Moluscum Contagiosum reprezintă o infecție cutanată, reprezentată prin mici leziuni și umflături, produsă de molluscipox virus. De obicei, e o infecție benignă, deoarece ca simptomele pot dispărea fără a fi nevoie de un tratament.
Se poate transmite atât pe cale sexuală, cât și prin contact direct, leziuni ale tegumentului. Infecția se poate transmite și prin îmbrăcăminte ce vine în contact cu leziunile produse de virus. Este mai des întâlnită la copii, adulții activi sexual și la pacienții imunodeficienţi.
Simptomele Moluscum Contagiosum
Leziunile apar sub forma unor proeminențe ferme la palpare, cu o mică adâncitură în centru. Culoarea poate fi albă, roză, galbenă sau de culoarea pielii. Pot avea mărimi variate, de la o gămălie de ac, până la dimensiunea unei monede, iar numărul lor este cuprins între una și câteva zeci. Dacă se apasă mai puternic, din ele se elimină o masă păstoasă sau semilichidă, albicioasă. Această manevră nu este recomandată, deoarece favorizează împrăștierea virusului în vecinătate.
De obicei, apar pe abdomenul inferior, organele genitale, partea internă a coapselor, fese și în jurul anusului. Leziunile pot dura de la 2 săptămâni până la 4 ani, cu o durată medie de 2 ani. După contractarea virusului, simptomele apar în decursul a 2 - 12 săptămâni, însă uneori pot apărea chiar după câțiva ani. Moluscum contagiosum reprezintă o afecțiune întâlnită mai ales la copiii care frecventează bazinele de înot sau la cei cu imunitatea micșorată.
Diagnosticul Moluscum contagiosum
Pentru a pune diagnosticul, este necesară consultarea unui dermatolog. Dacă sunt suspiciuni privind diagnosticul, se pot lua probe de țesut sau fluid din leziuni, pentru analize de laborator.
Tratamentul Moluscum contagiosum
Moluscum contagiosum reprezintă o afecțiune autolimitată care, lăsată netratată, se vindecă spontan la bolnavul imunocompetent, dar care evoluează și se agravează la cel imunodeprimat. Unii bolnavi își rup leziunile, ceea ce poate duce la răspândirea afecțiunii. Sunt multe metode chirurgicale sau medicamentoase care duc la dispariția leziunilor date. Crioterapia tratează cu succes leziunile specifice Moluscum Contagiosum.
Există și tratamente antivirale și imuno-modulatoare. În unele cazuri sunt necesare tratamente repetate pentru a scăpa de toate leziunile. Înainte de a face tratament, este important să se evite atingerea leziunilor și apoi să se atingă altă parte a corpului, fără spălarea prealabilă a mâinilor, pentru prevenirea răspândirii infecției.
Preventia Moluscum contagiosum
- evitarea contactului direct cu o persoana infectată;
- folosirea mijloacelor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală;
- dezinfectarea bazinelor cu clor (bazinele de înot, piscinele, sălile de sport, pot fi surse de infecție).;