Unele persoane au alergii la alimente precum ouă, crustacee, nuci, lapte sau fructe de pădure, însă majoritatea efectelor secundare ale alimentaţiei, îndeosebi cele care apar în intervalul 1 oră - 24 de ore, sunt cauzate de intoleranţa la alimente.

Expresia ”intoleranţă la alimente" este utilizată în locul termenului alergie pentru a descrie simptomele unor efecte adverse la un aliment în situaţia în care testele de depistare a alergiei s-au arătat negative. Poate fi vorba de un disconfort uşor sau, în anumite cazuri, de o reacţie severă greu de distins de alergia propriu-zisă.

Aproximativ jumătate din populaţia lumii nu produce enzima necesară pentru digestia laptelui, de aceea nu este de mirare că intoleranţa la acest aliment este des întâlnită, însă alergia la acest produs - o reacţie alergică la cazeină, care face parte din proteina laptelui - deşi este foarte rară, are efecte mult mai agresive. Alte alimente care pot provoca efecte adverse sunt cafeaua, ceaiul, cacaua, ciocolata, brânza, berea, cârnaţii, drojdia, vinul roşu, grâul şi chiar roşiile.

Migrenele, astmul, eczemele, varicela, colonul iritabil, colita, sindromul lui Crohn, rinita alergică, artrita reumatoidă şi problemele menstruale sunt numai câteva dintre afecţiunile care apar în urma unei alimentaţii necorespunzătoare. Dacă nu apar efecte adverse după consumul unor anumite alimente - caz în care este evident că trebuie să le evitaţi - dieta de excludere (vezi pagina din dreapta) este punctul cel mai bun de pornire.

Această dietă poate părea greu de respectat, însă ea trebuie urmată cu stricteţe numai două săptămâni, după care puteţi consuma din nou alimentele dacă le-aţi testat deja efectele.

După două săptămâni, introduceţi alimentele în această ordine: apă de la robinet, cartofi, lapte de vacă, drojdie, ceai, secară, unt, ceapă, ouă, ovăz, cafea, ciocolată, orz, citrice, porumb, brânză de vaci, vin alb, crustacee, iaurt natural din lapte de vacă, oţet, grâu şi nuci.

Încercaţi să consumaţi un aliment nou numai la fiecare două zile. Dacă există o reacţie adversă, încetaţi să mai consumaţi alimentul respectiv timp de o lună. Continuaţi să adăugaţi alimente din listă atunci când dispar simptomele.

Orice dietă foarte restrictivă atrage riscuri în privinţa sănătăţii, astfel încât orice eliminare pe termen lung a grupelor majore de alimente trebuie efectuată numai sub îndrumare specializată. Dacă este vorba de copii, orice modificare majoră în alimentaţie trebuie monitorizată de un expert nutriţionist sau de un doctor.

Carne de vită de porc şi de pui
Nepermise - Carne conservată, şuncă, cârnaţi, toate cărnurile procesate;
Permise - Toate celelalte cărnuri;

Peşte, crustacee
Nepermise - Peşte afumat, crustacee;
Permise - Peşte alb;

Legume
Nepermise - Cartofi, ceapă, porumb dulce, vinete, ardei gras, roşii;
Permise - Toate celelalte legume, salate, boabe, păstârnac;

Fructe
Nepermise - Citrice, de ex. portocale,    grepfrut;
Permise - Toate celelalte fructe, (mere, banane, pere etc.);

Cereale
Nepermise - Grâu, ovăz, orz, secară,    porumb;
Permise - Orez, orez măcinat, fulgi de orez, faină de orez, sago, cereale din orez pentru micul dejun, tapioca, mei, hrişcă, prăjituri de orez;

Uleiuri de gătit
Nepermise - Ulei de porumb, ulei vegetal;
Permise - Ulei de floarea-soarelui, ulei de soia, ulei de şofrănaş, ulei de măsline;

Produse lactate
Nepermise - Lapte de vacă, unt, majoritatea margarinelor,    iaurt şi brânză din lapte de vacă, ouă;
Permise - Lapte de capră, de oaie şi de soia şi produse din aceste alimente, margarină din lapte şi fără grăsimi;

Băuturi
Nepermise - Ceai, cafea (boabe, instant sau decafeinizată), sucuri de  fructe, suc de portocale, suc de grepfrut, alcool, apă de la robinet;
Permise - Ceai din ierburi (de ex, ceai de muşeţel), sucuri din fructe proaspete (de ex. din mere şi ananas), suc de roşii natural (fără conservanţi), apă minerală, distilată sau deionizată;

Diverse
Nepermise - Ciocolată, drojdie, extracte de drojdie, roşcov, sare de mare, verdeţuri, mirodenii, conservanţi, coloranţi, cantităţi mici de zahăr sau miere, arome, ghitamat monosodic, toţi îndulcitorii artificiali;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment