Calculii biliari sunt formati din colesterol si alte substante care intra in mod normal in compozitia bilei. Aceasta este un lichid galben-verzui secretat de ficat in scopul digestiei lipidelor din alimentatie si depozitata intr-un saculet situat sub ficat, saculet care constituie vezica biliara.
Atunci cand functia vezicii biliare este alterata, cand nu se goleste normal, incep sa se formeze cristalele de colesterol, care pornesc de la cele mai mici dimensiuni si pot ajunge in cele din urma pana la marimea unei mingi de golf.
Calculii biliari apar atunci cand colesterolul si substantele constituente ale bilei cristalizeaza, adica se depun sub forma de cristale, formand asa numitele “pietre” in vezica biliara. Acesti calculi contin colesterol, bilirubina, saruri minerale, carbonati si fosfati de calciu, etc. Pot sa ramana in vezica fara sa dea nici un simptom, dar pot sa provoace si crize chinuitoare.
Sansele de a dezvolta litiaza biliara simptomatica sunt mai mari pentru:
- - persoanele de sex feminin - femeile au un risc de 2 - 3 ori mai mare decat barbatii de a dezvolta litiaza biliara. Acest fapt se pare ca se datoreaza hormonilor estrogeni care provoaca o crestere a concentratiei de colesterol in bila.
- - varsta de peste 55 de ani – incidenta litiazei biliare creste cu 1- 2% pe an
- - persoanele supraponderale sau obeze – greutatea neadecvata este un factor de risc major pentru litiaza
- - persoanele ce au scazut rapid in greutate - litiaza biliara apare la aproximativ un sfert din persoanele supraponderale ce urmaresc o dieta stricta si la aproximativ jumatate din cei ce fac tratament chirurgical pentru obezitate. Rezultatele unui studiu au aratat ca o dieta hipocalorica (sub 800cal pe zi) duce la formarea calculilor biliari in 10 – 25 % din cazuri.
- - persoanele cu niveluri crescute de colesterol "bun" (HDL sau lipoproteine cu densitate mare) si trigliceride (tipuri de grasimi gasite in sange si alimente)
- - sedentarismul: conform unui studiu, persoanele de 65 ani care se uita la televizor mai mult de 40 ore pe saptamana sunt de 3 ori mai supusi riscului de formare a calculilor biliari decat cele care urmaresc mai putin de 6 ore pe saptamana.
- - persoanele cu istoric familial de litiaza biliara: se pare ca exista si o mostenire genetica a riscului de a face calculi; sansele ca o persoana sa faca litiaza in cursul vetii sunt mult mai mari in cazul in care parintii au avut litiaza biliara
- - femeile insarcinate: mai ales femeile care au avut mai multe sarcini au un risc sporit de a face calculi, datorita cresterii nivelului de estrogeni in timpul sarcinii
- - persoanele ce fac tratament cu estrogeni (post menopauza) sau doze mari de anticonceptionale orale
- - persoanele cu siclemie
- - persoanele ce fac tratament cu anumite medicamente, de exemplu Octeotrid sau medicamente ce scad nivelul colesterolului precum Gamfibrozil sau Fenofibrat
- - persoanele cu ciroza hepatica.