Salata verde este ceva mai mult decât 95% apă. Conţine vitamina C, betacaroten, acid folic, calciu, mult potasiu, puţin iod şi chiar o cantitate modestă de fier. Orice femeie care doreşte să rămână însărcinată nu trebuie să uite că 100 g de salată verde oferă peste un sfert din necesarul zilnic de acid folic.
Salata verde, bogată în potasiu și acid folic
Există multe varietăţi diferite de salată verde, iar valoarea sa în nutriţie nu numai că diferă de la un soi la altul, ci depinde şi de anotimp şi de frunzele pe care le consumaţi - cele exterioare mai închise la culoare sau mijlocul mai pal. Frunzele mai închise la culoare sunt mai bogate în betacaroten.

Toate salatele de astăzi se trag din salata sălbatică, foarte apreciată în Roma antică. Sucul are aceleaşi proprietăţi ca formele uşoare de opium şi, cu toate că salata cultivată este mai puţin puternică, are totuşi unele dintre efectele sedative ale strămoşului său sălbatic.

Un sandvici cu salată consumat înainte de culcare este o alternativă mult mai sănătoasă decât somniferele. Efectele sedative ale salatei şi triptofanul eliberat prin digestia carbohidraţilor asigură un somn liniştit.

Medicina tradiţională întrebuinţează şi astăzi extracte din frunze de salată la prepararea loţiunilor solare, iar remediile naturiste sunt preparate din sucul lăptos uscat extras.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 7kcal;
  • Este bogată în potasiu şi acid folic;
  • Este bună în tratarea insomniei, agitaţiei şi bronşitei;
  • Trebuie consumată proaspătă şi crudă, în salată sau caldă, în supe;
  • Dacă aveţi ocazia, alegeţi salata ecologică sau cea cultivata de dvs., deoarece salata industrială poate acumula nitraţi sintetici din substanţele de fertilizare;
  • Seva lăptoasă din tulpină poate fi foarte iritantă pentru ochi;

Frunzele mari, întregi, de salată, fierte timp de câteva minute în apă, sunt un pansament excelent pentru puroi sau înţepături de insecte - aplicaţi-le cât mai fierbinţi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment