Definitie
Femeia prezinta o scurgere vaginala fiziologica, cu origine dubla, vaginala si cervicala. Cresterea cantitativa a acesteia sau modificarea ei calitativa definesc leucoreea.

Leucoreia, fiind determinata de multipli factori, este cea mai frecventa acuza prezentata de femei în perioada reproductiva.

Sistemul afectat: genital

Ereditatea: N/I

Semne si simptome
Semnele si simptomele sunt în dependenta directa de cauza leucoreei si sunt apreciate dupa urmatoarele criterii: consistenta, omogenitate, culoare, miros.

In caz de vaginite apar simptomele:
- majorarea cantitatii secretiei vaginale;
- modificarea culorii secretiilor;
- miros neplacut;
- prurit;
- dispareunie.

În leucoreea determinata de candide ea se prezinta sub aspect de secretii albicioase dense, asociate cu un puternic prurit. Simptomele anuntate pot aparea sau se agraveaza în preajma menstruatiei, uneori în timpul sarcinii.

În caz de infectare cu Trichomonas vaginalis leucoreea este abundenta, spumoasa, de culoare gri-verzuie, cu miros neplacut si este însotita de senzatia de arsura.

În vaginozele bacteriene, cauzate de Gardnerella vaginalis leucoreea este lichida, cu miros fetid, omogena.

În vaginita atrofica, determinata de hipoestrogenie pacienta va prezenta acuze la leucoree moderata, care este însotita de prurit si senzatie de arsura vaginala.

Cauze
Factori endocrini: - hipersecretia glandelor cervicale; hiperestrogenia;

Factori infectiosi: - vaginite tricomoniazice, candidozice, microbiene, herpetice; cervicite infectioase, leziuni displazice cervicale.

Factori reactionali: - leucoree determinata de iritatia mucoasei la dezinfectanti, cosmetice si lubrifianti vaginali.

Factori de risc - administrare recenta de antibiotice, activitate sexuala excesiva (iritatie), diabet zaharat, dereglari de ciclu menstrual, contraceptie locala, unele proceduri igienice (spalaturi vaginale).

Diagnostic diferential - piometria, incontinenta de urina, fistule uretro-vaginale si vezico-vaginale.

Investigatii de laborator - se recolteaza secretia vaginala în vederea examenului (bacterilogic, bacterioscopic cu efectuarea antibiogramei, aprecierea glicemiei).

Schimbari morfologice - vaginul se autoprotejeaza de agentii infectiosi externi prin descuamare vaginala continua. Mucoasa se prezinta cu edem si hiperemie.

Teste speciale - aprecierea pH-ului secretiei vaginale (în trichomoniaza pH=5,0-6,0; în vaginoza bacteriana pH=5,0-5,5). Testul cu KOH - la aplicarea acestui preparat pe secretia vaginala în vaginoza bacteriana apare miros specific de peste.

Investigatii instrumentale - colpocervicoscopia, biopsia cervicala.

Masuri generale - anularea medicamentelor ce afecteaza flora vaginala normala (în special antibioticele), suspendarea procedurilor igienice ce au cauzat aparitia leucoreei, excluderea din uzaj a remediilor cosmetice iritante, investigarea partenerului sexual.

Regim - de regula, nu se impune modificarea regimului obisnuit.

Dieta - în vaginita candidozica se recomanda limitarea glucidelor.

Educatia pacientului
- definirea secretiei vaginale fiziologice si a leucoreei.
- secretie vaginala excesiva se poate observa si în momentul ovulatiei, dar fara schimbarea calitatii ei.
- promovarea unui mod de viata sanatos cu excluderea schimbului de parteneri sexuali.
- accentuarea necesitatii controalelor profilactice la medicul ginecolog.

Profilaxie - excluderea iritantilor si a antibioticelor fara protectie antimicotica.

Prognostic si evolutie - leucoreea ce raspunde la masurile curative obisnuite nu aduce prejudicii de sanatate.

Stari patologice asociate - tulburari generale, cum ar fi diabetul zaharat, la fetite - ascaridoza.

Sarcina - în timpul sarcinii leucoreea poate fi determinata atât de factorii infectiosi (în special candide si paraziti), cât si de cei hormonali.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment