Potasiul se găsește din abundență într-o gamă largă de alimente, mai ales în fructe și legume. Surse excelente de potasiu sunt și ciupercile și spanacul.
Alimente bogate în potasiu
Surse foarte bune de potasiu includ roșiile, vinetele, varza de Bruxelles, broccoli, fenicul. În cantități mai mici se găsește și în castraveți, pătrunjel, căpșuni, caise, banane, avocado, țelină și varză.

Evoluția societății și industrializarea a produs o schimbare radicală a alimentației față de ce consumau predecesorii noștri. Printre alte diferențe, aportul zilnic de sare în dieta tipică țărilor industrializate este de trei ori mai mare decât doza zilnică de potasiu, pe când în alimentația unor populații primitive care s-au păstrat și în zilele noastre, aportul de sodiu este de șapte ori mai mic decât cel de potasiu.

Cercetătorii cred că această deficiență relativă a potasiului din dietele moderne joacă un rol important în patologia unor boli cronice.

Conform experților, unele boli se pot preveni prin aport optim de potasiu:
- infarctul;
- osteoporoza;
- litiaza renală (pietrele la rinichi);
- hipertensiunea arterială;

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment