Între 30 şi 50% dintre femei au senzaţii de durere în timpul menstruaţiei, dar numai la 5-10% dintre ele apar dureri grave (dismenoreea), care pot reduce la zero capacitatea de muncă. Deşi multe femei suferă, de regulă, de dureri menstruale fără a avea anomalii vizibile ale căilor genitale, uneori dismenoreea are drept cauză infecţiile din regiunea bazinului, endometrioza sau lezarea uterului.

Întrucât pot apărea astfel de probleme, în cazul durerilor menstruale este mai bine să vă adresaţi unui ginecolog, pentru a vă convinge că totul este în ordine. Dacă nu aveţi complicaţii, dieta şi vitaminele vă vor ajuta să scăpaţi de dureri.

Senzaţiile de durere în cazul dismenoreei apar în partea inferioară şi de mijloc a abdomenului şi au caracterul unor contracţii spastice periodice. Uneori, pot fi simţite dureri şi în regiunea osului sacral şi a coapselor. Mai pot fi şi alte simptome: senzaţii de greaţă, ameţeli, diaree, dureri de cap, valuri de căldură, colici abdominale. Cauza durerilor este surplusul de eicosanoide „rele", care provoacă îngustarea vaselor sangvine şi spasme ale pereţilor musculari ai uterului. Să vedem cu ce vă pot ajuta substanţele alimentare în cazul acestor contracţii spastice.

Recomandat
Acizii graşi esenţiali pot avea un rol deosebit de important în cazul dismenoreei. Organismul obţine din alimente acidul gras esenţial, acidul linoleic, pe care îl transformă continuu în eicosanoide „bune" şi „rele". O dietă corectă şi un aport de untură de peşte vă pot permite să reglaţi cantitatea sintetizată a acestor substanţe astfel încât să predomine cele „bune". În cazul dat, „bune" vor fi acele eicosanoide care vor provoca relaxarea uterului. Cele „rele" provoacă spasme şi dureri.

Începeţi cu dieta macrocomponenţilor de bază şi suplimentaţi-o cu acid linoleic şi untură de peşte în proporţie de 1:4. Administraţi acest supliment de trei ori pe zi. Poliena conţine deja acidul linoleic şi untura de peşte în proporţia corectă. Dacă nu puteţi face rost de acest preparat, puteţi procura din farmaciile naturiste ulei enoteric, care conţine acid linoleic, şi untură de peşte.

Întrucât acestea nu sunt forme pure, dozarea va fi alta. Puteţi obţine un substitut acceptabil, combinând 500 mg de ulei enoteric, 1000 mg de untură de peşte şi 200 UI de vitamina E. Administrarea se face de 1-3 ori pe zi.

În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.

Administrarea vitaminei PP împreună cu vitamina C şi bioflavonoidul rutină în săptămâna premenstruală va preveni sau va atenua simptomele dismenoreei. Cu 7-10 zile înainte de începerea hemoragiei menstruale administraţi zilnic 100 mg de vitamină PP, 300 mg de vitamină C şi 60 mg de rutină. În perioada în care aveţi dureri mari puteţi administra câte 100 mg de vitamina PP la fiecare două-trei ore.

Vitamina E poate creşte producerea în organism a substanţei narcotice proprii: beta-endorfină. Unele femei. în cazul administrării vitaminei E nu mai simt dureri. Începeţi să luaţi vitamina E cu vreo 10 zile înainte de hemoragia menstruală.

Magneziul are o acţiune relaxantă asupra pereţilor musculari ai uterului. Insuficienţa magneziului poate mări durerile în partea inferioară a abdomenului şi în regiunea osului sacral, în timpul sângerărilor menstruale. Administraţi 250 mg de aspartat de magneziu de una-două ori pe zi, cu o zi înainte de începutul menstruaţiei şi pe parcursul primelor două zile ale perioadei menstruale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment