Cataracta inseamna opacifierea unei lentile din ochi numita "crislalin", structura ce in mod normal este transparenta.

Drept urmare, razele luminoase nu mai pot trece prin cristalin pentru a focaliza si a forma imaginea pe retina, pacientul sesizand scaderea progresiva a vederii la ochiul respectiv. In mod normal, cataracta apare o data cu inaintarea in varsta (de unde si numele de cataracta "senila"), din cauza "imbatranirii" fibrelor cristaliniene. Datorita unor procese metabolice complexe, aceste fibre isi pierd progresiv transparenta, ducand, in timp, la obstruarea partiala sau totala a vederii.

Cataracta este o boala care evolueaza bilateral, desi nu este obligatoriu ca amandoi ochii sa fie in acelasi stadiu evolutiv (la un ochi poate fi mai avansata decat la altul). Aproximativ 50% dintre persoanele trecute de 60-65 de ani prezinta opacifieri ale cristalinului (cataracta) mai mult sau mai putin severe - fapt care a facut ca aceasta afectiune sa fie considerata mult timp specifica virstei a treia.

Din pacate, ea afecteaza si persoanele tinere.

Semne si simptome la adult:
- vedere incetosata la distanta, mai ales in lumina puternica;
- vedere neclara la citit;
- sensibilitate la lumina;
- vedere mai buna la un ochi - cel mai putin afectat;
- culorile apar sterse sau de nuanta diferita (vedere "galbuie").

Este sau nu de operat?
Daca observi ca nu mai vezi asa de bine in ultima vreme, nu ezita sa mergi la un consult oftalmologie. Numai medicul de specialitate poate stabili exact despre ce este vorba. La finalul consultatiei, medicul va sti sa-ti spuna ce forma de cataracta ai si daca ea este de operat sau nu.

Tipuri de cataracta
Exista diverse forme ale bolii care nu tin cont de varsta:
- Cataracta traumatica aparuta in urma unor traumatisme oculare. Este cel mai frecvent unilaterala si se poate datora fie unei lovituri puternice - cu pumnul sau cu un obiect, fie unei leziuni penetrante a globului ocular care atinge si cristalinul (cu un corp strain - cel mai frecvent in urma unor accidente la locul de munca). Radioterapia, socul electric si radiatiile infrarosii pot induce aparitia unei cataracte bilaterale.

- Cataracta patologica (complicata) aparuta in alte afectiuni oculare, precum: atacul acut de glaucom, miopia forte, etc.

- Cataracta indusa de anumite medicamente luate in doze mari si pe perioade lungi de timp: corticosteroizi, amiodarona, sulfamide, clorpromazina, busulfan, saruri de aur, allopurinol, etc.

- Cataracta congenitala: nici nou-nascutii si sugarii nu sant mereu scutiti de cataracta. Ei pot avea aceasta boala inca de la nastere. Aceasta poate avea transmitere ereditara (de la unul din parinti), sau poate aparea in cadrul unor boli genetice, anomalii cromozomiale, boli metabolice. Cataracta congenitala poate fi si consecinta anumitor infectii survenite pe perioada sarcinii: rubeola, toxoplasmoza, sifilis, rujeola, varicela, oreion, etc.

- Cataracta din cadrul unor boli precum: diabetul zaharat, dermatita atopica etc.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment