Alt membru al familiei cruciferelor, varza furajeră este cultivată exclusiv pentru tulpină şi frunzele galbene.
Varza verde creață, bogată în betacaroten
S-a dezvoltat în Europa de Vest la fel ca alte specii din familia sa, îndeosebi în spaţiul de la est de Mediterană, însă acum este distribuită în toată lumea.

Având toate proprietăţile anticancerigene ale familiei cruciferelor şi o cantitate uriaşă de betacaroten - 100 g oferă necesarul zilnic pentru o femeie - varza creaţă merită mai multă apreciere. Are avantajul de a fi extrem de rezistentă, păstrându-se bine iarna la temperaturi de sub - 15°C, dar şi la temperaturile caniculare din timpul verii.

Una dintre mâncărurile tradiţionale ale olandezilor este stompot, un amestec delicios de piure de cartofi cu varză creaţă tăiată şi uşor înăbuşită.

Ştiaţi că...
  • Energie / 100g - 33kcal;
  • Este bogată în betacaroten;
  • Este benefică în prevenirea cancerului şi pentru imunitate;
  • Trebuie consumată uşor înăbuşită;

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment