După toate probabilităţile, foarte puţini dintre dumneavoastră sunt cei care să nu fi suferit vreodată de dureri de cap; de aceea, nu merită să insistăm asupra descrierii simptomelor. Ce poate fi mai banal decât o durere de cap, nu-i aşa? În realitate, ea este una dintre cele mai complicate probleme ale medicinei, fiindcă există prea multe cauze care pot avea aceeaşi consecinţă: durerea de cap.

Deseori cauza durerilor de cap poate fi o infecţie virotică, însă starea febrilă, însoţită de dureri de cap, poate fi provocată, de asemenea, şi de alte tipuri de infecţii. La unele femei, durerile de cap apar în perioadele care coincid cu începutul ciclului menstrual. Alte persoane suferă groaznic de accese frecvente de dureri de cap, însoţite de stări de greaţă, adică de migrenă.

Durerile de cap pot fi consecinţe ale creşterii tensiunii arteriale sau ale reacţiilor alergice în sinusuri, aşa-numita „durere de cap sinuzală". Această stare poate fi o consecinţă a stresului. Durerile de cap pot fi provocate atât de cantităţile prea mari, cât şi de cele prea mici de cofeină. Lista poate fi continuată la nesfârşit. În cele mai multe cazuri, factorul care provoacă durerea de cap pare a fi minor şi inofensiv. Uneori, însă, durerea de cap poate fi indiciul unei afecţiuni alarmante, chiar periculoase a vaselor sangvine (anevrisme sau tromboze) sau al începutului unei tumori.

Deşi majoritatea oamenilor suferă uneori de dureri de cap şi mulţi le înving, niciodată nu poate fi ignorată durerea de cap la copii; aceasta semnalează, aproape întotdeauna, apariţia unei boli infecţioase. De asemenea, nu puteţi ignora propria durere de cap, îndeosebi dacă ea este neobişnuit de puternică, se menţine pe parcursul câtorva zile, a apărut în urma curentului de aer sau nu puteţi găsi nici o explicaţie plauzibilă pentru apariţia ei.

Adresaţi-vă medicului dacă aveţi o durere de cap inexplicabilă, subită sau deosebit de puternică.
Tratamentul cu ajutorul alimentaţiei nu poate fi deosebit de util în cazul durerilor subite de cap, provocate de o traumă, tensiune arterială crescută sau infecţie care necesită administrarea produselor medicamentoase. Dar, dacă suferiţi de dureri de cap cronice, provocate de cauze cunoscute, ca alergia, perioada ciclului menstrual sau nivelul redus de zahăr în sânge, tratamentul pe care vi-l propunem în continuare vă poate ajuta.

Recomandat
Deficitul de magneziu poate contribui la apariţia durerii de cap cauzate de ciclul menstrual şi, posibil, chiar a durerii de cap de tipul migrenei, provocată de alergie. Deşi se recomandă administrarea calciului împreună cu magneziul, în cazul acesta tratamentul va fi mai eficace fără suplimentarea cu calciu, dacă bineînţeles, conform probelor sângelui, nu aveţi deficit de calciu.

Acizii graşi esenţiali, graţie capacităţii lor de stimulare a producerii prostaglandinelor „bune", care reduc spasmele vaselor sangvine şi inflamarea generală în cazul migrenei, pot contribui la reducerea frecvenţei durerilor de cap. Multe cercetări includ testarea acizilor graşi esenţiali în untura de peşte şi ignoră obligativitatea existenţei echilibrului dintre untura de peşte şi alt component necesar: acidul linoleic.

Untura de peşte stimulează un număr foarte mare de reacţii chimice, de la acizii graşi şi până la prostaglandine, determinând formarea prostaglandinelor „bune", blocând reacţia în urma căreia se formează acidul arahidonic, din care se obţin prostaglandine „rele". Însă pentru obţinerea prostaglandinelor „bune" este necesară o cantitate suficientă de acizi graşi şi o dietă specială. Pentru a contribui la acţiunea benefică a acizilor graşi esenţiali. începeţi cu o dietă de bază corespunzătoare. Suplimentaţi această dietă cu acid linoleic şi untură de peşte, în proporţie de 1:4, şi luaţi acest preparat de 1-3 ori pe zi.

Poliena conţine deja acidul linoleic şi untura de peşte în proporţia necesară. Dacă nu puteţi face rost de acest preparat, procuraţi ulei enoteric, care conţine acid linoleic, şi untură de peşte. Întrucât acestea nu sunt forme pure, dozarea în mg va fi alta. Puteţi compune un substitut acceptabil, combinând capsule cu ulei enoteric, capsule cu untură de peşte şi vitamina E.

În atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.

Alimentaţia cu cantităţi reduse de aminoacid triptofan poate ajuta unele persoane să-şi trateze migrena. Organismul transformă triptofanul într-o substanţă numită serotonină. Dezechilibrul dintre cantitatea de serotonină din sânge şi cea din creier poate provoca migrena. Aceasta înseamnă că vă este necesară o alimentaţie care că conţină o cantitate limitată de proteine. Trebuie să asiguraţi necesarul de 1,1 g de proteine pentru fiecare kg din masa fără grăsimi a corpului şi să vă străduiţi să nu creşteţi această cantitate.

Nu uitaţi că o cantitate mare de triptofan conţin produsele proteinice, ca albuşul de ou, lactatele şi carnea. Alegând pentru alimentaţia dumneavoastră, în calitate de produse de bază, carnea de pasăre şi peştele de apă dulce şi menţinând cantitatea proteinelor consumate la nivelul minim obligatoriu, veţi putea evita cu succes crizele de migrenă.

Oricât ar părea de paradoxal, durerile de cap apar uneori din cauza abuzului de medicamente care vă sunt necesare tocmai pentru atenuarea aceloraşi dureri de cap: ergotaminele, substanţele narcotice (codeina, hidrocodonul) şi chiar aspirina. Aceste medicamente, dacă le folosiţi frecvent, reduc rezervele anestezice naturale din creier.

Cercetările au demonstrat că administrarea dozelor suplimentare de vitamina B6 concomitent cu „dezintoxicarea" organismului prin refuzul treptat al surplusului de medicamente, poate reduce acest tip de dureri de cap. Colaborând cu medicul care v-a prescris medicamente contra migrenei, elaboraţi un program de stopare a utilizării acestor medicamente. Reduceţi cantităţile preparatelor administrate cu paşi mici, aproximativ cu câte 10 % pe săptămână, pe parcursul a zece săptămâni. (Un calcul exact al acestui proces este imposibil de prezentat, fiindcă orice preparat medicamentos se administrează individualizat, pentru fiecare persoană în parte)

Pe parcursul acestui program de reducere a dozei, administraţi câte 50-100 mg de vitamina B6 pe zi. Fiţi atenţi: deşi necesarul unor persoane poate fi mai mare decât cantitatea propusă de vitamina B6  nu administraţi această vitamină în cantităţi mai mari de 200 mg pe zi. O supradozare poate cauza, în timp, afectarea sistemului nervos.

Contraindicat
Unele persoane pot avea migrenă din cauza consumului de produse bogate în diferite tipuri de zahăr, întrucât acesta poate provoca o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. După ce consumaţi alimente dulci, nivelul zahărului în sânge se măreşte rapid. Organismul primeşte semnalul pentru producerea insulinei, care transferă zahărul din sânge în ţesuturi, pentru folosire şi acumulare, reducând astfel nivelul zahărului până la cel normal.

În cazul unora, răspunsul de insulină la alimentele dulci este excesiv, organismele lor produc cantităţi prea mari de insulină, care reduc nivelul zahărului în sânge prea rapid şi până la un nivel prea mic. Nivelul prea mic de zahăr din sânge este şi cauza apariţiei migrenelor la unele persoane. De aceea evitaţi consumul dulciurilor concentrate. Străduiţi-vă să reduceţi, în general, consumul zahărului, inclusiv torturile, prăjiturile cu umplutură dulce, biscuiţii dulci, băuturile dulci, terciurile îndulcite la dejun, dulceaţa şi îngheţata.

Mai mult decât atât, evitaţi consumul cantităţilor mari de alimente care conţin amidon, pe care organismul este capabil să-l transforme foarte rapid în zahăr. Dintre acestea fac parte cartofii, grâul şi porumbul. Orezul şi ovăzul influenţează nivelul zahărului în sânge cu mult mai puţin, de aceea ele sunt cele mai indicate dintre produsele cu conţinut de amidon.

Produsele şi preparatele care conţin cupru pot provoca uneori dureri de cap, deoarece cuprul are un rol destul de important în metabolismul unor substanţe ale creierului care declanşează dureri de cap. Dacă suferiţi de migrene nu administraţi preparate care conţin cupru. Mai mult decât atât, evitaţi consumul produselor cu conţinut bogat în cupru, cum sunt ciocolata, alunele şi moluştele.

Durerea subită de cap poate fi provocată de cofeină atât din cauza cantităţii mici (deficitul de cofeină), cât şi în cazul consumului excesiv. (Există persoane care suferă de dureri de cap de tipul migrenei şi care reacţionează pozitiv la cofeină.) Este cunoscut faptul că persoanele care consumă cantităţi rezonabile de ceai sau cafea (patru-cinci ceşti pe zi) sunt supuse durerilor de cap mai frecvent decât cei care practic nu consumă cofeină.

Dar este suficient să începeţi s-o consumaţi cu regularitate şi orice întrerupere bruscă vă va cauza, mai mult ca sigur, o durere de cap serioasă. Dacă aveţi dureri de cap cronice trebuie să renunţaţi definitiv la cofeină. Insă dezintoxicarea trebuie făcută cu multă grijă. În nici un caz nu se poate să vă aruncaţi dintr-o dată în „viaţa fără cofeină". Mai jos vă propunem o schemă, cu ajutorul căreia puteţi reduce cantitatea cofeinei, fără efecte negative.

Procuraţi un borcan de cafea amestecată special (aşa-numita „blend coffee"), care este compusă din cafea cu conţinut de cofeină şi cafea decofeinizată (se găseşte în magazinele alimentare). Amestecaţi această cafea cu cafeaua dumneavoastră obişnuită, care conţine cofeină, în proporţie de o parte de cafea amestecată şi trei părţi de cafea obişnuită. Consumaţi acest amestec timp de câteva zile. Apoi schimbaţi proporţia: o parte de cafea amestecată şi două părţi de cafea obişnuită; peste câteva zile consumaţi cafeaua în raportul 1:1 şi după aceea treceţi la un amestec dintr-o parte de cafea normală şi două amestecată, apoi la o parte obişnuită şi trei părţi de cafea amestecată şi, în sfârşit, consumaţi numai cafea amestecată.

La această etapă organismul dumneavoastră s-a adaptat la jumătate din doza precedentă de cofeină. Acum puteţi repeta aceeaşi schemă, luând cafea amestecată şi cafea complet decofeinizată. Începeţi cu trei părţi de cafea amestecată şi una decofeinizată, apoi, ca şi în schema precedentă, treceţi la două părţi de cafea amestecată şi una decofeinizată, apoi luaţi părţi egale de ambele feluri de cafea, apoi o parte de cafea amestecată şi două de cafea decofeinizată, apoi o parte amestecată şi trei părţi de cafea decofeinizată şi, în sfârşit, consumaţi numai cafea decofeinizată. Acum organismul dumneavoastră nu mai este dependent de cofeină. Dacă veţi realiza această schemă fără grabă, atent şi treptat, veţi scăpa de accesele cumplite de dureri de cap pe care le aveaţi din cauza cofeinei.

Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de dureri de cap au observat că alcoolul amplifică durerea. Circa 60% dintre cei supuşi acceselor de migrenă consideră alcoolul drept cauză a migrenei. Berea şi vinul, îndeosebi cel roşu, acţionează mai puternic decât băuturile preparate pe baza spirtului distilat, deşi, în realitate, toate băuturile alcoolice acţionează negativ.

Dacă dumneavoastră consumaţi băuturi alcoolice şi suferiţi de dureri de cap cronice, încercaţi să vă testaţi organismul o perioadă de timp. Începeţi cu excluderea cu desăvârşire a alcoolului din alimentaţie pentru trei-patru săptămâni. Apoi, pe parcursul unei perioade de timp, gustaţi numai un fel de băutură alcoolică. De exemplu, zilnic, pe parcursul a trei sau patru zile, consumaţi câte două pahare de vin roşu.

Dacă nu veţi avea dureri de cap, este de presupus că vinul roşu nu are nici o legătură cu suferinţa dumneavoastră. Înainte de următoarea încercare faceţi iarăşi o pauză de trei-patru săptămâni şi treceţi la un alt fel de băutură, să zicem la vinul alb, la bere sau la o oarecare băutură produsă în baza spirtului distilat. Pe calea aceasta, prin verificări succesive a unei băuturi alcoolice sau a alteia, veţi putea stabili dacă băuturile alcoolice în general sau numai unele dintre ele sunt cauza care vă provoacă accesele de durere de cap.

Nitraţii şi nitriţii, parte componentă a cărnii conservate şi a crenvurştilor, provoacă, în cazuri particulare, accese de migrenă. Încercaţi să testaţi toate produsele după schema de mai sus de testare a alcoolului.

Vinul roşu, telemeaua, sosurile complicate, bogate în enzime şi smântâna pot conţine cantităţi importante din aminoacidul tiramină, care provoacă unora accese de migrenă. Încercaţi să testaţi toate produsele enumerate după schema de mai sus de testare a alcoolului.

Ciocolata conţine substanţa numită feniletalamină care, de asemenea, provoacă unor persoane accese de migrenă. Testaţi-o după schema de mai sus de testare a alcoolului.

Dacă suferiţi de deficit de lactază şi nu suportaţi laptele şi alte produse lactate, consumul lor poate declanşa dureri de cap, de regulă însoţite de disfuncţii gastrointestinale, caracteristice intoleranţei laptelui. Dacă aţi observat deja că nu suportaţi laptele, însă până acum consumaţi lactate şi suferiţi relativ frecvent de dureri de cap, v-ar fi de folos testarea interacţiunii dintre acestea şi starea sănătăţii dumneavoastră. Testaţi lactatele şi produsele care le conţin conform aceleiaşi scheme propuse pentru alcool.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment