Sub această denumire se grupează bolile de piele cauzate de infecţii cu microbi producători de puroi (streptococi; stafilococi).
Infecţiile sunt favorizate de lipsa de igienă corporală, precum şi de mici leziuni ale pielii prin care pot pătrunde microbii respectivi, cum sunt: erupţiile cutanate (varicela, urticaria, râia), înţepăturile de insecte sau de paraziţi de corp ori de unele boli ale pielii care produc mâncărime. Prin scărpinare, se creează condiţii de infecţie a pielii.
La locul infecţiei apar mai întâi nişte vezicule purulente, care apoi se scurg, formând o scoarţă tare (crustă) sub care microbii continuă să se înmulţească şi să se întindă şi la pielea sănătoasă, mai ales prin scărpinat (autoinoculare). Impetigoul se întâlneşte la faţă, ia mâini, la picioare iar ia copii se observă în special în jurul nasului şi al gurii.
Primele îngrijiri. Infecţia nu se vindecă dacă mai întâi nu se îndepărtează crusta (zgaiba). De aceea acesta se va înmuia prin spălare cu apă caldă şi săpun sau detergenţi. Spălarea se face cu un tampon de vată ţinut într-o pensă sau înfăşurat pe un beţişor de lemn. După înmuiere, se îndepărtează cu grijă crustele, apoi se dezinfectează rana spălându-se cu apă oxigenată, cloramină 1%, permanganat de potasiu sau rivanol 1%o.
Se lasă plaga să se usuce şi apoi se aplică pe ea un unguent cu antibiotice, fie praf de antibiotice rezultat din pisarea sterilă a drajeurilor sau comprimatelor de antibiotice. Deasupra se pune o compresă sterilă care va fi menţinută cu leucoplast sau cu un pansament steril. Acest tratament se repetă zilnic până la vindecare.
În lipsa unor materiale sterile, mai bine se lasă plaga descoperită, eventual expusă la soare. Impetigoul este uneori contagios şi se ia şi la alţi membri ai familiei, în special la copii. De aceea, se vor respecta câteva reguli de igienă: spălarea cu apă caldă şi săpun pe mâini şi faţă, dezinfecţia cu spirt, batistă şi prosop individual, fierberea lenjeriei de corp şi de pat etc.
Dacă leziunile nu se vindecă după o săptămână de tratament, trebuie consultat medicul dermatolog căci poate fi vorba de o boală parazitară sau alergică care întreţine impetigoul.