric. Întrucât această vitamină se acumulează în organism şi cantitatea ei poate creşte până la nivelul toxic, se recomandă creşterea consumului de beta-caroten, predecesorul vitaminei A, care se transformă în organism, pe măsura necesităţii, în vitamina A. Consumaţi mai multe produse care conţin beta-caroten (zarzavaturile de culoare întunecată şi fructele galben-oranj).

Deficitul vitaminei B12 poate provoca lezarea stomacului (numită gastrită atrofică), ceea ce măreşte pericolul evoluţiei cancerului gastric.

Probabilitatea de a suferi de cancer gastric este mai mică la persoanele care consumă cantităţi mari de vitamina C. Conform opiniei unor cercetători, una dintre principalele cauze ale cancerului gastric este lezarea stomacului de către anumite substanţe, numite nitroderivaţi. Printre ele se numără nitroaminele, care se formează în carne în timpul frigerii ei; ele sunt socotite posibili cancerigeni.

Întrucât vitamina C este un antioxidant puternic, ea protejează stomacul de acţiunea nocivă a acestor substanţe. Concomitent, vitamina C creşte eficacitatea sistemului imunitar, care vă protejează de celulele tumorale. Dacă suferiţi de indigestie în cazul administrării vitaminei sub formă de pastile, este posibil să toleraţi mai bine forma ei cristalică (pulberea).

De asemenea, deficitul vitaminei E creşte riscul evoluţiei cancerului gastric. Întrucât vitamina E este un antioxidant puternic, ea protejează mucoasa stomacului de substanţele cancerigene din alimentaţie. Fiţi atenţi: unor persoane vitamina E le provoacă creşterea tensiunii arteriale.

Întrucât seleniul acţionează împreună cu vitamina E în timpul formării în organism a neutralizatorului radicalilor liberi, glutationperoxidaza, deficitul seleniului poate contribui la deficitul acestui important antioxidant natural.

Acizii graşi esenţiali servesc drept predecesori pentru substanţele biologic active care se formează în organism, numite eicosanoide. Unele dintre ele, cele „bune", atenuează inflamaţia şi senzaţiile de durere; altele, cele „rele", au acţiune opusă.

Conform unor cercetări, aceste eicosanoide, cel puţin cele „bune", pot împiedica înmulţirea celulelor tumorale; de aceea este utilă stimularea producerii lor de către organism. Suplimentaţi macrocomponentele de bază cu acid linoleic şi untură de peşte în proporţie de 1:4. Administraţi acest supliment de 1-3 ori pe zi. Poliena conţine deja acidul linoleic şi untura de peşte în proporţia necesară. Dacă nu puteţi face rost de acest preparat, procuraţi din farmaciile naturiste ulei enoteric, care conţine acid linoleic, şi untură de peşte.

În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte, şi stopaţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.

Evitaţi zaharurile rafinate. În urma cercetărilor efectuate în anul 1985, la 50.000 de familii germane a fost depistată corelaţia dintre mărimea consumului de zaharuri rafinate şi frecvenţa înregistrării cancerului gastric, atât la bărbaţi cât şi la femei. Zahărul contribuie la afectarea puternică şi iritarea mucoasei intestinului şi, pe lângă aceasta, inhibă activitatea sistemului imunitar. Excludeţi din alimentaţia dumneavoastră toate zaharurile şi toate produsele care le conţin.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment