Insomnia se manifestă prin următoarele simptome: adormiţi foarte greu, aveţi un somn superficial, vă treziţi deseori noaptea şi foarte devreme dimineaţa. Cauzele pot fi diferite şi, dacă suferiţi de insomnie pe parcursul unei perioade îndelungate, ar fi bine să vă adresaţi unui specialist.

În multe instituţii medicale există clinici specializate, unde se determină cauzele insomniei, întrucât ea reduce mult capacitatea de muncă, reprezintă un pericol pentru şoferi etc. Dar dacă aveţi insomnie o perioadă scurtă de timp, de exemplu în condiţii de stres, schimbările alimentaţiei v-ar putea ajuta să vă restabiliţi somnul normal. În acest caz, vom vorbi mai mult despre ce trebuie evitat decât despre ce trebuie administrat.

Alimentaţia alcătuită corect restabileşte treptat (nu contaţi pe un efect imediat) masa corpului şi cantitatea de grăsime din organism; rezultatul este că veţi avea un somn mai bun. Persoanele cu surplus de greutate deseori dorm mai prost din cauza perioadelor de apnee (întreruperea respiraţiei) din timpul somnului, în urma cărora are loc trezirea parţială; supraponderalii sforăie, vorbesc în somn şi, odată restabilită respiraţia, încearcă din nou să adoarmă. Ei nu reuşesc să se odihnească bine în timpul nopţii, iar dimineaţa se trezesc cu o senzaţie de oboseală şi simt nevoia să mai doarmă şi ziua. Reducerea considerabilă    a greutăţii îmbunătăţeşte somnul.

Consumul alimentelor cu conţinut bogat de carbohidrafi, înainte de culcare, contribuie la sinteza în creier a serotoninei (substanţă care provoacă somnul). Înainte de culcare beţi o cană de lapte îndulcit cu înlocuitorul zahărului sau cu o linguriţă de miere; sau mâncaţi o felie sau două de pâine prăjită, cu o cantitate mică de unt, scorţişoară şi înlocuitorul zahărului: sau puteţi bea o ceaşcă de cafea fără cofeină, cu o linguriţă de miere. Deci luaţi o mică gustare caldă, care să conţină 10-15 g de carbohidraţi. însă fără zahăr. Mesele copioase luate înainte de culcare măresc, de regulă, riscul insomniei.

Cofeina, fiind o substanţă excitantă, are drept consecinţă reducerea duratei somnului. Unele persoane, fiind obişnuite cu cofeina, pot consuma cafea sau ceai înainte de culcare fără a avea probleme cu somnul: altele, dacă beau o singură ceaşcă de cafea în a doua parte a zilei, nu pot închide ochii toată noaptea. Dacă aveţi insomnie eliminaţi cofeina din alimentaţie.

Alcoolul provoacă schimbări ale ciclurilor normale ale somnului, împiedică visurile la începutul nopţii şi le stimulează mai târziu, provocând treziri frecvente. Pe perioada în care suferiţi de insomnii este mai bine să vă abţineţi de la alcool.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment