Tradiţional, când mercurul termometrului se ridică vertiginos, faptul vă înspăimântă şi vă face să administraţi leacuri, să vă împachetaţi în pături. Dar oare întotdeauna aceste metode sunt de folos? Multe persoane şi-au creat mituri despre febră, în realitate acestea fiind nefondate. Iată câteva dintre ele.

Febra - un indicator nedorit
Dacă motivul creşterii temperaturii rezidă în răceală sau infecţie, febra semnalează că aveţi o imunitate bună: organismul reacţionează activ la atacul viruşilor şi bacteriilor şi se străduie să-i nimicească. Aşa că nu întotdeauna temperatura înaltă trebuie să vă îngrijoreze.

Temperatura înaltă trebuie neapărat combătută
Doar în cazul în care temperatura depăşeşte 39 de grade trebuie să începeţi lupta. Dar în cazul temperaturilor mai mici, organismul are nevoie sa- i se ofere posibilitatea de a învinge de unul singur boala. Cât n-ar fi de curios, să ştiţi că viruşii care provoacă răceala încep a se distruge la 38 grade C.

Cât mai mult ceai fierbinte de zmeură
Zmeura conţine acetilsalicilate - substanţe care contribuie la combaterea febrei. Este un adevăr, însă în cantităţi mari ceaiul fierbinte de zmeură poate provoca o suprasolicitare a funcţiei cardiace, care şi aşa suferă de consecinţele febrei. De aceea, ar fi suficientă utilizarea doar a unei singure căni de ceai pe zi.

Cât mai multe pături şi haine călduroase
Dacă vă veţi împacheta fundamental, aerul din jurul corpului se va încălzi într-atât încât vă va deregla procesul de termoreglare a organismului. Pe acest motiv temperatura corpului se va majora şi mai mult, ceea ce poate cauza palpitaţii cardiace, creşterea tensiunii, dispnee.

Mâncare din abundenţă
La digerarea alimentelor, de fapt, se cheltuie multă energie, dar organismul sleit de boală şi aşa dispune de puţină energie. Pentru ca lui să-i ajungă forţe de a lupta cu maladia, nutriţia, dimpotrivă, trebuie să fie cât mai raţională şi uşurată: fructe, legume, peşte fiert sau înăbuşit, sucuri.

Combaterea febrei prin atac intensiv de aspirină
Febra mai înaltă de 39 grade trebuie combătută, desigur, dar nu brusc, ci treptat. Aspirina în acest caz nu este de mare folos, ci dimpotrivă - foarte dăunătoare pentru tractul gastrointestinal. Mult mai recomandabile sunt preparatele ce conţin paracetamol.

Doar infecţiile provoacă temperatură înaltă
Cât ar fi de straniu, dar coloana mercurului poate creşte chiar şi de la... stres. Acest fenomen este caracteristic pentru oamenii cu un sistem nervos sensibil, persoane intraverte, suspicioase. La copii febra poate fi condiţionată de diferite motive, nu doar de infecţii, ci, spre exemplu, la apariţia dinţilor.

Ce-i de făcut, dacă suferiţi cumplit de febră?
  • Efectiv ajută la scăderea febrei şi îmbunătăţirea stării generale fricţiunile corpului cu soluţie slabă de oţet de masă sau soluţie de rachiu cu analgină, compresele reci pe ceafă şi tâmple.
  • Temperatura va scădea cu 0,3-0,5 grade, dacă veţi mânca 1 grapefrut sau 2 portocale, ori o jumătate de lămâie.
  • La răceală, urmaţi un regim de pat minimum 6 zile, dintre care 3 sunt necesare pentru combaterea febrei, iar 3 pentru recuperarea organismului.
  • Beţi cât mai multă apă minerală călduţă de tipul „Borjomi”; băuturi vitaminice de fructe, care contribuie la eliminarea recipienţilor medicamentoşi din ficat.
  • Dacă boala e însoţită de tuse, utilizaţi un „medicament”gustos şi benefic: preparaţi un piure din 1-2 banane, la cure adăugaţi puţin lapte fiert călduţ şi miere. Acest piure se mănâncă pe parcursul zilei.
  • Urmaţi o dietă vegetariană, pe perioada bolii.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment