Cuvântul „hepatită" este un termen general care caracterizează inflamarea ficatului, ale cărei consecinţe pot fi pierderea poftei de mâncare, stările de greaţă, voma, senzaţiile de oboseală, starea febrilă, durerile în tot corpul (asemănătoare cu cele provocate de gripă), intoleranţa la fumul de ţigară şi lumina puternică, urina închisă la culoare şi îngălbenirea ochilor şi a pielii.

Inflamaţia ficatului poate fi produsă de unul dintre numeroşii viruşi care infectează direct ţesuturilor ficatului şi acţionează asupra lor, de anumite toxine chimice, cum sunt alcoolul şi unele tipuri de gaze narcotice utilizate în calitate de preparat anestezic în intervenţiile chirurgicale, sau de unele medicamente, în special preparate antiinflamatoare folosite pentru tratarea artritelor.

Infecţia virotică a ficatului poate fi provocată atât de viruşii specifici hepatitei (A,B,C şi D), care afectează direct ţesuturile ficatului, cât şi de alte tipuri de viruşi. Viruşii autentici ai hepatitei se deosebesc după modul de pătrundere în organism. Hepatita de tip A se transmite prin intermediul alimentelor şi apei consumate, poluate cu materii fecale. Hepatita de tip B se transmite, de la persoana bolnavă la cea sănătoasă, prin salivă, sânge, pe cale sexuală etc, iar hepatitele de tip C şi D, prin intermediul preparatelor medicamentoase din sânge infectat.

Recomandat
În cazul oricărei infecţii virotice, inclusiv în cazul infecţiei cu viruşi care provoacă hepatita, vitamina C creşte imunitatea organismului. Acei medici care sunt adepţii tratării maladiilor cu ajutorul dozelor mari de vitamine şi microelemente, pentru a obţine o ameliorare semnificativă a stării bolnavului în cazul hepatitelor virotice acute prescriu de la 40 până la 100 g de vitamina C, calculate pentru o lună.

Întrucât ficatul determină nemijlocit capacitatea organismului de asimilare a vitaminei B12, în urma dereglării funcţiilor sau inflamaţiei el poate deveni incapabil să asigure necesarul de vitamină. Pentru administrarea acestei vitamine sub formă de injecţii trebuie să vă adresaţi medicului care vă tratează. Întrucât vitaminele grupului B acţionează mai eficient dacă sunt luate împreună, administraţi un amestec de vitamine B sub formă de pastile sau capsule, în cantităţi de 100 mg zilnic.

Supravegherea atentă a tratamentului bolnavilor de hepatită virotică a demonstrat că este util să adăugăm şi acid folic vitaminei B12 şi vitaminelor suplimentare din grupul B. Aceasta accelerează tratarea ficatului şi reduce perioada de spitalizare a pacienţilor.

Persoanele care suferă de hepatită prezintă în mod frecvent şi insuficienţa vitaminei E, iar acest deficit afectează sistemul imunitar, înrăutăţeşte calităţile eritrocitelor (celulele roşii ale sângelui) şi agravează afecţiunile sistemului nervos şi ale muşchilor, care pot apărea sub formă de complicaţii ale hepatitei.

Seleniul ajută sistemul imunitar în lupta contra agresiunii viruşilor. Organismul are nevoie de seleniu pentru a produce propria glutationperoxidază, un puternic neutralizator natural al radicalilor liberi care protejează ţesuturile de distrugerea provocată de infecţii şi de alte acţiuni nocive. Seleniul şi vitamina E acţionează asupra organismului în mod similar, de aceea administrând seleniu puteţi reduce doza de vitamina E.

Lecitina contribuie la tratarea ficatului afectat de hepatita virotică activă (formă specifică a hepatitei în cazul căreia inflamaţia ficatului decurge fără ameliorări o perioadă îndelungată, şase luni sau mai mult, şi care uneori poate fi o consecinţă a infectării organismului cu viruşii B şi C). Administraţi granule de lecitina în doze de 3 g pe zi.

Contraindicat
Nu consumaţi alcool.

Alimentaţia bogată în zahăr poate influenţa negativ inflamaţia ficatului. În cazul hepatitei virotice trebuie să acordaţi o atenţie deosebită zahărului, care contribuie la degradarea sistemului imunitar. Afectarea sistemului imunitar vă face tot mai vulnerabili la infecţii, indiferent de provenienţa lor. Eliminaţi din alimentaţie orice tip de zahăr şi orice produse care conţin zahăr.

Administrarea dozelor mari de vitamina A poate provoca inflamarea ficatului: din nefericire, puteţi avea deficitul acestei vitamine, îndeosebi dacă ficatul este afectat ca urmare a abuzului de alcool. Deşi este posibil să aveţi nevoie de o oarecare cantitate suplimentară de vitamina A, dacă suferiţi de hepatită puteţi administra această vitamina numai sub supravegherea medicului care vă tratează.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment