Definitie
Insomnie se numeste dereglarea somnului, ce se manifesta prin incapacitatea sau capacitatea redusa a individului de a initia sau mentine un somn periodic nocturn de o durata conventional normala.

Este necesar de tinut cont de faptul ca termenul insomnia nu reprezinta o diagnoza specifica, ci mai curând un simptom sau un grup de simptome ce caracterizeaza o calitate nesatisfacatoare a somnului.

Sistemul afectat: sistemul nervos central

Ereditatea: N/I

Incidenta/Prevalenta: afectiune frecventa: aproape 50% din populatie cu vârsta peste 16 ani au avut dereglari episodice de somn.

Predominanta de vârsta: mai frecventa în vârsta înaintata.

Predominanta de sex: Barbati < Femei

Semne si simptome
- bolnavul acuza insomnie combinata cu somnolenta si scaderea capacitatii de munca în timpul zilei.
- incapacitatea de a adormi conditionata de dorinta sau decizia respectiva si o trecere normala la somn în timpul ocupatiilor relativ monotone, cum ar fi cititul sau vizionarea emisiunilor TV etc.
- acuze de un somn nonreparator.

Cauze - stres psiho-emotional, programarea somnului, nerespectarea regulilor igienei somnului, dereglarile somatice, medicamentele sau alimentele ingerate, conditiile de viata si de lucru (calatorii îndelungate cu traversarea fusurilor orare, lucrul în schimburi), dereglari psihice, dereglari primare de somn.

Factori de risc - excitatia psiho-emotionala excesiva, igiena neadecvata a somnului, somnul diurn, consumul abuziv de alimente înainte de somn, consumul abuziv sau nereglementat de medicamente stimulante ale sistemului nervos central.

Diagnostic - insomnia este în majoritatea cazurilor un simptom. Este necesar de identificat si de tratat cauza, în primul rând, se exclud dereglarile psihice si cele somatice, în special cele ce provoaca durere, greata, voma si alte senzatii si acte neplacute si persistente. Baza diagnosticului insomniei o constituie anamneza. Pacientii acuza insomnie propriu-zisa sau efectele unui somn dereglat, precum pot fi: somnolenta diurna, ccfaleca matinala sau o iritabilitate (irascibilitate) excesiva, întrebati pacientul despre posibilele calatorii recente cu traversarea a mai multor fusuri orare si despre practicarea muncii în orar pe schimburi, în caz de insomnie acuta (de câteva zile) cauza poate fi o patologie somatica sau un stres psiho-emotional puternic. Insomnia cronica poate fi cauzata de probleme psihologice de comunicare si comportament persistente, deprinderi nocive sau (mai rar) de sindroame însotite de dereglari de somn.

Diagnostic diferential - pseudoinsomnia, insomnia idiopatica, igiena inadecvata a somnului, insomnia ambientala, insomnia de altitudine.

Investigatii de laborator - indicate doar în cazul suspiciunii unor afectiuni somatice.

Teste speciale - baterii de teste psihologice pentru evaluarea depresiei si anxietatii (d.e. Hamilton) pot depista cauzele psihiatrice ale insomniei. Testul de latenta a somnului.

Masuri generale - igiena adecvata a somnului, psihoterapia starilor de stres psiho-emotional acut, tratamentul afectiunilor somatice existente, combaterea deprinderilor nocive.

Educatia pacientului
- de a defini insomnia si variatiile ei.
- de a explica pacientului ca o insomnie acuta tranzitorie nu prezinta pericol pentru sanatate.
- a instrui pacientul: a) sa respecte igiena somnului: trecerea la somn si trezirea la ore stabilite; b) sa minimalizeze sau mai bine sa excluda definitiv practicarea altor decât somnul; ocupatii în pat (cititul, vizionarea TV etc.); c) sa excluda somnul diurn; d) nu va straduiti sa adormiti cu orice pret, daca nu puteti adormi sculati-va si gasiti-va o ocupatie linistita pâna nu simtiti necesitatea sa dormiti.

Profilaxie - igiena adecvata a somnului. Profilaxia starilor de stres psiho-emotional.

Prognostic si evolutie - insomnia ocazionala, de scurta durata, ce raspunde la masuri obisnuite, nu are prejudicii asupra sanatatii, în general, prognostic favorabil.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment