Ritmul cardiac in mod natural este generat de un grup de celule specializate de la nivelul atriului drept, localizate într-o zonă numită nodul sinusal. Uneori, ritmul sinusal este întrerupt de apariția unei activități electrice ce survine mai precoce, generată la nivelul ventriculilor; acest stimul electric, denumit extrasistolă ventriculară, determină o contracție mai puțin eficientă din partea inimii.
Extrasistole ventriculare
Extrasistolele ventriculare pot fi izolate sau grupate într-o anumită succesiune determinând un aspect pe EKG denumit bigeminism (alternanta dintre o bătaie normală și o extrasistolă ventriculară), trigeminism, cuplete, triplete, tahicardie ventriculara nesusținută (durata <30 sec.) sau susținută.

Cauze și factori de risc
Un pacient poate avea extrasistolele ventriculare pe un cord structural aparent normal sau in asociere cu alte boli cardiace sau de altă natură. Boli cardiace posibil asociate sunt: hipertensiune arterială, afectare valvulară sau coronariană (ischemie mocardică), miocardită, boli cardiace genetice, etc. Uneori nu se găsește o cauză și se consideră că extrasistolele sunt benigne.

Factori de risc posibili sunt: creșterea nivelului de adrenalină prin consum de cofeină, efort fizic intens, anxietate, consum de diferite substanțe, alcool, modificări ale ionogramei.

Simptome
Extrasistolele ventriculare pot fi complet asimptomatice sau se pot resimți ca pauze in ritmul cardiac, o bătaie cardiacă lipsă, conștientizarea neplăcută a ritmului cardiac, dureri toracice, amețeli, rar pierderea stării de conștiință, etc.

Investigații radioimagistice si de laborator
- electrocardiograma (EKG), monitorizarea Holter EKG 24-48 ore pentru surprinderea extrasistolelor,
- ecocardiografie pentru a identifica o modificare structurala a inimii.
- analize de sânge generale (hemoleucograma, creatinina, glicemie, transaminaze, ionograma, hormoni tiroidieni, profil lipidic, etc)
- investigațiile se completează in funcție de contextul clinic cu: test EKG de efort, RMN cardiac, coronarografie.

Diagnostic
Diagnosticul aritmiei se bazează pe simptomele descrise de către pacient si înregistrarea extrasistolelor pe electrocardiograma. Un pacient poate avea doua sau mai multe tipuri de tulburări de ritm in aceeași perioadă; de aceea, se recomandă adesea înregistrări EKG prelungite, repetate.

Tratament
Atât pentru diagnostic cat si pentru tratament este decisiv daca extrasistolele ventriculare apar pe fondul unei boli structurale cardiace preexistente, a unei boli sistemice sau pe un cord structural aparent normal.

Componentele tratamentului in general sunt cele care se adresează stilului de viață, la care in funcție de pacient se adaugă si tratament medicamentos si /sau tehnici mai noi de tratament (ablație, etc). Majoritatea pacienților cu extrasistole ventriculare izolate și fără o boală cardiacă structurală nu vor primi un tratament medicamentos.

Totuși dacă acestea sunt percepute neplăcut, deși nu sunt periculoase, se poate administra si tratament farmacologic. Suplimentele cu potasiu, calciu, magneziu pot ajuta la diminuarea frecventei extrasistolelor. Când există o afecțiune cardiacă, adesea tratamentul bolii de baza diminuează frecvența extrasistolelor ventriculare. Daca extrasistolele apar in contextul unor boli cardiovasculare sau de alta natura, se recomanda mai întâi tratarea acestora.

Când extrasistolele ventriculare sunt frecvente sau intens simptomatice se recomanda medicamente antiaritmice ce blochează parțial fie receptorii de adrenalina de la nivelul inimii, fie diverse canale ionice de calciu, potasiu sau sodiu. În cazuri speciale se recomanda studiu electrofiziologic și ablația (izolare, distrugerea) celulelor unde se generează aritmia ventriculara (prin automatism crescut) sau întreruperea circuitelor de reintare a aritmiilor.

Evoluție
Mulți pacienți fără o patologie cardiaca pot dezvolta diverse tipuri de aritmii considerate benigne, de tipul extrasistolelor ventriculare simple, izolate, fără ca acestea sa reprezinte un risc crescut de boală sau deces de cauza cardiovasculara. Daca extrasistolele ventriculare sunt foarte frecvente pot determina amețeli, dilatare cardiaca, insuficienta cardiaca, pierderea stării de conștiință.

Prevenție
E important ca pacientul să urmărească modul de debut al palpitațiilor. Astfel poate identifica singur eventuali factori declanșatori: fumat, cofeina, stres, efort fizic excesiv la persoane neantrenate, consum de substanțe excitante cardiace (alcool, droguri recreaționale, etc) si pe viitor sa le evite. Daca anxietatea este principala cauza poate solicita un consult de psihologie/ psihiatrie.

Printr-un aport alimentar crescut in fructe si legume proaspete, lactate se asigura organismului substanțele minerale necesare: potasiu, calciu, magneziu. Dacă există istoric familial de morți subite cardiace la vârstă tânără se recomandă efectuarea unui consult cardiologic si a unui EKG de repaus chiar si la persoanele asimptomatice.

Recomandări
Când pacientul percepe un ritm cardiac modificat se va adresa pentru o consultație unui medic cardiolog, internist sau de medicina de familie.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment