Prin hemoroizi se înţelege o dilatare şi îngroşare a venelor de la nivelul rectului. Există hemoroizi externi, care se pot observa şi hemoroizi interni situaţi în interiorul rectului. Hemoroizii se întâlnesc mai des la persoanele în vârstă, la femei pe timpul sarcinii, la persoanele obeze şi la cele cu activităţi sedentare, care nu fac mişcare.

În majoritatea cazurilor hemoroizii sunt mici şi nu incomodează pe om; cel mult produc o jenă la statul mult pe şezut sau cu ocazia scaunului. Numai când hemoroizii se măresc şi bombează spre rect, atunci produc dureri, mai ales la persoanele constipate, când au scaun.

Durerile iradiază în toată regiunea anală şi a organelor genitale şi, de teama durerii, unii bolnavi evită să aibă scaun, contribuind prin aceasta la cercul vicios al menţinerii şi agravării constipaţiei. Criza acută, dureroasă, durează 4-5 zile şi de multe ori încetează fără tratament. Dar hemoroizii pot să ducă la două complicaţii: sângerarea şi infectarea.

Săngerarea se produce cu ocazia unui scaun, când datorită efortului de defecare, hemoroidul se rupe, lăsând să se scurgă sânge. De aceea, materiile fecale sunt amestecate cu sânge şi au o culoare roşie. Sângerările, chiar mici, dar repetate, pot duce la anemierea bolnavului.

Infectarea hemoroizilor produce dureri, frisoane, indispoziţie. Datorită infecţiei vena hemoroidală se astupă cu un cheag de sânge (tromboflebită hemoroidală). Din cauza durerii, bolnavul evită să mai stea în picioare sau în şezut. De notat că simptome asemănătoare se întâlnesc şi în cazul hemoroizilor interni.

Primele îngrijiri. În hemoroizii dureroşi, dar necomplicaţi, se face o baie caldă la şezut şi se stă în repaus la pat. Se combate constipaţia cu laxative sau purgative uşoare. Nu se dau purgative puternice (ulei de ricin, sare amară), căci sunt iritante, şi nici nu se face clismă.

În hemoroizii complicaţi se spală regiunea anală cu un dezinfectant (permanganat de potasiu 1%, sau cu săpun, după care se pun comprese cu apă rece sau pungă cu gheaţă. Când apare febra se pot lua antibiotice, la indicaţia medicului.

Deoarece crizele de hemoroizi se repetă, ele se pot preveni, bolnavul având grijă ca să aibă zilnic scaun moale. De câte ori răceşte sau are un scaun mai dificil, bolnavul va face o baie caldă generală sau la şezut. Va evita să facă eforturi mari de defecare, pentru a nu crea presiune sanguină în venele hemoroidale. Tot pentru acelaşi motiv, va trata tusea sau se va feri să tuşească puternic.

Sportul, mişcarea, plimbările combat stagnarea sângelui în venele hemoroidale şi deci previn reapariţia crizelor acute de hemoroizi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment