Definitie
Colica este o stare a sugarului mic, neilucidata pe deplin, caracterizata prin episoade frecvente de tipat fara cauza aparenta si orice mijloc de calmare a acestora pare ineficient. O definitie de lucru ar putea fi urmatoarea: episoade de tipat însotit de stare de agitatie, ce dureaza peste 3 ore în zi si survine mai frecvent decât 3 ori în luna.

Sistemele afectate: gastrointestinal, nervos.

Ereditatea: N/I.

Incidenta/Prevalenta: 11- 23%

Predominanta de vârsta: 3 saptamâni - 3 luni viata.

Predominanta de sex: Baieti = Fete.

Semne si simptome - iritabilitate exagerata, tipat ritmic, paroxistic, la aceleasi ore ale zilei, fara consolare, pumnii strânsi, piciorusele împletite, flatulenta excesiva, examenul clinic nu descopera patologii.

Cauze - la un numar de sugari exista corelatie cu alergia alimentara, cu intoleranta laptelui de vaca, tulburari de somn, corelate cu dezvoltarea neuro-psihica a sugarului.

Factori de risc - factori psihici ai copilului, imaturitatea SNC, stari de anxietate si nevroze la mama, alimentatia artificiala.

Diagnostic diferential - orice cauza organica poate provoca tipatul copilului si ea trebuie exclusa, intertrigo fesier, erori de dieta a mamei care alapteaza, otita medie sau externa, invaginatie intestinala, fisuri rectale, medicamente sau vaccinuri, fracturi oculte, infectii ale SNC, infectii urinare.

Masuri generale
- linistirea mamei (a persoanei îngrijitoare).
- ridicarea în brate a sugarului.
- maniera calma de comunicare cu sugarul.
- leganatul linistit al sugarului.
- plimbari în carucior.
- muzica linistita.
- folosirea suzetei.

Regim - obisnuit, într-o atmosfera calma.

Dieta - ca test, se va exclude pe o saptamâna din alimentatie laptele de vaca.

Educatia parintilor
- informarea parintilor despre cauzele ce ar putea provoca aceste stari de neliniste, despre maniera de comportament si tehnicile de linistire a copilului.
- regimuri de alimentatie fractionata, la fiecare 2-3 ore.
- mama, care alapteaza, va consuma mai putina cafea, ciocolata, explicându-i-se ca o parte din condimentele din alimentele mamei trec în laptele mamei.
- parintii trebuie sa se sustina, din cauza noptilor nedormite, pot aparea surmenari, nevroze.

Complicatii posibile
- unicele complicatii posibile sunt cele iatrogene, prin schimbarile nejustificatc ale alimentatiei copilului, prin stigmatizarea unui copil normal, ca fiind bolnav sau cu deficiente.
- unii copii sunt supraponderali, deoarece parintii reactioneaza la nelinistea copilului prin alimentatie adaugatoare.

Prognostic si evolutie - excelent în toate cazurile.

Diverse stari asociate - neurastenie sau psihopatie a mamei.

Abrevieri - N/I - neidentificat.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment