Definitie
Retardul sau handicapul mintal este un simptom complex, caracterizat printr-o limitare substantiala a functiilor psihicului, ce se caracterizeaza printr-un nivel semnificativ scazut al intelectului si coexistenta corelativa a cel putin 2 sau mai multe deprinderi aplicative limitate: comunicare, autoîngrijire, viata la domiciliu, deprinderi sociale, utilitate în comunitate, auto directionare, sanatate si securitate, însusita academica, odihna si munca.

Retardul mintal se manifesta sub vârsta de 18 ani.

Clasificare
Retardul mintal, în functie de afectarea intelectului, se divizeaza in 4 grade: usor, moderat, sever, profund si retardul mintal de severitate nespecificata.

Retardul mintal de severitate nespecificata.

Acest termen este folosit atunci când diagnosticul de retard mintal este prezumtiv, dar o testare standardizata este dificil de efectuat sau nu este posibila. Poate avea loc când copilul, adolescentul sau adultul nu este cooperant ori este de o gravitate atât de serioasa, încât nu poate participa la testare. Poate fi folosit si la copilul cu retard la care nu a putut înca fi folosit testul IQ Cattel or Bailley. În orice caz, cu cât copilul este mai mic, cu atât mai dificila este stabilirea diagnosticului de retard mintal, cu exceptia retardului profund.

Daca se suspecta un IQ mai mare de 70, termenul de retard mintal nespecificat nu se foloseste. De obicei acest termen este folosit când testarea nu este posibila din cauza vârstei mici, sau a handicapului fizic si senzorial asociat (tulburari de auz, vaz).

Gradele de retard mintal
- intelect limitrof (IQ - 71-84), - copiii cu IQ >70 pot urma o scoala normala, dar necesita un ajutor adaugitor
- retard mintal usor (educabil) (IQ - 70-50) - 90% din copii cu retard mintal sunt inclusi în aceasta categorie. Majoritatea necesita instruire în scoli auxiliare.
- retard mintal moderat (antrenabil) (IQ - 49-36) - terapia trebuie sa fie concentrata pe obtinerea abilitatilor de auloîngrijire si a unor achizitii intelectuale.
- retard mintal sever (IQ - 35-20) - vor putea învata abilitati minime de autoasistarc si vor putea realiza conversatii simple Necesita supraveghere îndeaproape toata viata.
- retard mintal profund (IQ <20) - necesita îngrijire permanenta pe toata viata. Foarte sutini vor obtine controlul sfincterian. Limbajul este nedezvoltat.

Sistemul afectat: nervos.

Ereditatea: Peste 750 de afectiuni genetice asociaza si retard mintal. Exemple: monosomia 5p, trisomia l0p, monosomia 12p partiala, trisomia 18, trisomia 21, deletia 15q.

Incidenta/Prevalenta: 3% din populatie prezinta retard mintal, din care 75% retard mintal usor, 20% cu retard mintal moderat si 5% cu deficit mintal sever si profund. Incidenta retardului mintal depinde si de factorii de mediu, cum ar fi: nivelul cultural, stimularea precoce, privarea sociala, accesibilitatea la servicii speciale de instruire. Cauzele socio-culturale predomina în grupul pacientilor cu retard mintal usor.

Predominanta de varsa: conform definitiei retardul mintal se manifesta în perioada de dezvoltare.

Predominanta de sex: Barbati > Femei

Cauze - nonorganice (factori socio-culturali; factori emotionali), organice, encefalopatii nonprogresive (aberatii cromozomiale, infectii intrauterine, factori teratogeni; disfunctii placentare; diabet zaharat matern; prematuritate; traumatisme obstetricale; malnutritie materna; accidente vasculare cerebrale; intoxicatii; traumatisme craniocerebrale); encefalopatii progresive (metabolice, infectioase).

Factori de risc - riscul de nastere a unui copil cu retard mintal trebuie sa fie apreciat în functie de starea sanatatii cuplului, antecedentele familiale.

Semne si simptome
- copiilor cu retard mintal grav sau sever diagnosticul li se stabileste înca din perioada de sugar. Copiii cu stigme de disembriogencza, cu malformatii sunt afectati mai des.
- diagnosticarea retardului mintal usor se realizeaza mai des în perioada scolara.

Diagnostic
- în caz de suspiciune a retardului mintal e necesara o evaluare a pacientului de un grup reunit de specialisti: psiholog, psihiatru, audiolog, oftalmolog, genetician.
- elementul definitoriu de diagnostic al retardului mintal este IQ sub 70.
- coeficientul de inteligenta (IQ) reprezinta raportul dintre vârsta mintala si vârsta cronologica, înmultit la 100 si este determinat prin teste "de inteligenta".

Diagnostic diferential - dementa, tumorile SNC, deficientele auditive sau speciale, autismul infantil, paralizia cerebrala, tulburarile emotionale, lipsa conditiilor adecvate pentru dezvoltare.

Date de laborator - teste specifice pentru unele afectiuni genetice, examenul citogenetic, screening-ul metabolic (fenilcetonurie, hipotiroidism, galactozemie), aminoacizii, metabolismul glucidic.

Schimbari morfologice - anomalii structurale cerebrale se întâlnesc la 9-60% din pacientii cu retard mintal.

Teste speciale - teste de stabilire a IQ pentru diferite vârste.

Masuri generale
- terapie, logopedica, fizica individualizata, ocupationala.
- suport educational special.
- terapie si consultare comportamentala.
- terapie psicofarmacologica.

Regim - fara restrictii.

Dieta - e prescrisa doar în unele afectiuni metabolice (exemplu: fenilcetonuria).

Educatia pacientului - parintii trebuie informati despre principiile de educatie a bolnavului cu retard mintal, metodele si conditiile de realizare a potentialului intelectual al bolnavului, comportamentul corect.

Pronostic si evolutie
- retardul usor: deprinderi sociale si de comunicare suficiente pentru viata în comunitate;
- retardul moderat: deficiente de vorbire si de socializare, poseda abilitati de autoservire, cum ar fi îmbracarca, alimentarea, spalarea, viata în grup;
- retardul sever: limitare a abilitatilor de comunicare si limbaj, probleme motorii, necesita supraveghere;
- retardul profund: defect neurologic, abilitati cognitiv sociale slabe, lipsa vorbirii, e posibila autovatamarea, necesita îngrijire;

În unele afectiuni specifice, cum ar fi sindromul Down sau X-fragil, se observa un declin al abilitatilor cognitive si de adaptare în timp.

Diverse conditii asociate
- probleme de vorbire, convulsii.
- comportament inadecvat.
- deficitul de atentie si tulburari hiperreactive, necesita un tratament deosebit comparativ cu bolnavii fara retard mintal.
- retardul mintal des este întâlnit la bolnavii cu probleme ncuropsihice.
- persoanele ce îngrijesc bolnavi cu retard mintal consuma doze exagerate de medicamente psiholitice.

Sarcina - parintii, fratii si surorile trebuie sa bineficieze de consult genetic.

Sinonime - deficit mintal.

Abrevieri - RM retard mintal.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment