Deşi infecţia vezicii urinare este atestată la persoanele de ambele sexe, femeile suferă de ea mai des din cauza deosebirilor anatomice ale sistemului de eliminare.

La bărbaţi canalul de eliminare a urinei (uretra, adică tubul prin care urina este evacuată din vezica urinară) are, de obicei, lungimea de 10-13 cm şi se deschide liber în exterior. La femei lungimea uretrei este de doar 2,5 cm şi orificiul exterior este situat între cutele organului genital exterior, la o distanţă nu prea mare de orificiul sexual şi cel anal.

Deşi urina de obicei este sterilă (ea nu conţine deloc bacterii), nu se poate spune acelaşi lucru şi despre tracturile sexual şi intestinal; ambele abundă în bacterii. Astfel, la femei este foarte mare probabilitatea pătrunderii infecţiei în vezica urinară, prin uretră. Pentru a preveni aceasta, natura le-a înzestrat pe femei cu un sistem de apărare imună aflat în pereţii canalului de eliminare a urinei.

Atâta timp cât acest sistem funcţionează, femeia nu este ameninţată de infectarea vezicii urinare şi a rinichilor. Însă în cazul unui stres, a unei boli, traume fizice sau deficit alimentar, afectarea, chiar şi neînsemnată, a sistemului imunitar le oferă bacteriilor o posibilitate pe care ele nu o ratează.

Apa poate fi cel mai bun aliat al dumneavoastră. Beţi cel puţin 2 1 de lichid pe zi. Consumul cantităţilor mari de apă va stimula golirea frecventă a vezicii urinare.

Vitamina C contribuie la acidularea urinei, iar mediul acid este nefavorabil pentru majoritatea bacteriilor patogene. Administraţi câte 1 g de vitamina C de trei-patru ori pe zi.

Zahărul creşte riscul infectării tractului urinar. Dacă suferiţi frecvent de infecţii ale vezicii urinare sau ale rinichilor, stopaţi sau reduceţi considerabil consumul zahărului şi al tuturor produselor pregătite cu zahăr.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment