Ritmul cardiac in mod natural este generat de un grup de celule specializate de la nivelul atriului drept, localizate într-o zonă numită nodul sinusal. Uneori, ritmul sinusal este întrerupt de apariția unei activități electrice ce survine mai precoce, generată la nivelul ventriculilor; acest stimul electric, denumit extrasistolă ventriculară, determină o contracție mai puțin eficientă din partea inimii.
Extrasistole ventriculare
Extrasistolele ventriculare pot fi izolate sau grupate într-o anumită succesiune determinând un aspect pe EKG denumit bigeminism (alternanta dintre o bătaie normală și o extrasistolă ventriculară), trigeminism, cuplete, triplete, tahicardie ventriculara nesusținută (durata <30 sec.) sau susținută.

Cauze și factori de risc
Un pacient poate avea extrasistolele ventriculare pe un cord structural aparent normal sau in asociere cu alte boli cardiace sau de altă natură. Boli cardiace posibil asociate sunt: hipertensiune arterială, afectare valvulară sau coronariană (ischemie mocardică), miocardită, boli cardiace genetice, etc. Uneori nu se găsește o cauză și se consideră că extrasistolele sunt benigne.

Factori de risc posibili sunt: creșterea nivelului de adrenalină prin consum de cofeină, efort fizic intens, anxietate, consum de diferite substanțe, alcool, modificări ale ionogramei.

Simptome
Extrasistolele ventriculare pot fi complet asimptomatice sau se pot resimți ca pauze in ritmul cardiac, o bătaie cardiacă lipsă, conștientizarea neplăcută a ritmului cardiac, dureri toracice, amețeli, rar pierderea stării de conștiință, etc.

Investigații radioimagistice si de laborator
- electrocardiograma (EKG), monitorizarea Holter EKG 24-48 ore pentru surprinderea extrasistolelor,
- ecocardiografie pentru a identifica o modificare structurala a inimii.
- analize de sânge generale (hemoleucograma, creatinina, glicemie, transaminaze, ionograma, hormoni tiroidieni, profil lipidic, etc)
- investigațiile se completează in funcție de contextul clinic cu: test EKG de efort, RMN cardiac, coronarografie.

Diagnostic
Diagnosticul aritmiei se bazează pe simptomele descrise de către pacient si înregistrarea extrasistolelor pe electrocardiograma. Un pacient poate avea doua sau mai multe tipuri de tulburări de ritm in aceeași perioadă; de aceea, se recomandă adesea înregistrări EKG prelungite, repetate.

Tratament
Atât pentru diagnostic cat si pentru tratament este decisiv daca extrasistolele ventriculare apar pe fondul unei boli structurale cardiace preexistente, a unei boli sistemice sau pe un cord structural aparent normal.

Componentele tratamentului in general sunt cele care se adresează stilului de viață, la care in funcție de pacient se adaugă si tratament medicamentos si /sau tehnici mai noi de tratament (ablație, etc). Majoritatea pacienților cu extrasistole ventriculare izolate și fără o boală cardiacă structurală nu vor primi un tratament medicamentos.

Totuși dacă acestea sunt percepute neplăcut, deși nu sunt periculoase, se poate administra si tratament farmacologic. Suplimentele cu potasiu, calciu, magneziu pot ajuta la diminuarea frecventei extrasistolelor. Când există o afecțiune cardiacă, adesea tratamentul bolii de baza diminuează frecvența extrasistolelor ventriculare. Daca extrasistolele apar in contextul unor boli cardiovasculare sau de alta natura, se recomanda mai întâi tratarea acestora.

Când extrasistolele ventriculare sunt frecvente sau intens simptomatice se recomanda medicamente antiaritmice ce blochează parțial fie receptorii de adrenalina de la nivelul inimii, fie diverse canale ionice de calciu, potasiu sau sodiu. În cazuri speciale se recomanda studiu electrofiziologic și ablația (izolare, distrugerea) celulelor unde se generează aritmia ventriculara (prin automatism crescut) sau întreruperea circuitelor de reintare a aritmiilor.

Evoluție
Mulți pacienți fără o patologie cardiaca pot dezvolta diverse tipuri de aritmii considerate benigne, de tipul extrasistolelor ventriculare simple, izolate, fără ca acestea sa reprezinte un risc crescut de boală sau deces de cauza cardiovasculara. Daca extrasistolele ventriculare sunt foarte frecvente pot determina amețeli, dilatare cardiaca, insuficienta cardiaca, pierderea stării de conștiință.

Prevenție
E important ca pacientul să urmărească modul de debut al palpitațiilor. Astfel poate identifica singur eventuali factori declanșatori: fumat, cofeina, stres, efort fizic excesiv la persoane neantrenate, consum de substanțe excitante cardiace (alcool, droguri recreaționale, etc) si pe viitor sa le evite. Daca anxietatea este principala cauza poate solicita un consult de psihologie/ psihiatrie.

Printr-un aport alimentar crescut in fructe si legume proaspete, lactate se asigura organismului substanțele minerale necesare: potasiu, calciu, magneziu. Dacă există istoric familial de morți subite cardiace la vârstă tânără se recomandă efectuarea unui consult cardiologic si a unui EKG de repaus chiar si la persoanele asimptomatice.

Recomandări
Când pacientul percepe un ritm cardiac modificat se va adresa pentru o consultație unui medic cardiolog, internist sau de medicina de familie.

Comentarii  

#1 FrusinaGheorghe 14-11-2018 13:52
Am fost la un cardiolog și mia prescris concor este bun
Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Zece retete ale fericiriiZece retete ale fericirii
19.02.2019

Oamenii de stiinta britanici au publicat 10 retete pentru fericirea omului modern. Care sunt ele? Cititi in continuare.

Iata cele 10 retete a [ ... ]

Role of social networks in promoting healthy lifestyle (Sofronie A., Sofronie V.)
19.02.2019

The article shows the public interest in health promotion in social networks. The authors conducted a comparative analysis of the posts dedi [ ... ]

Influence on health and socio-economic effects of disease incidence of chickenpox in the Republic of Moldova (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

The socio-economic impact of post cardiac surgery patients with septic-purulent nosocomial infections (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

The analysis of health education measures carried out to prevent respiratory diseases in Republic of Moldova (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

Economic impact of morbidity due to post-cardiosurgical septic-purulent nosocomial infections (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment