Guava (îndeosebi soiul cu pulpă roz) este o sursă foarte bogată de vitamina C - un singur fruct oferă de cinci ori doza minimă recomandată în Marea Britanie. Concentraţia de vitamina C este maximă în fructele verzi mature, dar începe să scadă pe măsură ce acestea se ofilesc.
Guavele, bogate în vitamina C și fibre solubile
Guavele conţin şi cantităţi importante de acid nicotinic, fosfor şi calciu, dar şi multe fibre solubile. Chiar şi cele conservate, care pierd până la o treime din conţinutul de vitamina C în timpul procesării, îşi păstrează fibrele, însă recomand să consumaţi conserve fără zahăr.

Bine cunoscutul nectar de guave este un amestec ce conţine 25% piure din fructe, 10% zahăr şi 65% apă.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 23kcal;
  • Sunt bogate în vitamina C şi fibre solubile;
  • Sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar, reducerea colesterolului şi în caz de constipaţie;
  • Protejează inima şi sunt anticancerigene;
  • Se recomandă să se consume crude şi aproape coapte;

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment