Unele persoane observă că au ochii, buzele sau faţa „umflate", mai ales dimineaţa. Alte persoane constată o umflare a picioarelor, mai ales seara.

Aceste umflături se numesc edeme şi se datorează trecerii apei şi a sărurilor minerale din vasele sanguine în ţesutul pielii şi în ţesutul subcutanat. Astfel, apa se acumulează mai ales în părţile delicve, cele mai joase ale organismului (mâini, picioare) sau când bolnavul este culcat, apa se lasă în pielea feţei. Apăsând cu degetul pe regiunea cu edem, se produce o gropiţă, care dispare după câteva secunde.

Edemele au numeroase cauze:
- cauze mecanice, care împiedică circulaţia sângelui (statul în picioare, sarcină, varicele, purtarea de jartiere);
- cauze infecţioase, care produc inflamaţii ale pielii;
- bolile alergice;
- bolile de rinichi (nefrita);
- bolile de inimă (insuficienţă cardiacă):
- bolile de ficat (ciroza);
- tulburări endocrine; în special cele legate de ciclul menstrual:
- muşcăturile de insecte veninoase;
- după traumatisme; cu leziuni ale părţilor moi sau ale nervilor.

Dacă edemul este cald şi dureros (inflamaţie, infecţie, reumatism, înţepături de insecte, traumatism), atunci se vor pune pe regiunea respectivă comprese cu apă simplă rece, cu soluţie Burovin etc. În edemul produs de o cauză mecanică se va îndepărta cauza respectivă, organul sau membrul edemaţiat se va ţine mai ridicat decât restul corpului, iar în cazurile de edem rece (renal, cardiac, hepatic etc.) se va consulta medicul care va indica un tratament cauzal.

În toate cazurile de edeme, se va reduce sarea din alimentaţie, se vor consuma lichide mai puţine şi la indicaţia medicului curant se va folosi şi un medicament diuretic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment