Sunt unele boli în care bolnavul urinează cu sânge (hematurie). În această situaţie urina este închisă la culoare, roşiatică, murdară, uneori conţinând şi mici cheaguri de sânge. Sângele poate proveni din orice segment al aparatului urinar: rinichi, bazinet, ureter, vezica urinară, uretră.

Hematuria este cauzată de boli ale rinichilor (nefrita, tuberculoza), de inflamaţia vezicii urinare (cistită), de calculi urinari, de polipi sau tumori, de medicamente anticoagulante sau de traumatisme ale aparatului urinar. Dacă hematuria este însoţită şi de dureri puternice în spate sau abdomen este posibil să fie produsă de un calcul urinar.

Primul ajutor. În situaţia în care hematuria nu este prea mare, bolnavul va recolta într-o sticlă o probă de 100 ml urină cu care va merge la medicul consultant. Când hematuria este mare (urina foarte roşie), atunci bolnavul va sta în repaus, culcat la pat. I se vor pune comprese reci pe partea inferioară a abdomenului şi se va anunţa medicul sau „Salvarea".

Hematuria nu se poate trata acasă, căci datorită pierderii de sânge prin urină, bolnavul se poate anemia. Chiar dacă hematuria s-a oprit, bolnavul va trebui văzut de un medic urolog, deoarece e posibil ca pierderea de sânge să se repete.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment