Gingivita reprezintă inflamaţia gingiei. Gingia se poate infecta cu diferiţi microbi, ciuperci etc. care se găsesc în gură, dar care nu atacă o gingie normală.

În momentul în care gingia este lezată sau iritată de către dinţii stricaţi, de protezele dentare, de tartrul dentar (piatra de pe dinţi), de răni, arsuri etc, atunci agenţii infecţioşi menţionaţi pot ataca gingia. Unele substanţe toxice (bismut, mercur, plumb etc), care se elimină prin salivă în gură, favorizează apariţia gingivitei. În cursul sarcinii, mai ales în ultimele trei luni se întâlneşte frecvent infecţia gingiei.

Gingia bolnavă este roşie, umflată, dureroasă şi sângerează spontan sau la cea mai mică atingere, uneori este dezgolită de mucoasă (ulceraţie) şi răspândeşte un miros urât. Din cauza durerii, bolnavul nu se poate alimenta.

Primele îngrijiri. Acestea constau în principal din igiena gurii. Se va clăti gura din oră în oră cu decoct de muşeţel, cu ceai special sau cu substanţe dezinfectante: apa oxigenată (o lingură ia un pahar cu apă), permanganat de potasiu 1/4000, tinctură de iod (5 picături la un pahar cu apă).

Dacă avem la îndemână soluţie de clorură de zinc 10%, care este o substanţă astringentă, se va înmuia în ea un tampon de vată şi se va masa gingia. Acelaşi efect se poate obţine şi cu o soluţie de 10% piatră acră sau cu un creion de piatră acră, care se foloseşte după bărbierit.

În timpul când gingiile sunt inflamate, se va evita folosirea periuţei de dinţi şi a antibioticelor. Desigur că numai medicul stomatolog va putea trata cauza care întreţine infecţia gingiei (dinţi stricaţi, tartru dentar, proteze defecte).

Prevenirea gingivitei trebuie făcută prin întreţinerea permanentă a igienei gurii, prin evitarea substanţelor iritante (alcool, tutun, ardei etc). O grijă deosebită pentru igiena gurii trebuie avută în vedere de către femeile gravide, şi mai ales de către cele cu dantura defectuoasă. Controlul stomatologic periodic previne apariţia gingivitei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment