Definitie
Sarcina poate determina aparitia hipertensiunii arteriale la femei care sunt normotensive înaintea sarcinii sau poate agrava hipertensiunea la femei care sunt hipertensive înaintea sarcinii. In sarcina se întâlnesc urmatoarele stari hipertensive:
1. Hipertensiunea cronica - hipertensiune arteriala HTA preexistenta sarcinii, sau HTA detectata pâna la 20 saptamâni de gestatie.

2. Hipertensiunea gestationala fara proteinurie - hipertensiune indusa de sarcina, aparuta dupa 20 saptamâni de gestatie la o gravida anterior normotensiva, neînsotita de proteinurie. Poate fi o manifestare a HTA cronice sau tranzitorii, apreciate retrospectiv, sau faza preproteinurica a preeclampsiei.

3. Preeclampsie - sindromul clinic compus din HTA si proteinurie aparute dupa 20 saptamâni de gestatie; sau asocierea hipertensiunii arteriale cu cefaleea, dereglarile vizuale, durerile abdominale, trombocitopenia, valorile anormale ale transaminazelor.

4. Eclampsie - acces convulsiv prin edem cerebral sau coma cauzate de prceclampsie.

5. Preeclampsie supraadaugata hipertensiunii cronice - aparitia preeclampsiei la o gravida cu HTA cronica.

Hipertensiunea este definita ca presiune arteriala sistolica 140mm/Hg si/sau presiune arteriala diastolica 90mm/Hg apreciate la doua masurari separate cu interval de 4 ore; sau presiune arteriala diastolica 110mm/Hg apreciata într-o singura evaluare.

Ereditatea: Se prezuma existenta unei gene recesive, implicata în aparitia hipertensiunii.

Incidenta/Prevalenta: mai frecvent se întâlneste la primipare.

Semne si simptome: evaluarea clinica denota prezenta - hipertensiunii arteriale; edemului; proteinuriei; hiperreflexiei.

Cauze - natura exacta a factorului primar, responsabil pentru aparitia hipertensiunii arteriale induse de sarcina nu este cunoscuta. Dar, s-a constatat, ca anomaliile de placentatie (invazia inadecvata trofoblastica de catre arteriolele spiralate materne) reprezinta unul din elementele declansatoare ale afectiunii.

Factori de risc
Factori de risc pentru aparitia hipertensiunii induse de sarcina/preeclampsie sunt:
- primiparitatea.
- shimbarea paternitatii în sarcina actuala.
- vârste extreme ale fertilitatii (sub 16 ani, peste 40 ani).
- istoric familial de hipertensiune indusa de sarcina.
- HTA cu diferite forme în cursul sarcinilor anterioare.
- sarcina gemelara.
- afectiunile renale (manifestate prin scaderea ratei de filtrare glomerulara, cresterea nivelului sanguin al produsilor azotati neproteici, proteinuric discreta, cu sau fara modificari patologice ale sedimentului urinar).
- boli vasculare sau ale tesutului conjunctiv (hipertensiune arteriala esentiala, diabet zaharat, colagenoze).
- sindromul antifosfolipidic.
- mola hidatiforma.

Diagnostic diferential - celelalte forme de HTA din sarcina.

Investigatii de laborator
- hemograma: hemoglobina si hematocrit (valori normale sau marite indica hemoconcentratia - semn patologic).
- examen de urina (densitate, albumina, glucoza, sediment, dozarea proteinelor în urina de 24 ore).
- probele functionale ale rinichilor (diureza nictemerala, urea, creatinina, clearensul creatininei).
- indicii biochimici ai sângelui (proteina totala, indicele protrombinic, fibrinogenul - scaderea cantitatii, creatinina - valori patologice peste 1mmol/l, acid uric plasmatic valori patologice peste 10mmol/l, bilirubina, transaminazele - marirea de doua ori).
- coagulograma (timpul de sângerare, trombocitele - valori patologice sub 100000X10X9/1 (sau scaderea în dinamica, timpul de coagulare - proba Lee-White, timpul activat de recalcificare, timpul tromboplastinei partial activate - prelungirea, antitrombina III si produsele de degradare ale fibrinogenului).

Schimbari morfologice - se observa leziuni vasculare placentare, determinate de insuficienta tulburarii invadarii de catre celulele trofoblastice a peretelui arteriolelor spiralate, ce conduce la scaderea perfuziei uteroplacentare-ischemie-vasospasm.

Teste speciale - testul la anticoagulantul lupic.

Investigatii instrumentale
- examenul fundului de ochi.
- cardiotocograma.
- controlul ecografic al dezvoltarii intrauterine a fatului (profilul biofizic, placentometric), dopplerometrie.
- examenul ecofragic al rinichilor.

Proceduri diagnostice - teste non-stres (TNS) pentru evaluarea starii intrauterine a fatului.

Masuri generale - excluderea factorilor de stres; alternarea rationala a somnului si activitatii.

Regim - repausul la pat în cazul hipertensiunii induse de sarcina este optional, deoarece nu s-a demonstrat nici un beneficiu al regimului la pat pentru gravidele cu hipertensiune gestationala/preeclampsie.

Dieta - este recomandat regimul dietetic echilibrat, cu aport caloric între 2000-2500 calorii/zi si cu cresterea cantitatii de proteine (minimum 65 grame zilnic). Restrictia sodata nu are beneficii în conduita gravidelor cu hipertensiune gestationala/ preeclampsie.

Educatia pacientului
- gravidele trebuie sa fie informate despre necesitatea monitorizarii starii ei pe parcursul sarcinii.
- instruirea despre necesitatea adresarii la specialist în caz de aparitie a primelor simptome ale afectiunii.

Profilaxie
Actualmente nu exista metode eficiente de profilaxie a preeclampsiei.

Aspirinoterapia în doze mici (60-80 mg/zi) are o oarecare eficacitate in reducerea incidentei preeclampsiei la grupul de risc sporit.

Complicatii posibile
- edemul pulmonar acut.
- accidente vasculare cerebrale, oculare.
- coagulare intravasculara diseminata.
- insuficienta hepatica acuta.
- complicatii fetale: moartea fatului, hipotrofie congenitala.

Pronostic si evolutie
Pronosticul matern este în corelatie cu gravitatea afectiunii si durata ei - în caz de preeclampsie grava este majorat riscul aparitiei unei hipertensiuni cronice postpartum. În caz de evaluare a eclampsiei pâna la acces de eclampsie pronosticul va depinde de gravitatea afectarii SNC, a functiilor renale si hepatice.

Pronosticul fetal este dependent de durata afectiunii, de termenul gcstational, de gravitatea manifestarilor clinice.

Sinonime - disgravidii tardive.

Abrevieri - N/I - neidentificat, TA - tensiune arteriala.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment