Cheilita este fisurarea dureroasă a buzelor, care apare din diferite cauze. Uneori din cauza deficitului sau a consumului excesiv al anumitor vitamine, alteori din cauza infectării cu blastomicetes sau a infecţiei bacteriene.

Fisurarea buzelor provocată de infecţiile bacteriene sau micotice necesită un tratament cu preparate antibiotice sau antimicotice, însă unele produse alimentare pot accelera vindecarea fisurilor şi uneori se dovedesc a fi şi un medicament eficient.

Deficitul vitaminei B6 (piridoxinei) poate provoca cheilita. Administraţi zilnic 50-80 mg de vitamina B6. Dacă, însă, luaţi în mod obişnuit această cantitate de vitamina B6, după toate probabilităţile nu deficitul ei este cauza îmbolnăvirii. Fiţi atenţi: dozele mai mari de 250 mg pe zi, după câţiva ani de administrare permanentă, pot contribui la crearea dereglărilor psihice. Dacă aveţi senzaţii de amorţire sau junghiuri în unele părţi ale corpului, întrerupeţi imediat administrarea vitaminei.

Acizii graşi esenţiali participă la normalizarea proceselor inflamatorii, vindecarea rănilor, reacţiilor imune şi la perceperea durerii. Chiar şi în cazul fisurării buzelor din cauza infecţiei, administrarea acizilor graşi esenţiali poate accelera procesul de vindecare.

Începeţi cu consumul normal al macrocomponenţilor alimentari. Poliena conţine deja acidul linoleic şi untura de peşte în proporţia necesară.

În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.

Vitamina A se acumulează în organism în cazul consumului excesiv. Unul dintre simptomele intoxicării cu vitamina A este cheilita. Cantitatea vitaminei care poate provoca acest simptom diferă mult, de aceea este imposibil de indicat doza maximă inofensivă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment