Printre bolile ce conduc la orbire incurabila se numara si glaucomul, care in popor se mai numeste “apa galbena”, “apa verde”.

Apare de obicei dupa 40 de ani, dar sunt cazuri de imbolnaviri si la o varsta mai tanara. Conditia de baza pentru prevenirea orbirii din cauza glaucomului e tratarea acestei boli la etapa initiala, incipienta. In majoritatea cazurilor glaucomul evolueaza ca o afectiune de lunga durata, la inceput fara simptome pronuntate. Insa treptat starea sanatatii se agraveaza: campul vizual se ingusteaza, desi vederea centrala ramane neafectata si omul munceste fara dificultati.

Putin cate putin aceasta forma afecteaza si vederea centrala, conducand la orbire. In alte cazuri glaucomul apare pe neasteptate si intr-o forma acuta, adesea in orele diminetii: omul simte dureri taioase in ochi; vede ca prin ceata, in jurul surselor de lumina observa niste cerculete colorate asemanatoare curcubeului. Ochiul este rosu, pupila e mai mare ca la ochiul sanatos, vederea scade brusc, apar dureri de cap, greturi. Ochiul devine tare “ca piatra”. In caz ca nu poate fi acordat ajutorul medicamentos necesar in primele 24 de ore, vederea nu va fi posibil de restabilit.

Din fericire, asa forma de glaucom se intalneste rar. Fenomenele descrise sunt cauzate de tensiunea intraoculara majorata. Cauzele aparitiei glaucomului sunt diverse. Incontestabil insa e factorul ereditar. De asemenea, glaucomul e provocat de imbatranirea organismului, de factorii ce tin de schimbul de substante, de modificari patologice ale sistemului nervos central. Medicina moderna dispune de mijloacele necesare pentru tratarea glaucomului. Mai intai bolnavul trebuie luat la evidenta de catre oftalmolog. Pacientul trebuie sa respecte regimul zilei si sa urmeze tratamentul prescris. De obicei, trebuie efectuata picurarea solutiei de pilocarpina sau alte preparate de 2-3 ori pe zi.

Bolnavului de glaucom i se recomanda:
1. Sa acorde suficient timp odihnei pentru a-si mentine sanatatea si capacitatea de munca (plimbari in aer liber, evitand supraincalzirea - cand e soare puternic sa stea in umbra).

2. Sa doarma cu capul ridicat pe perna cel putin 8 ore pe zi. La insomnie vor fi administrate somnifere sau preparate de brom.

3. Sa respecte regimul alimentar (produse lactate, lichid 1,5 l pe zi (inclusiv supa), se interzic alcoolul, cafeaua, ceaiul tare, berea). Masa va fi servita de 4-5 ori pe zi, in portii mici.

4. Sa evite baile cu aburi, baile de soare, spalatul corpului cu apa fierbinte, plimbarile la soare cu capul descoperit. Inainte de a viziona vreun film va fi nevoie de a picura solutie de 1% de pilocarpina, televizorul va fi privit cu lumina, nu in intuneric.

5. Majoritatea bolnavilor de glaucom pot lucra, dar nu la munca fizica grea, cu sfortari sau cu capul inclinat in jos. Este contraindicata supraoboseala, de aceea in timpul lucrului vor fi efectuate pauze.

Chiar si in cazul cand bolnavul de glaucom se simte bine, el va vizita medicul o data la trei luni. In caz de agravare a bolii va solicita ajutorul urgent. Picaturile prescrise de medic se instileaza zilnic, daca tensiunea intraoculara nu se normalizeaza, bolnavul de glaucom poate fi supus unei interventii chirurgicale. Dupa operatie pacientul va respecta toate recomandarile deja mentionate. Eforturile conjugate ale medicilor si ale populatiei asigura succesul in lupta cu orbirea cauzata de glaucom. Adresati-va medicului-oftalmolog. Controlati tensiunea intraoculara dupa 40 de ani o data in 2-3 ani.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment