Multe femei suferă de tumefieri dureroase ale glandelor mamare pe parcursul întregii perioade reproductive a vieţii. Uneori simptomele se amplifică şi se atenuează în funcţie de ciclurile menstruale, iar alteori boala parcă n-ar vrea să se supună nici unei legi. Unele femei au aceste simptome în permanentă.

La aceste dereglări este foarte greu de găsit ceva „benign". În realitate termenul benign se referă numai la faptul că tumefierea nu este canceroasă. Dacă suferiţi de maladii benigne ale glandelor mamare, ca mastita fibrochistică, mastodinie cronică sau mastalgie ciclică, atunci nu consideraţi nicidecum că acestea ar prezenta vreun simptom pozitiv.

De mastită fibrochistică suferă îndeosebi femeile în vârstă de 30-50 de ani; dar această boală se poate instala uneori şi după menopauză. În glandele mamare se formează chisturi pline cu lichid şi tumefieri care pot fi foarte dureroase şi al căror volum se măreşte şi se reduce în funcţie de ciclul menstrual. Femeile tinere au în mod frecvent tumefieri dense, numite fibroadenom. Ele, de obicei, nu provoacă durere, dar aceasta nu înseamnă că le putem ignora.

Trebuie să accentuăm în mod deosebit faptul că tumefierile benigne uneori se transformă în tumefieri maligne. Din această cauză este necesar să acordaţi o atenţie deosebită oricărei tumefieri a glandelor mamare. Nu speraţi că vor trece de la sine; adresaţi-vă medicului. Toate tumefierile trebuie examinate de un specialist experimentat, care ştie cum să le trateze. Să vedem cu ce vă poate ajuta, în acest caz, o alimentaţie corectă.

Vitamina E atenuează simptomele bolii în majoritatea cazurilor. Ea reduce volumul şi numărul chisturilor dureroase în cazul mastitei fibrochistice. Întrucât vitamina E provoacă unor persoane creşterea tensiunii arteriale, începeţi prin administrarea unei doze zilnice de 100 UI, pe parcursul unei săptămâni, şi verificaţi-vă apoi tensiunea. Dacă după ce o luaţi de cinci ori valoarea medie nu depăşeşte limita de 140/90, creşteţi doza treptat până la 200, apoi 400 şi, în sfârşit, 600 UI pe zi. De asemenea, verificaţi-vă tensiunea înainte de fiecare mărire a dozei. Administraţi zilnic 600 UI de vitamina E pe parcursul a trei luni. Pentru majoritatea femeilor această doză va fi suficientă pentru atenuarea simptomelor bolii. Dacă aveţi nevoie de o doză mai mare, puteţi administra până la 1000 sau chiar 2000 UI pe zi. În cazul în care nu se înregistrează nici un efect pozitiv, creşterea în continuare a dozei, după toate probabilităţile, nu va da nici un rezultat.

Acizii graşi esenţiali, conţinuţi de uleiul enoteric (dar în primul rând de acidul linoleic), reduce senzaţiile dureroase în glandele mamare în cazul mastalgiei. mastodiniei cronice şi mastitei fibrochistice. Acţiunea benefică a acestor acizi graşi se datorează faptului că ei sunt predecesorii eicosanoidelor „bune", care atenuează senzaţiile de durere şi inflamaţia. Combinând două surse diferite de acizi graşi, uleiul enoteric şi untura de peşte, puteţi obţine rezultate satisfăcătoare cu doze relativ mici. Adăugaţi dietei de bază acid linoleic şi untură de peşte, în proporţia de 1:4. Poliena conţine acidul linoleic şi untura de peşte exact în proporţia necesară.

Dacă nu puteţi face rost de acest preparat, puteţi procura din farmaciile naturiste ulei enoteric, care conţine acidul linoleic, şi untură de peşte. Întrucât acestea nu sunt forme pure, dozarea va fi diferită. Puteţi obţine un substitut acceptabil combinând 500 mg de ulei enoteric, 1000 mg de untură de peşte şi 200 UI de vitamina E; administrarea se face de 1-3 ori pe zi. (In atenţia bolnavilor de diabet: untura de peşte poate fi cauza schimbărilor neaşteptate ale nivelului zahărului în sânge la unii diabetici. Urmăriţi cu atenţie nivelul zahărului în sânge, când consumaţi untura de peşte şi întrerupeţi tratamentul, dacă nivelul zahărului devine dificil de controlat.)

Unele cercetări au demonstrat că deficitul iodului contribuie la apariţia tumefierilor şi chisturilor glandei mamare atât la animale cât şi la oameni, iar administrarea preparatelor iodului soluţionează această problemă. Insă în nici un caz. nu administraţi intern preparatele iodului destinate tratării zgârieturilor şi rănilor!

Alimentaţia cu conţinut crescut de grăsimi saturate şi valoare mare calorică contribuie la apariţia tumefierilor şi a chisturilor glandei mamare din cauza măririi secreţiei glandelor genitale feminine. Reduceţi atât cantitatea de grăsimi cât şi caloriile din alimentaţie până la nivelul care v-ar ajuta să aveţi o greutate normală. Cantitatea normală de grăsime din organism este de 15-20% pentru bărbaţi şi 22-28% pentru femei. Reduceţi grăsimile consumate astfel încât ele să constituie 30% din cantitatea totală de calorii; în această sumă cuprinde aproximativ 10% grăsimi saturate (grăsime animală, gălbenuş de ou), aproximativ 10% grăsimi mononesaturate (ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, untură de peşte) şi aproximativ 10% grăsimi poli nesaturate (ulei de porumb).
Mulţi ani la rând a fost cercetată acţiunea cofeinei asupra evoluţiei maladiilor benigne ale glandelor mamare.

În unele cazuri ea agrava simptomele bolii, în altele nu. Ce concluzie putem trage din aceste rezultate contradictorii? Evident, cofeina este nocivă pentru unele femei, deci este posibil să fie nocivă şi pentru dumneavoastră. Cofeina (care este conţinută în cafea, unele băuturi răcoritoare şi ciocolată) şi substanţa similară ei, teobromina (conţinută în ceai), cresc activitatea unor glande, inclusiv a celor mamare. Această activitate, atunci când are loc fără stimularea produsă de hormonii care provoacă producerea laptelui, poate contribui la apariţia tumefierilor şi a chisturilor pline cu lichid. Dacă suferiţi de noduli dureroşi ai glandei mamare, încercaţi să excludeţi din alimentaţie toate produsele care conţin cofeină şi teobromină pentru cel puţin trei-patru luni, pentru a putea aprecia efectul asupra organismului dumneavoastră.

Deseori este insuficient să reduceţi cantitatea consumată; este necesar să excludeţi total consumul cofeinei şi teobrominei pe o anumită perioadă de timp. Dacă după această perioadă nu veţi simţi nici o ameliorare, înseamnă că faceţi parte dintre acele femei asupra cărora cofeina şi teobromină nu are un efect prea puternic.

Dacă hotărâţi să renunţaţi definitiv la cafea nu încercaţi s-o faceţi brusc, ci treptat, altfel aveţi şanse să vă alegeţi cu dureri de cap care pot dura zile întregi şi care nu au alt remediu decât ... o ceaşcă de cafea. Dacă sunteţi un mare amator de cafea, cea mai simplă metodă constă în folosirea amestecului care conţine cafea cu cofeină şi cafea decofeinizată, în proporţie de 1:1 (şi pe care îl puteţi procura din magazinele alimentare). După ce vă obişnuiţi cu amestecul 1:1 faceţi un amestec dintr-o parte de cafea cu cofeină şi 3 părţi de cafea fără cofeină (adică 25% cu cofeină şi 75% fără cofeină). Consumaţi acest tip de cafea timp de una-două săptămâni.

Apoi faceţi-vă un amestec din 12,5% cu cofeină şi 87,5% fără cofeină. După aceasta trecerea la consumul cafelei decofeinizate va fi destul de uşoară şi nu va avea efecte secundare. Urmăriţi ca şi alte produse consumate sau medicamente administrate să nu conţină cofeină sau substanţe asemănătoare.
Yandex