Toată lumea ştie că prin guturai se înţelege inflamaţia acută a mucoasei nasului. I se mai spune rinită acută sau coriză acută.

În majoritatea cazurilor, guturaiul este produs de un virus, dar este bine să se ştie că şi alte boli în faza iniţială încep cu semne de guturai: gripa, pojarul, astmul alergic etc. Când guturaiul este produs de un virus, boala poate fi contagioasă, la fel ca şi gripa.

Afecţiunea apare mai frecvent primăvara şi toamna când sunt mari variaţii de temperatură a aerului, cu treceri bruşte de la frig la cald şi invers. Frigul umed ca şi aerul prea cald şi uscat din camerele încălzite de calorifere sunt factori favorizanţi ai guturaiului. Unele persoane foarte sensibile la frig, fac mai frecvent guturai.

Boala începe cu senzaţia de uscăciune a nasului, urmată de strănut şi de scurgerea din nas a unui lichid clar, mucos. După câteva zile acest lichid devine gălbui, purulent. Bolnavul este abătut, are dureri de cap, indispoziţie şi uneori stări subfebrile sau febrile (37,5-38,0°C). Deseori infecţia se întinde şi la gât (rinofaringită) sau la laringe (laringită), provocând bolnavului tuse seacă.

Primele îngrijiri. Multe persoane cu guturai, care sunt mai rezistente, îşi „duc boala pe picioare", neavând nevoie de un tratament deosebit. Dacă la apariţia primelor simptome de guturai bolnavul face o baie generală fierbinte sau o baie la picioare, dacă bea un ceai fierbinte de soc, tei, Ceai sudorific şi ia o Aspirină, iar după toate acestea transpiră, este posibil ca boala să fie oprită pe loc.

Când boala s-a declanşat, ea nu mai poate fi oprită şi îşi urmează evoluţia sa în 4-5 zile. În acest caz, evitarea răcelii, consumul de ceaiuri fierbinţi, gargara, inhalaţia, picăturile în nas, combaterea durerilor de cap sunt procedee care ameliorează mult simptomele bolii. Micşorarea cantităţii de sare din alimentaţie contribuie la reducerea scurgerii din nas.

Guturaiul neinfecţios (fără febră), de origine alergică se va trata cu picături în nas şi cu medicamente antialergice. Prevenirea guturaiului la persoanele sensibile la frig, se face prin călirea organismului. Acest lucru se poate realiza simplu prin spălarea cu apă rece de 20°C pe piept şi pe spate de două ori pe zi, după care pielea se freacă cu un prosop uscat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment