Definitie
Hemoragiile uterine disfunctionale (HUD) - prezinta o patologie provocata de disfunctii hormonale functionale în sistemul hipotalamus-hipofiza-ovare-uter, la baza careia sta dereglarea secretiei ritmice de hormoni ovarieni. Aceasta patologie este o parte componenta a sindromului hemoragiilor uterine, la baza carora mai pot sta afectiuni organice, endometrioza interna, procesele benigne si maligne etc.

Dupa definitia lui Paurstein (1985) HUD este un „diagnostic de excludere" la bolnavele la care nu au fost gasite cauzele certe ale hemoragiei.

În functie de vârsta bolnavei deosebim HUD juvenile (HUDJ), în perioada reproductiva (HUDR) si climacterice (HUDC).

În raport cu caracterul modificarilor hormonale deosebim HUD ovulatorii (HUDO) (determinate de scurtarea fazei luteinice sau foliculare) si anovulatorii (HUDA) (cauzata de persistenta foliculului sau atrezia lui).

Sistemul afectat: sistemul de reglare neuro-endocrina a ciclului menstrual.

Ereditatea: N/I

Incidenta: HUD se întâlnesc la 4-18% din numarul total de bolnave ginecologice.

Incidenta HUDJ este de circa 10%.

Semne si simtome
HUD anovulatorii determinate de perisistenta temporara a foliculului (7-8 zile) se caracterizeaza prin polimenoree, proiomenoree si sterilitate. Persistenta de lunga durata (2-4 sapt) clinic se va manifesta prin metroragie îndelungata, ce conduce la anemizarea pacientelor.

Atrezia foliculului se manifesta clinic prin menstruatii abundente si prelungite, care urmeaza dupa o retinere de menstruatie pâna la 6 luni.

HUD ovulatorii determinate de scurtarea ciclului menstrual din contul scurtarii fazei foliculare, se exteriorizeaza prin menstruatii frecvente, îndelungate si abundente.

Scurtarea fazei luteinice se va manifesta prin eliminari sanguinolente pre- si postmenopauzale, care pot fi scunde si scurte pâna la abundente si îndelungate.

Cauze - avorturile si nasterile complicate, ginecopatii inflamatoare severe, stresurile, maladii infectioase acute si cronice.

Factori de risc - schimbarea de clima, traumatismele psihice, supraefortul fizic.

Diagnostic diferential - hemoragii prin tulburari de hemostaza, hemoragii uterine cu etiologie organica (miomul uterin, cancer uterin), polip placentar, adenomioza, avort spontan în termene mici, sarcina ectopica întrerupta dupa tipul avortului tubar, mola hidatiforma.

Schimbari morfologice - în urma actiunii factorilor etiologici în sistemul cortex-hipotalamus-hipofiza se deregleaza secretia liberinei si gonadotrofinelor, ce produc tulburari în secretia ritmica a hormonilor ovarieni, provocând schimbari functional-structurale în uter.

Educatia pacientului
- femeile vor fi informate despre evolutia fiziologica a ciclului menstrual si despre tulburarile posibile.
- se va interzice primirea necontrolata a preparatelor contraceptive hormonale sau abandonarea lor în lipsa indicatiilor.

Profilaxie - excluderea factorilor cauzali, evitarea stresurilor cronice si a supracforturilor fizice.

Complicatii posibile - anemizarea pacientelor, sterilitate.

Prognostic si evolutie - în caz de tratament tempestiv si adecvat, în special în perioada juvenila sau repoductiva, pronosticul este favorabil, în caz de HUDP repetate, pronosticul devine defavorabil din cauza posibilitatii unei patologii organice grave cu suspectic la cauze ncoplastice ale hemoragiei.

Abrevieri - N/I - neidentificat, HUD - hemoragii uterine disfunctionale, HUDJ - hemoragii uterine disfunctionale juvenile, HUDR - hemoragii uterine disfunctionale în perioada reproductiva, HUDP - hemoragii uterine disfunctionale în peremenopauza, HUDO - hemoragii uterine disfunctionale ovulatorii, HUDA - hemoragii uterine disfunctionale anovulatorii.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment