Definitie
Scabia este una din cele mai frecvente dermatoze contagioase pruriginoase. Este provocata de parazitul artropod Sarcoptes scabiae la nimerirea lui pe tegumente. Capusa are forma unei broaste testoase cu 4 perechi de picioare, diametrul femelei 0,4 - 0,7mm, masculul - de 3 ori mai mic.

Dupa fecundare ea paraziteaza în stratul superficial al epidermei, unde depune câte 3 oua pe zi pe tot parcursul vietii ei, adica timp de 30-60 zile. Maturizarea oului are loc peste 3-4 zile, iar parazitii tineri se maturizeaza peste 2 saptamâni.

In urma scarpinatului si prin interventia mecanismelor imunologice o parte din paraziti sunt nimiciti, ramânând în medie 15 paraziti la o persoana. In caz de suprainfectare (scabia norvegiana) numarul lor poate ajunge la milioane.

Pruritul si eruptiile sunt conditionate de reactia alergica: infestarea primara poate ramâne asimptomaticâ pentru 4-6 saptamâni, dar reinfestarea produce imediat o reactie de hipersensibilitate la excretiile depozitate în santul acarian.

Sistemul afectat: tegumentele, sistemul imun.

Ereditatea: nu sunt implicati factori genetici.

Incidenta/Prevalenta: este o afectiune frecventa în tarile subdezvoltate, se produce sub forma de epidemii pe timp de razboi. Mai des se întâlneste la persoanele din colectivitati si din familiile defavorizate. Incidenta globala este estimata la 300 milioane cazuri pe an, peste 50% în tarile în curs de dezvoltare, unde 2-5% din populatie sufera de scabie.

Predominanta de vârsta: copii <15 ani, bara-nii imobilizati, persoanele imunocompromise.

Predominanta de sex: Barbati = Femei.

Semne si simptome
- semne patognomonice: santul acarian si leziunile papulo-veziculoase la capatul lui, localizare caracteristica.
- locurile de predilectie sunt spatiile interdigitale, mâinile, fosele anticubitale, axilare, regiunile areolare, paraumbilicale, zona genitala, fesiera; la sugar - si fata, talpile, palmele.
- eruptiile sunt foarte variate în functie de virulenta parazitului si tratamentul anterior. Ele mai depind si de clima si starea imunologica.
- la persoanele curate, ce fac baie des, eruptiile sunt slab pronuntate, ceea ce face diagnosticul clinic mult mai dificil.
- la persoanele înalt sensibile eruptiile pot fi extinse si profuze. La asa pacienti uneori se pot întâlni formele buloase, ca si la copii.
- prurit general; prurit nocturn; pete urticariene; vezicule si papule mici; eroziuni secundare; pustule (în infectia suprapusa); escoriatii; eritem; limfadenita reactiva regionala; infestatie atipica la bolnavul cu imunosupresie.

Daca boala evolueaza timp îndelungat, pot aparea: eczema, lichenificare, impetigo si furunculoza.

Factori de risc - aglomerare, saracie, infectie nozocomiala: lucratorii medicali sunt un grup de risc înalt, imunodeficiente, eczema atopica, afectiuni neuro-psihice, schimbarea hainelor între prieteni.

Diagnostic - diagnosticul pozitiv poate fi confirmat prin examenul microsopic (imersie ori hidroxid de potasiu 10%) al prelevatului din papule ori din santurile acariene intacte.

Diagnostic diferential - dermatita atopica, urticaria, dermatita herpetiforma, eczema, întepaturile de insecte, pitiriasis rozat, prurigo, dermatita seboreica, sifilis.

Schimbari patologice - biopsia pielii, rar folosita, va scoate în evidenta prezenta parazitului.

Proceduri diagnostice - examinarea pielii cu lupa. Parazitul poate fi extras cu un ac si examinat sub microscop, examenul microscopic al unei portiuni de piele afectata.

Masuri generale
- vor fi tratate toate persoanele care au fost în contact direct cu bolnavul; tratarea simultana a tuturor membrilor familiei este obligatorie.
- toate hainele, lenjeria vor fi spalate într-un mod obisnuit, la posibilitate - fierberea 5-10 minute; apoi vor fi calcate cu fierul fierbinte.
- cuverturile, saltelele, pernele vor fi supuse dezinfectiei la etuba sau vor fi închise în saci de plastic pe câteva zile.
- încaltamintea, jucariile vor fi si ele închise în saci de plastic pe câteva zile.
- mobila moale va fi prelucrata cu preparate dezinfectante.
- obiectele ce nu vor fi prelucrate termic for fi expuse la aer pe 3 zile.

Regim - fara restrictii.

Dieta - în general fara diete speciale, dar componentul alergic sever face utila dieta hipoalergica.

Educatia pacientului - aplicarea corecta a medicamentului, prevenirea supradozarii, prevenirea complicatiilor, reguli de igiena, tratamentul alergiei asociate.

Profilaxie - evitarea contactului direct cu persoana bolnava, respectarea masurilor de igiena.

Complicatii posibile - eczema, piodermie, prurit postscabic, scabies nodular.

Prognostic si evolutie
- leziunile încep a regresa în 1-2 zile, asociind intensificarea pruritului.
- bolnavul devine noncontagios dupa 24 de ore de la începutul tratamentului efectiv, dar manifestarile bolii pot continua saptamâni si luni.
- rezultatul tratamentului poate fi apreciat dupa 3-4 saptamâni de la începutul tratamentului, perioada necesara pentru vindecare si maturizarea oului sau parazitului tânar, în caz de esec al tratamentului.
- leziunile nodulare pot sa persiste câteva saptamâni, uneori necesitând folosirea steriozilor intranodular sau sistemic (dupa tratamentul antiparazitic efectiv).
- în absenta tratamentului, dupa saptamâni sau luni de evolutie, apar imense leziuni eczematoase, care pot masca leziunile primare.

Factori legati de vârsta
Pediatrici: la copil leziunile pot fi veziculare, buloase, profuze, extinse pe tot corpul, inclusiv, fata, cap. Leziunile palmare si pe talpi sunt mai des întâlnite decât la adulti.

Adult: simptomatica mai putin pronuntata, fata si capul de obicei neafectate, spatiile interdigitale mai rar afectate.

Geriatrici: eruptii difuze pe trunchi. Macar ca leziunile cutanate sunt mai putin pronuntate, pruritul este foarte intens. Persoanele în etate ce au leziuni vaste pot fi suspectate la imunosupresie celulara.

Alti factori: la imunodeprimati diagnosticul este dificil, leziunile fiind mai raspândite, profunde, buloase, cu afectarea grava a scalpului si fetei.

Corticosteroizii potenteaza virulenta parazitului.

Sarcina - lindaine nu va fi folosit Ia gravide din cauza toxicitatii si riscului de convulsii.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment