Chistul ovarian este asemănător unui sac rotund cu pereți subțiri, plin cu lichid limpede, care se dezvoltă în ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafața ovarului, chistul ovarian seamănă cu o umflatură. Când un chist ovarian nu eliberează ovule, continuă să crească, devenind mai mare decât cel funcțional.

Un chist ovarian mărit se poate răsuci, se poate rupe sau poate sângera și deveni foarte dureros. Cu toate acestea, majoritatea chisturilor funcționale dispar de la sine în câteva luni și sunt inofensive. Un chist ovarian funcțional se poate forma și după ce ovulul a fost eliberat. În cazul dat, chistul ovarian se închide singur și se umple cu lichid. Acesta se numește chist luteal. Chisturile ovariene funcționale sunt cauza cea mai obișnuită pentru mărirea volumului ovarelor în perioada fertilă.

Cauzele apariției chistului ovarian
Chistul ovarian funcțional apare în urma uneia sau mai multor modificări minore în modul de producere și de eliberare ale ovulului. În timpul ciclului menstrual normal, pot apărea unul sau două tipuri de chisturi funcționale:
- chistul folicular sau simplu, când sacul ovulului (foliculul) nu eliberează ovulul și se mărește umplându-se cu lichid în interiorul ovarului sau la suprafața sa;
- chistul luteal sau corpul luteal apare când resturile ovulului folicular nu se dizolvă și continuă să se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian;

Chisturile luteale nu apar în timpul sarcinii și nici nu o pun în pericol.

Simptomele chistului ovarian
Chisturile ovariene funcționale de obicei nu produc simptome și dispar fără tratament. Cu toate acestea, cu cât chistul este mai mare, cu atât creste și probabilitatea ca el să producă simptome:
- urinari frecvente, în cazul în care chistul mărit apasă pe vezica urinară;
- dureri abdominale;
- modificări ale ciclului menstrual;
- creșteri în greutate;

Simptomele severe pot să apară atunci când chistul a fost răsucit (torsionat), dacă sângerează sau dacă s-a rupt. Se recomandă consultul medicului în cazul în care apare:
- durere pelviană severa, apărută brusc;
- greață și vărsături;
- lipotimie (leșin), amețeală, slăbiciune, apărute brusc;
- sângerări vaginale sau simptome din pricina șocului produs de sângerarea excesivă;

Există multe alte afecțiuni care cauzează aceleași simptome ca și ovarul chistic funcțional. Din acest motiv, orice semne neobișnuite trebuie examinate de către un medic specialist.

Diagnosticul chistului ovarian
Dacă există suspiciune de chist ovarian, trebuie efectuată ecografia, ecografia fiind cea mai bună tehnica imagistică pentru detectarea chisturilor. Prin intermediul acestei proceduri se poate confirma prezența unui chist, ajută la identificarea locației acestuia și determină dacă este solid, umplut cu lichid sau o combinație. Ecografia se poate face în 2 moduri, fie pe abdomen, fie prin vagin.

Dacă o femeie are în jur de 40 de ani sau chiar mai tânără și are ciclu regulat, cea mai mare parte a masei ovariene este reprezentată de chisturi ovariene funcționale ceea ce nu este chiar anormal. Ele sunt legate de mecanismul ovulației.

Tratamentul chistului ovarian
Majoritatea chisturilor ovariene funcționale sunt inofensive, asimptomatice și dispar fără tratament. Când tratamentul este necesar, acesta se realizează pentru tratarea simptomelor (durere sau presiune pelviana) și prevenirea apariției altor chisturi prin controlul ovulației.

Tratamentul medicamentos poate fi util în cazul chistului ovarian funcțional recurent (care reapare) și dureros. În timp ce anticoncepționalele nu accelerează eliminarea chisturilor, cele cu doza mare de hormoni pot chiar să prevină apariția lor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment