Peretele din spatele ochiului este acoperit, pe partea interioară, cu un strat de celule sensibile la lumină, numit retină. Sub acţiunea luminii, în aceste celule are loc un şir de reacţii biochimice în urma cărora se formează impulsurile electrice ale nervilor; totalitatea acestor impulsuri este interpretată de creier ca „imagine".

O parte a retinei, care percepe luminai şi asigură acuitatea vizuală maximă, se numeşte maculă (pata galbenă). O dată cu vârsta macula începe, în unele cazuri, să degenereze; o astfel de dereglare o numim maculodistrofie.

De obicei, după vârsta de 50 de ani starea maculei începe să se deterioreze şi acuitatea vizuală se reduce. La vârsta de 75 de ani, 30% dintre oameni suferă de maculodistrofie mai mult sau mai puţin pronunţată. Această boală este mai frecventă la femei şi, după toate probabilităţile, se transmite ereditar. Fumatul accelerează evoluţia maculodistrofiei.

Întrucât maladia este caracteristică oamenilor de vârstă înaintată, în acest caz pot fi utili componenţii alimentari care încetinesc procesul de îmbătrânire.

În urma testelor făcute pe animale s-a constatat că deficitul vitaminei A contribuie la deteriorarea retinei şi, în special, a maculei. Persoanele a căror alimentaţie conţine cantităţi mari de vitamină A şi beta-caroten suferă mai rar de maculodistrofie. Consumaţi produse bogate în vitamina A şi beta-caroten şi administraţi suplimentar 25.000 UI (15 mg) de beta-caroten zilnic.

Vitamina C, în calitate de antioxidant, încetineşte procesele de îmbătrânire ale retinei. Însă abuzul de vitamina C, în combinaţie cu expunerea intensă la raze ultraviolete, poate accelera evoluţia maculodistrofiei la oamenii miopi care nu-şi compensează miopia cu ochelari sau lentile de contact. Întrucât vitamina C este extrem de importantă atât pentru sănătate, în general, cât şi pentru retină, este preferabil să vă verificaţi vederea şi, în cazul prezenţei miopiei, să purtaţi ochelari sau lentile de contact; de asemenea, este indicat să purtaţi ochelari de soare care reţin 100% razele ultraviolete.

În cazul insuficienţei unui oxidant cum este vitamina E, poate creşte riscul apariţiei maculodistrofiei. Administraţi zilnic 400-800 UI de vitamina E (sub formă de succinat d-alfa-tocoferol). Fiţi atenţi: vitamina E poate provoca creşterea tensiunii arteriale.

Concentraţia zincului în retină este mai mare decât în oricare alt organ. Zincul participă la reacţiile biochimice importante din retină şi, fără asigurarea unei concentraţii suficiente, aceste reacţii nu pot avea loc. Totodată, deficitul zincului reduce capacitatea retinei de a folosi vitamina A, necesară văzului. Fiţi atenţi: administrarea zincului sub formă ionică poate contribui la apariţia deficitului altor microelemente, de exemplu al cuprului, din cauza concurenţei la asimilare în intestin.

Utilizarea compuşilor complecşi previne o astfel de concurenţă şi asigură asimilarea adecvată a tuturor microelementelor. Întrucât pentru funcţionarea normală a retinei este nevoie şi de cupru, este important să fie administrat zincul sub formă de compus complex.

Seleniul (împreună cu vitamina E) este necesar organismului pentru sintetizarea neutralizatorului radicalilor liberi: peroxidaza glutation. Acest puternic neutralizator natural protejează ţesuturile (în cazul dat, retina) de schimbările negative specifice îmbătrânirii. Administraţi zilnic 100-200 mcg de aspartat de seleniu.

Consumul cantităţilor mari de zahăr accelerează procesele de îmbătrânire în celule, provocând schimbări ireversibile ale proteinelor. Celulele retinei nu prezintă o excepţie şi sunt supuse în mare măsură leziunilor. Întrerupeţi sau reduceţi cât se poate de mult consumul zahărului şi al tuturor produselor care îl conţin.
Yandex