Cancerul prostatei este cel mai răspândit tip de cancer la bărbaţi. Până la 80% dintre bărbaţii de peste 80 de ani au simptomele cancerului prostatei, cel puţin la nivel microscopic, însă doar 6% dintre aceştia ştiu că au cancer.

Deşi în cazul cancerului prostatei apar aceleaşi simptome ca şi în cazul măririi dimensiunilor prostatei - incontinenţă de urină, micţiuni frecvente, inclusiv noaptea -, mulţi bărbaţi nu au în general simptome; de aceea bărbaţii în vârstă de peste 40 de ani trebuie să se adreseze medicului o dată pe an, în vederea examinării prostatei şi a determinării PSA (antigen specific al prostatei, al cărui nivel creşte în cazul cancerului prostatei). În prezent, testul care se face la aparatele cu ultrasunete permite medicului să observe dimensiunile, forma şi consistenţa prostatei.

Pe lângă examenele medicale regulate, care permit diagnosticarea timpurie, să vedem cu ce v-ar putea ajuta şi alimentaţia corectă.

Alimentaţia cu conţinut bogat în fibre vegetale reduce riscul apariţiei cancerului prostatei, coborând puţin nivelul hormonilor reproductivi. Bărbaţii care consumă cantităţi cât mai mari de fibre suferă mai rar de cancerul prostatei.

Consumul zilnic de fibre trebuie crescut până la 40-50 g, însă nu încercaţi să atingeţi acest nivel de consum brusc, altfel veţi suferi de efecte secundare - balonare, meteorism. colici. Creşteţi treptat consumul produselor cu conţinut bogat în fibre vegetale.

Deficitul vitaminei A creşte riscul îmbolnăvirii de cancerul prostatei. Însă această vitamină se poate acumula în organism în cantităţi toxice. Pentru asigurarea cantităţilor suficiente de vitamina A, e mai bine să administraţi beta-caroten, care se transformă în organism în vitamina A pe măsura necesităţii ei. Mâncaţi mai multe zarzavaturi de culoare închisă şi legume galbene-oranj.

Deficitul unor vitamine din grupul B - riboflavină, tiamină, vitamina B6 - contribuie la evoluţia cancerului prostatei. Vitaminele din grupul B acţionează mai eficient când sunt prezente în complex.

Conform datelor unor cercetări, ponderea mare a grăsimilor saturate în alimentaţie creşte riscul evoluţiei cancerului prostatei. Consumul intens de grăsimi diminuează activitatea sistemului imunitar şi reduce capacitatea lui de a distruge celulele tumorale. Cancerul evoluează atunci când celula se deteriorează şi încetează să funcţioneze normal sau iese de sub controlul organismului. Sistemul imunitar trebuie să vă protejeze de acest proces continuu.

Consumaţi mai puţine grăsimi. Încercaţi să vă compuneţi alimentaţia astfel încât grăsimilor să le revină maximum 30% din valoarea calorică totală a alimentaţiei, din care grăsimilor saturate (animale), numai 10%.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment