Conjunctiva conține terminații nervoase și numeroase vase de sânge de calibru mic. Vasele date de sânge sunt de obicei greu vizibile, însă devin mai dilatate și mai accentuate atunci când globul ocular este inflamat. Sunt foarte fragile, iar pereții lor pot fi lezați cu ușurință, rezultând hemoragii sub-conjunctivale, sub forma unor pete roșii pe albul ochiului.

Cauzele hemoragiilor subconsjunctivale
Majoritatea hemoragiilor sub-conjunctivale sunt spontane, fără o cauză evidentă care să producă sângerarea din vasele conjunctivale. Sunt lipsite de durere sau de alte simptome și de cele mai multe ori o persoana poate descoperi aceste hemoragii dimineața când se uită în oglindă. Uneori, hemoragiile sub-conjunctivale se observă de cei din jur, ca un punct sau o pată roșie pe ochi.
Sunt câteva situații care pot produce hemoragii sub-conjunctivale spontane: strănutul, tușitul, frecatul ochilor, diferite traumatisme, hipertensiunea, afecțiuni hematologice. O serie de boli oculare, precum infecțiile, pot fi cauza de hemoragii sub-conjunctivale. Intervențiile chirurgicale pe globul ocular sau pleoape se pot însoți de hemoragii postoperatorii.
O persoana care se întâlnește des cu asemenea hemoragii, fără să fi suferit un traumatism ocular, trebuie să-și controleze tensiunea arterială și să consulte un medic, deoarece aceste sângerări pot fi semnul unei hipertensiuni arteriale încă nediagnosticate.
Manifestări
În mod normal, nu există alte manifestări care însoțesc hemoragiile sub-conjunctivale, în afara petei roșii pe scleră. Hemoragia este situată doar sub conjunctivă, nu există o scurgere de sânge la exterior. Dimensiunea petei de sânge poate varia de la un mic punct roșu până la o pată care acoperă tot albul ochiului. Durerea este foarte rară și se manifestă ca o jenă oculară. După circa o zi, pata hemoragică începe să se micșoreze, pe măsură ce sângele este drenat.
Dacă hemoragia nu dispare în maxim 2 săptămâni sau dacă sângerările se repetă, trebuie cerut sfatul unui oftalmolog. Printre situațiile în care este necesară prezentarea la medic se numără existența hemoragiei sub-conjunctivale la ambii ochi simultan, prezența sângerărilor cu alte localizări, asocierea hemoragiei cu durere oculară, modificarea vederii (vedere încețoșată, vedere dublă, scăderea acuității vizuale), prezența hipertensiunii arteriale, existența unui traumatism ocular ce a provocat hemoragia.
Tratament
Hemoragia sub-conjunctivală spontană este o afecțiune autolimitată și care se remite spontan, de la sine, fără să fie necesară vreo măsură terapeutică. Se poate administra vitamina C și se recomandă evitarea administrării de aspirină și alte antiinflamatoare nesteroidiene.